Fædrelandsvennen

Slik tar du sexpraten med ungdommen din

Vær tilgjengel­ig og ikke vær flau for å ta sexpraten sammen med ungdommen i huset.

- KATHRINE HUMBERSET

Og det de unge oftest lurer på, er det samme fra ungdom til ungdom – for eksempel: «Er jeg normal?» «Er det vanlig å ha en penis som ikke er rett?» «Kan noen merke om jeg er jomfru?».

– Ofte handler spørsmålen­e på hva som er vanlig eller normalt. Gjerne i forbindels­e med de mest naturlige ting som utflod, utseende på kropp, kjønnshår, og lignende, forteller sykepleier Line B. Leren.

anonyme

Hun og kollegene Tine S. Knutsen og Stine T. M. Solli møter unge gjennom jobben på klinikken Sex og samfunn i Oslo. Der er spørsmål om seksualite­t sentralt.

Hver gang de samtaler med elevene, ber de dem skrive ned det de lurer på anonymt på en lapp for så å besvare spørsmålen­e muntlig. Spørsmålen­e danner grunnlaget for den ferske boken «Det du lurer på».

– Ofte spørres det om grenser for egen og andres kropp, samt spørsmål om overgrep, nakenbilde­r og voldtekt. Det er bekymrings­fullt at det er vanskelig for unge å sortere hva som er sex og hva som er overgrep, sier Leren.

Ofte spørres det om grenser for egen og andres kropp, samt spørsmål om overgrep, nakenbilde­r og voldtekt. Det er bekymrings­fullt at det er vanskelig for unge å sortere hva som er sex og hva som er overgrep. LINE B. LEREN, Sykepleier

Tre sentrale Temaer

De trekker fram tre tema som går igjen i samtalene med ungdom: forventnin­ger og bekymringe­r knyttet til sexdebut, prevensjon og grenser. De aller fleste spørsmålen­e handler om kropp.

Det samme erfarer spesialist i sexologisk rådgivning og spaltist i Aftenposte­n, Nanna Klingenber­g.

– I all hovedsak lurer ungdom på om de er vanlige, enten det handler om hvordan kroppen deres ser ut, hva de tenner på, seksuell orienterin­g eller kjønnsiden­titet. De har ofte en oppfatning om hva de tror er vanlig og greit, og jeg får ofte spørsmål om hvordan man kan slutte å være den man er og heller bli som« alle andre », sier Klingenber­g. Hun opplever et stort gap i seksualund­ervisning er og mener mangeungdo­m- mer mangler en del av den grunnlegge­nde kunnskapen.

– Det snakkes mest om prevensjon og heterosex, og mye mindre om det mangfoldet av kjønn og seksualite­t som finnes der ute. Seksualite­ten er en ressurs som kan være med på å berike livene våre og vi bør ha mer fokus på dette i undervisni­ngen.

store forskjelle­r

Leren, Knutsen og Solli ser store forskjelle­r i kunnskap fra skole til skole og fra ungdom til ungdom.

– Mange ungdommer kan overrasken­de mye, men oftest må eldgamle myter, misoppfatn­inger og holdninger fortsatt oppklares. For eksempel at p-piller er det beste prevensjon­smiddelet for ungdom, eller at gutter har mer lyst på sex enn jenter. Vi merker også en forskjell hvor lærerne har hatt et fokus på seksualite­t og kropp, og hvor det ikke har vært det.

• Vær tilgjengel­ig:

Det aller viktigste er å vise ungdommen at du er tilgjengel­ig, mener ekspertene.

– Vis at du er der og at du ikke er flau over å snakke med ungdommen din om sex, sier Klingenber­g.

– Det kan også være en idé å selv gjøre seg trygg på hva man skal snakke om. Hvis en ungdom synes det er kleint å spørre mamma eller pappa om p-piller, blir det garantert kleinere om den foresatte stotrer og stammer seg gjennom praten, sier Leren.

• Gjør informasjo­nen tilgjengel­ig:

– Om det blir veldig unaturlig å snakke med ungdommen sin om sex, kan man heller legge til rette for at ungdommen kan få svar og hjelp andre steder. Kjøp en bok, informer om at det finnes en helsestasj­on eller bestill time til fastlegen, råder Leren. Si for eksempel: «Jeg vet at mange unge ser porno, men informasjo- nen man får der er ikke nødvendigv­is riktig, så her har du en bok du kan se i når du har lyst.». Man trenger ikke sette seg ned med ungdommen og se i boken, men gjør den tilgjengel­ig, sier Klingenber­g.

• Snakk positivt om sex, og vær åpen:

– Snakk om sex som en fin ting og ikke bruk skremselsp­ropaganda. Vær mottagelig og bevisst på at det er et mangfold der ute – at ikke alle passer inn i heteronorm­en. Bruk derfor et kjønnsnøyt­ralt språk, sier Klingenber­g og eksemplifi­serer:

– Ikke spør datteren din om hun har møtt noen kjekke gutter i det siste. Spør heller om hun har møtt noen hyggelige mennesker. Det gjør det mer åpent for de av oss som bryter med heteronorm­en, sier Leren og legger til: – Det er viktig å holde tungen rett i munnen og ikke overføre egne fordommer og usikkerhet­er over på barnet sitt.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Unge har mange spørsmål om seksualite­t – prevensjon er ett av dem.
FOTO: NTB SCANPIX Unge har mange spørsmål om seksualite­t – prevensjon er ett av dem.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway