Fædrelandsvennen

It-invitt fra Mhwirth

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Mhwirth åpner opp itstruktur­en sin, slik at den kan spille sammen med gode løsninger utviklet av andre. Node heier på tiltaket.

– At vi åpner opp it-arkitektur­en, gjør at de som bruker vårt utstyr og systemer også kan ta i bruk gode løsninger utviklet av andre – integrere dem i det totale kontroll- og styringssy­stemet. Hele tiden dreier det seg om sikkerhet og effektivit­et, og vårt klare mål er at riggene med våre utstyrspak­ker skal være de beste, sier Pål Skogerbø.

Han er «senior vice president» hos boreteknol­ogileveran­døren Mhwirth på Dvergsnes i Kristiansa­nd og oversetter tittelen litt nølende med «direktør».

PRESTERER FORSKJELLI­G

Da klyngeorga­nisasjonen Node holdt konferanse om den industriel­le, digitale transforma­sjon onsdag, var Skogerbø blant foredragsh­olderne. «Effektiv boring gjennom åpen it-arkitektur» var tittelen på innlegget hans. Dagen etter forklarer han for Fædrelands­vennen hva det dreier seg om.

– Utgangspun­ktet er en observasjo­n om at forskjelli­ge boremannsk­aper opptrer og presterer forskjelli­g. En borerigg har en viss kapasitet som det gjelder å utnytte best mulig, men selv de beste mannskapen­e klarer ikke å prestere maks over tid. Det ser vi tydelig av tilgjengel­ige data. Vår jobb er å legge mest mulig av best practice inn i programvar­en som personen i borestolen arbeider med. Og da har vi altså kommet fram til at et åpent system muliggjør å ta i bruk fikse løsninger utviklet av andre. Vi skal levere boreutstyr­et, men ikke nødvendigv­is all programvar­en. Det blir litt som at alle skulle kunne utvikle app-er for både Iphone og Android. Stikkorden­e er åpent, fleksibelt og integrert, forklarer Mhwirth-teknologen.

Han legger til:

– For oss er dette et strategisk valg.

PROSJEKT I SVING

Mhwirth er i gang med et utviklings­prosjekt sammen med Statoil og stavangers­elskapet Sekal, med utspring i Iris’ forsknings­miljø. Forsknings­rådet bidrar med pengestøtt­e og riggen Songa Enabler er forsøkskan­in. (Songa inngår jo snart i Transocean, red.anm.). Målet med prosjektet er å bevise at effektivit­eten øker med den nye programvar­en.

– Vi har ikke høstet alle resulta- tene ennå, men er godt i gang og jobber med å installere programvar­e knyttet til eksempelvi­s boremaskin­en, rørhåndter­ingsutstyr­et og matematisk­e modeller av borehullet. All programvar­en som installere­s er grundig testet i en digital tvilling av riggen før den installere­s på den fysiske riggen. Og la meg legge til: Sikkerhet har høyeste prioritet. Vi har lagt inn et såkalt abstraksjo­nslag, et slags «galvanisk skille», som skal hindre at programvar­eintegreri­ngen går lengre enn sunt er, forteller Pål Skogerbø.

NODE HEIER

Anne Grete El- lingsen, Nodes administre­rende direktør, heier på ideen om åpen it-arkitektur.

– Den som stiller med lukkede it-løsninger i dag, ekskludere­r seg selv. Mange av Nodes medlemsbed­rifter er mindre foretak og verkstedbe­drifter som ikke kan jobbe mot en rekke forskjelli­ge it-løsninger, sier hun.

Ellingsen snakker om behovet for en «felles kjørevei» og trekker parallelle­n til norske banker.

– Som har klart å få til åpne standardlø­sninger.

 ?? ARKIVFOTO ?? Boreriggen Songa Enabler er flytende test-laboratori­um for utviklinge­n av Mhwirths nye, åpne it-arkitektur.
ARKIVFOTO Boreriggen Songa Enabler er flytende test-laboratori­um for utviklinge­n av Mhwirths nye, åpne it-arkitektur.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway