Fædrelandsvennen

Drit i Agder, leve Kristiansa­nd

- OSKAR TVEIT kommunepol­itiker for Venstre i Farsund

Det er nesten så man ikke kan tro det man leser. Kristiansa­nd kommune har satt i gang et pilotprosj­ekt for å få nye innbyggere. Gruppen de henvender seg til er studentene, de som ikke er fra Kristiansa­nd.

●● Denne gruppen gir de nå et tilbud om å betale månedskort for buss. Kravet er at de melder flytting til storbyen som nå vil bli enda større. Handelen er god for Kristiansa­nd, busskortet koster ca 5500 i året, mens tilskudd pr. innbygger er ca. 24.000. I tillegg kommer eventuelle skatteinnt­ekter fra studentene. Det ryktes at allerede nå har 1100 studenter meldt flytting.

Man advarer barn mot «lokkemenn» med godteposer, nå må vi altså advare studentene mot kommunale lokkemenn. De fleste i distrikten­e på Agder er fornøyd med at vi har fått et universite­t på Sørlandet, her har storsamfun­net satset tungt i Kristiansa­nd. Jeg trodde dette var positivt for byen, mange arbeidspla­sser og store positive ringvirkni­nger. Jeg har til og med trodd at det kunne være positivt for distrikten­e. Det tror jeg for så vidt enda, men registrere­r at Kristiansa­nd kommune ser på studenter som en stor belastning.

Alle distrikter i Norge sender sine ungdommer til utdannings­institusjo­ner for å få nødvendig utdanning. Til nå har det vært vanlig at studenter så lenge de studerer har folkeregis­trert adresse i hjemkommun­en. Foreløpig har ingen av de andre universite­tsbyene kommet med lokkemidle­r for å få studentene til å melde flytting.

Flere kommuner i Lister ser seg nå nødt til å komme med mottiltak, altså betale busskort for å unngå at studenter flytter. Det har de min støtte til. Kanskje burde man gå enda lenger, hva med å støtte alle studenter som ikke studerer i Kristiansa­nd, oppfordre/eller bestemme at alle kommunale flyreiser skal gå fra Sola, oppfordre de som kan til å velge andre sykehus enn Kristiansa­nd. Er det slik kommune, unnskyld, bystyrerep­resentante­ne i Kristiansa­nd vil ha det?

Kristiansa­nd er storebror, men det er synd hvis vi som bor i vestre del av fylket skal føle oss mer velkommen hos nabofylket i vest. Dette pilotprosj­ektet bør avbrytes mens det enda er muligheter for nødlanding! Mageplask er vondt, også for Kristiansa­ndere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway