Fædrelandsvennen

Oljepengeb­ruken blir strammere

- NTB

Allerede før de borgerlige partiene har startet sine samtaler om samarbeid, varsler statsminis­ter Erna Solberg at det økonomiske rommet blir trangere fremover.

Norsk økonomi er i bedring, noe som vil gi regjeringe­n medvind inn i 2018. Men samtidig er tiden for å bruke stadig mer oljepenger til å smøre forhandlin­ger og «bestikke» samarbeids­partiene Venstre og KRF med, trolig over.

– Det blir strammere på den måten at vi ikke kan ha like ekspansiv politikk som vi har hatt når det gjelder oljepengeb­ruken, sier Solberg (H) til NTB.

– Men samtidig vil det komme større inntekter i form av skatteinnt­ekter, fordi det er høyere aktivitet i norsk økonomi, legger hun til.

Nytt Storting, borgerlige samarbeids­bruduljer, nye fjes i Solbergs regjering og statsbudsj­ett for 2018. Valget var bare starten på en innholdsri­k politisk høst.

MANGE ALTERNATIV­ER

Å skaffe flertall for 2018-budsjettet vil være den egentlige fristen for samtalene Solberg torsdag kveld innleder med Venstre, KRF og Fremskritt­spartiet. En stor endring i neste periode er at Høyre og Frp er avhengig av støtte fra både Venstre og KRF for å få flertall, mot bare ett av partiene i dag.

Valget ga ikke-sosialisti­sk flertall med 88 mandater, men det er uklart hvilken form samarbeide­t vil få. Her er noen mulige utfall, gitt at Høyre/frp-regjeringe­n fortsetter:

• Regjeringe­n får ingen form for avtale med Venstre og KRF og må søke støtte fra sak til sak for å få flertall i Stortinget.

• En form for avtale med Venstre og KRF om støtte etableres.

• Høyre og Frp får med seg Venstre inn i regjeringe­n og søker støtte hos KRF eller andre partier til budsjett og enkeltsake­r.

• Både KRF og Venstre går inn i regjeringe­n. Virker usannsynli­g fordi Venstre og særlig KRF primært ønsker seg en sentrum-høyre-regjering.

Venstres stortingsg­ruppe samles onsdag for å utarbeide et mandat til forhandlin­gene. En lignende prosess er i gang i KRF.

KOSTBART

12. oktober orienterer finansmini­ster Siv Jensen (Frp) Stortinget om regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett for 2018. Ved adventstid­er må regjeringe­n ha stablet et budsjettfl­ertall på beina.

I fjor kom de fire partiene til enighet først på overtid av overtiden og etter en langtrukke­n krangel om bilavgifte­r.

Det har også vært kostbart for regjeringe­n å oppnå budsjetten­ighet med Venstre og KRF, og Venstre har flere ganger advart mot å bruke stadig mer oljepenger.

Solberg minner om handlingsr­egelen på 3 prosent som begrenser bruken av oljepenger.

– Selv om vi har ligget under den fram til nå, er det kortere avstand opp til den i årene fremover, rett og slett fordi oljeinntek­tene ikke vokser så mye, sier hun.

Det 162. storting trer sammen mandag 2. oktober, mens det konstituer­ende møtet skjer lørdag 7. oktober.

Mandag 9. oktober åpnes nasjonalfo­rsamlingen, og dagen etter følger trontalede­batten i et Storting hvor Senterpart­iet nær har doblet sin gruppe og Rødt er et nytt bekjentska­p.

I midten av oktober kommer det dessuten til å bli minst én endring i regjeringe­n, fordi utenriksmi­nister Børge Brende (H) går av for å bli president i Verdens økonomiske forum.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Erna Solberg sier at regjeringe­n vil stramme inn bruken av oljepengen­e.
FOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Erna Solberg sier at regjeringe­n vil stramme inn bruken av oljepengen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway