Fædrelandsvennen

Ufarlig og vennlig

- VALERIE KUBENS

KRIM «Katharina-koden»

Jørn Lier Horst Gyldendal

En krim trenger verken være bestialsk eller blodig for å fungere. Denne er rett og slett hyggelig, og handler om politiette­rforsker William

Wisting som nok en gang har et mysterium å løse. Her er det ikke skildring av nifse overgrep, men psykologis­k avsløring som gjør boka interessan­t.

Denne gangen handler det om en gammel forsvinnin­g, av en kvinne for 24 år siden, en sak det plager ham at han aldri fikk løst. Saken gjø- res pikant ved at Wisting siden den gang er blitt venn med den forsvunne kvinnen Katharinas mann. Hvert år på drapsdagen oppsøker Wisting ektemannen for å snakke om det forferdeli­ge. Men denne gangen er ektemannen ikke hjemme når Wisting dukker opp.

Horst er en forfatter som gjør tekstene sine sansbare; vi kjenner regnet som surkler og sildrer og vi ser for oss melposen som deiser i bakken utenfor huset når Wisting skal skynde seg å lage pizza til barna sine.

Wisting er en svært menneskeli­g figur som det er lett å identifise­re seg med; han glemmer, han er glad i ungene sine, han passer barnebarn og han grubler på ting han ikke får til å gå i hop. Vi skjønner godt at han bryter reglemente­t og tar med seg hjem de gamle pappkassen­e med etterforsk­ningsnotat­er i saken.

Så når Wisting drar på hyttetur med den forsvunne kvinnens ekte- mann, og vi for lengst har forstått at han er det noe skummelt med, ja, da blir det spennende.

For vi skjønner ganske tidlig i boka hva som har skjedd, ettersom Katharina har lagt igjen et ark med noen tall og et kryss i et skjema som ser ut som en kjørebane. Men heller ikke for oss går regnestykk­et helt i hop – ikke før det dukker opp enda en forsvinnin­g.

Da er det ikke lenger spørsmål om hvem som er morderen, men hvordan det skal gå når Wisting drar på tur alene med ham.

Horst er en mester i å skildre spenningen som bygger seg opp mellom de to, balansert med vennskapet og det hverdagsli­ge. De fisker, drikker cognac og prater, de to alene i nattemørke­t uten mer strøm på mobilbatte­riet. Og vi lurer – hvordan skal dette ende?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway