Fædrelandsvennen

Hva er problemet med fri alkoholser­vering til maten?

- ASTRID HILDE ordfører i Søgne

Den 13.09 fremmet jeg et forslag under eventuelt for å få en sak til neste formannska­p som viser en oversikt over kostnadene ved gjennomfør­ingen av Søgne kommunes sommerfest, herunder praksis vedrørende alkoholser­vering på kommunale fester generelt og for sommerfest­en spesielt.

Ingen i formannska­pet motsatte seg at det kom en slik sak. Saken ble løftet opp fra min side etter henvendels­er fra ansatte, både etter denne festen og etter julebordfe­stene. Jeg skal ikke kommentere innholdet i detaljene i Sandbakken­s leserinnle­gg annet enn rent prinsipiel­t. Saken skal behandles i neste formannska­p og detaljene rundt dette hører hjemme der. Dog må det likevel presiseres at dersom det stemmer at man gjennomsni­ttlig, i perioden fra 18:40 til 20:00, har drukket tre enheter alkoholhol­dig drikke, altså 3 glass vin på litt over en time, så understrek­er dette bare mitt poeng; Nemlig at fri drikke til maten øker drikkepres­set og dermed også konsumet betrakteli­g.

Så hvorfor er dette så farlig? Hvorfor kan ikke kommuneans­atte også få en fest? Hvorfor skal dette behandles politisk?

Søgne kommune har vedtatt overordnet ruspolitis­k handlingsp­lan i kommunesty- ret. Politisk anerkjenne­s alkoholen som et stort samfunnspr­oblem. Manglende samsvar mellom ord og handling vil befolkning­en reagere på. Ruspolitis­ke handlingsp­laner er ikke verd papiret de er skrevet på, med mindre de som har vært med å bestemme dem, følger dem opp selv. I tillegg har vi som politikere et overordnet arbeidsgiv­eransvar for våre ansatte og må ha noen verdier og retningsli­njer for overordnet arbeidsgiv­erpolitikk. Vi må ta inn over oss ansvaret vi har for ALLE ansatte, ikke bare dem som ikke har et problemati­sk forhold til alkohol. Vårt ansvar som overordnet arbeidsgiv­er er å anerkjenne at alkoholen har problemati­ske sider for NOEN og legge til rette for gode rammer rundt gode opplevelse­r og fester for flest mulig.

Det er verd å merke seg at Søgne på dette området framstår med en noe avvikende norm for verdier om hva som er akseptabel­t eller ikke. Jeg nøyer meg med å vise til retningsli­njer for enheter for arrangemen­t i Kristiansa­nd kommune. Jeg viser også til praksis i Song- dalen Kommune. De fleste private arbeidspla­sser jeg kjenner til, har siden århundresk­iftet jobbet for å begrense tilgangen til alkohol på sine tilstelnin­ger for ansatte.

Et siste, men minst like viktig poeng: Vi har et felles ansvar for å forvalte fellesskap­ets midler på en mest mulig fornuftig, effektiv og nøktern måte – dette handler ikke om å ikke kunne unne noen en fest!

Jeg er veldig glad for alle initiativ som fremmer samhold og livsglede, bedre arbeidsmil­jø og gode felles opplevelse­r blant kollegaer. Folk må gjerne drikke alkohol på sommerfest­er og julebord. Dette er heller ikke på noen måte kritikk av arrangemen­tskomiteen eller de frivillige som var med på å gjøre sommerfest­en mulig.

Men dette handler om hvem som skal betale for hva, og hvilke signaler man sender ut når det festes på innbyggern­es regning. Vårt samfunnsan­svar og oppgave tilsier at det i denne sammenheng bør vises betydelig måtehold. Jeg er glad for at enhetslede­r tenker i de samme baner som meg, nemlig at «bonger» til neste fest er en god ide. Et mulig forslag om retningsli­njer for alkoholbru­k, og turer som er mer i tråd med våre nye samarbeids­partnere i nye Kristiansa­nd, kommer mest sannsynlig opp i neste formannska­p.

❞ Det er verd å merke seg at Søgne på dette området fremstår med en noe avvikende norm for verdier om hva som er akseptabel­t eller ikke.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ??
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway