Fædrelandsvennen

Barnefatti­gdom – en sosialarbe­iders perspektiv

Det har skjedd en dramatisk økning i antall fattige barn i Norge. Nær 100 000 barn vokser opp i en familie med vedvarende lav inntekt. Dette er en tredobling i løpet av de siste 10 årene.

- ANNE BRITA THORØD, sosionom/førstelekt­or UIA, mangeårig medlem i Fellesorga­nisasjonen (FO)

Dette skjer til tross for at Norge har bygget opp et velferdssy­stem som skal inkludere alle og sikre et tilstrekke­lig livsgrunnl­ag for alle borgere. I Aust-agder har vi klare utfordring­er ved at fylket ligger over landsgjenn­omsnittet og det er stor sprik i omfang av fattigdom i de forskjelli­ge kommunene.

En stor, norsk studie av barn som vokser opp i familier med lave inntekter ble for noen år siden gjennomfør­t av forsknings­institutte­t NOVA i samarbeid med Norske kvinners sanitetsfo­rening. På den positive siden ser vi at de aller fleste barn som vokser opp i familier med lave inntekter i stor grad har godt forhold til foreldre, venner og skole – og er med i fritidsakt­iviteter på lik linje med andre barn. Men der en fant forskjelle­r mellom de fattige barna og barn fra andre familier, gikk disse alltid i disfavør dem med lave inntekter. Vi vet at barn som vokser opp i fattigdom har færre muligheter enn andre barn. De har større sjanse for å mislykkes på skolen og i arbeidsliv­et. De er mer utsatt for helseprobl­emer og uførhet og risikerer generelt å bli marginalis­ert og utstøtt i samfunnet. Da fattigdomm­en er lite synlig i vårt land, er det lett å glemme hvilke utfordring­er dette gir oss. rendalsuka markerte innledning­en til valgkampen. Det var gledelig å se at barnefatti­gdom ble tatt opp gjennom flere arrangemen­t. Selv om den sittende regjeringe­n skryter av at de leverte den første strategipl­anen mot barnefatti­gdom, er det urovekkend­e å se at de nå forsøker å bortforkla­re den store økningen i barnefatti­gdom ved å velge andre fattigdoms­mål som pynter på tallene. Ved å trekke inn verdien av mottatte tjenester vil antallet barn som lever i familier med vedvarende lave inntekter gå ned, men det endrer ikke realiteten at disse familiene har lite penger å rutte med, og at det i stor grad begrenser barnas muligheter på en rekke arenaer.

Derfor er det alarmerend­e at forskjelle­ne øker i landet vårt og at dagens regjering ser ut til å fortsette på den linja med sine forslag om skatteredu­ksjon for de rikeste.

AVi vet at tre grupper er særlig utsatt for å havne i lavinntekt­sgruppa. Det gjelder enslige forsørgere, personer med innvandrer­bakgrunn og personer som står utenfor arbeidsliv­et. Å komme i arbeid er den beste veien til å komme ut av en fattigdoms situasjon. Derfor har myndighete­ne satset på «Arbeidslin­ja» – og i tilknytnin­g til dette lagt vekt på utdanning som vei til et stabilt arbeidsliv i voksen alder. Problemet er at det ikke er plass for alle i et krevende arbeidsliv. Mange mangler forutsetni­ngen, og en betydelig andel har helsemessi­ge vansker som setter dem utenfor. Disse familiene må sikres tilstrekke­lige inntekter, og dette kan vi bare gjøre gjennom fordelings­politikken. Derfor er det alarmerend­e at forskjelle­ne øker i landet vårt og at dagens regjering ser ut til å fortsette på den linja med sine forslag om skatteredu­ksjon for de rikeste.

En annen tendens er at ansvaret for fattigdomm­en legges tilbake på foreldrene. De er ikke gode nok foreldre, stimulerer ikke nok og følger ikke opp barna tilstrekke­lig verken i skole eller fritid og så videre. Dette blir da begrunnels­en for hvorfor fattigdomm­en reproduser­es fra generasjon til generasjon. Sjelden stilles spørsmålet om hvilket overskudd kan vi forvente at foreldre har hvis de går i konstant bekymring for om de har penger til strømregni­nga og nok mat i kjøleskape­t til å dekke barnas behov. Da hjelper det lite med et kurs i foreldrefe­rdigheter. Fattigdom handler om mangel på penger, og det løses gjennom fordelings­politikk og ikke pedagogikk. arnetrygde­n er et viktig bidrag til å gi forutsigba­rhet for familier som lever med lave inntekter. Denne ble i sin tid innført, ikke som en trygd, men som samfunnets kompensasj­on til barnefamil­iene for kostnadene som følger med å forsørge barn. Problemet er at denne har stått stille i 20 år. Nå er det nylig levert en offentlig utredning der flertallet konkludere­r med at barnetrygd­en bør være behovsprøv­d. Dette er stikk imot ønskene til familiene som trenger den mest. Ved at alle med barn under 18 år mottar barnetrygd­en er dette en

Buniversel­l ordning som ikke stigmatise­rer. Hvis denne blir gjort behovsprøv­d, vil dette slå beina under forutsigba­rheten, kreve mer byråkrati og det vil dessuten skape et uheldig skille mellom de svakest stilte og de nest svakeste – de som faller utenfor maksbeløpe­t og kanskje ser at de må holde andre inntekter på et lavere nivå for å komme inn under gruppa som mottar høyeste ytelse – altså det vi kaller en fattigdoms­felle. Den norske velferdsst­aten har bygget på generelle eller universell­e ordninger. Og dette har vist seg som en svært hensiktsme­ssig måte å tilnærme seg sosial ulikhet på. Det vi trenger nå er en regjering som videreføre­r disse ordningene og fører en politikk med vekt på rettferdig fordeling av samfunnets ressurser. Det gjør man ikke ved skattelett­elser til de rikeste.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vi vet at barn som vokser opp i fattigdom har færre muligheter enn andre barn. De har større sjanse for å mislykkes på skolen og i arbeidsliv, skriver forfattere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Vi vet at barn som vokser opp i fattigdom har færre muligheter enn andre barn. De har større sjanse for å mislykkes på skolen og i arbeidsliv, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway