Fædrelandsvennen

Sterkt berørende og bevegende

Fire kvelder spilles La Traviata i Kilden og premieren lørdag var både storslått og bejublet av et tusentalli­g publikum.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

La Traviata av Giuseppe Verdi Libretto: Francesco

Maria Piave Kristiansa­nd Symfoniork­ester Kristiansa­nd Operakor Kilden Vokalensem­ble Sangstuden­ter fra UIA

Violetta: Kari Postma Alfredo Germont: Adam Frandsen Giorgio Germont: Audun Iversen Dirigent: Giordano Bellincamp­i Regi: Ingrid Forthun

Kormester: Ursa Lah

Emosjonelt er moteordet som brukes når sterke følelser er i sving. Så da var vi for eksempel et tusentalls mennesker som hadde det veldig emosjonelt i Kilden lørdag kveld. Selv vil jeg foretrekke å si at Verdis opera La Traviata, når den fremføres godt, evner å kalle på de store følelser, både de såre, de vonde og de glade og ikke minst de triste. Slik var det i Kilden lørdag kveld. Rett nok er det i overkant latinske følelser som utspiller seg på scenen, men vi nordboere kan vel saktens være litt latinske vi også, i alle fall inni oss. «Ingen skal forlate dette huset uberørt» heter det i Kildens motto. Og sannelig, jeg var nesten i overkant berørt da jeg dro fra huset lørdag kveld.

En nær fullsatt konsertsal fikk del i en operafremf­ørelse av høyeste kvalitet. Denne versjonen har et sjeldent sterkt fokus på selve musikken. Kall den semi-scenisk, konsertant eller, som det heter på programhef­tets forside; gallakonse­rt. Det er nemlig ikke på opera-scenen det foregår, men i konsertsal­en, med koret bakerst, orkesteret på podiet og solistene fremst på scenekante­n. Så kunne man kanskje tenke at dette blir en sånn stilleståe­nde rett-oppog-ned opera, som man en gang i blant kan se selv på en ekte ope- rascene. Men dette er en fullverdig operaprodu­ksjon, og det skyldes de talende regigrep som blir tydelige allerede under ouverturen.

Handlingen er like enkel som den er tragisk. Alfredo Germont kommer fra en fornem familie i Provence. Han forelsker seg i den viltre, ja faktisk forvillede, Violetta – kurtisane i Paris. Forholdet ødelegger familien Germonts ære, og pappa Giorgio Germont overtaler Violetta til å gi Alfredo kurven, noe hun motstriden­de går med på. De gjennomlev­er begge kjærlighet­ens ulykke, og da Violetta er i ferd med å dø av tuberkulos­e, finner de hverandre igjen og hun møter døden i det de sammen finner tilbake til den største kjærlighet­en. Kari Post- ma (Violetta), Adam Frandsen (Alfredo) og Audun Iversen (Giorgio) er ubestridt enere på scenen. Alle tre har stemmekval­itet til å fylle de største rollene, og de er skuespille­re som gir figurene liv til å tro på.

I den enkle men likevel talende regien som er lagt på det hele, gjør de levende både de øyeblikk av lykke som er der, og ikke minst tragediens dybde. Så er vi vant til at orkesteret imponerer under Bellincamp­is ledelse, og det gjør også det fantastisk­e koret. Og en rekke mindre solist-roller er besatt dels av korister, dels av Uia-studenter. Helheten er førsteklas­ses opera. Jeg savnet ikke sceneversj­onen et øyeblikk.

 ?? FOTO: ANDERS FRODE MARUM ?? Kurtisanen Violetta (Kari Postma) - tilbedt og beundret av en hærskare menn i store og mindre roller i denne fantastisk rike og sprudlende operaen.
FOTO: ANDERS FRODE MARUM Kurtisanen Violetta (Kari Postma) - tilbedt og beundret av en hærskare menn i store og mindre roller i denne fantastisk rike og sprudlende operaen.
 ?? FOTO: ANDERS FRODE MARUM ?? Selv inn i døden synger Violetta (Kari Postma) betagende vakkert, her i armene på sin elskede Alfredo (Adam Frandsen).
FOTO: ANDERS FRODE MARUM Selv inn i døden synger Violetta (Kari Postma) betagende vakkert, her i armene på sin elskede Alfredo (Adam Frandsen).
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Kari Postma er stjernen i Kilden Operas produksjon av Verdis La Traviata.
FOTO: KRISTIAN HOLE Kari Postma er stjernen i Kilden Operas produksjon av Verdis La Traviata.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Giordano Bellincamp­i er åpenbart i sitt ess når han fremfører opera av Verdi med KSO og fremragend­e kor og solister.
FOTO: KRISTIAN HOLE Giordano Bellincamp­i er åpenbart i sitt ess når han fremfører opera av Verdi med KSO og fremragend­e kor og solister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway