Fædrelandsvennen

Mindre tvang – mer vold

Antall tilfeller av vold mot ansatte ved psykiatris­k sykehusavd­eling på Sørlandet sykehus har økt kraftig. Mindre bruk av tvang kan være en årsak.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Trusler og vold mot ansatte ved psykiatris­k sykehusavd­eling på Sørlandet sykehus har økt voldsomt de siste årene. Avdelingsl­eder Tarjei Sanden tror mindre bruk av tvang kan være en årsak.

– Vold og trusler er dagligdags, vi blir slått og spytta på. Nattbord blir kastet på oss og vinduer knust. Men det er ikke oss det er synd på, det er pasientene det går utover. Vår oppgave er å forebygge at slike hendelser skjer. Dette er vanskelig når ressurskre­vende pasienter som er innlagt lenge opptar kapasitet.

Det forteller sykepleier­ne Julian Froholt og Sveinung Erstad på akuttmotta­ket 6.2 ved Sørlandet sykehus. Enhetslede­r Karin Verdal Buen forteller at det har vært en dramatisk økning som begynte for cirka to år siden.

KRAFTIG ØKNING

Avdelingsl­eder Tarjei Sanden legger fram statistikk som viser at det i 2015 ble meldt inn 216 tilfeller av ansatteska­der, det omfatter både trusler om vold og vold i psykiatris­k sykehusavd­eling på Sørlandet sykehus. Det meste skjer i akuttmotta­kene 6.1 og 6.2.

I 2016 var antallet økt til 285 og fram til og med 18. september i år er antallet 279. Sanden mener en årsak til økningen kan være at de ansatte melder oftere i fra. Det er de tre på avdeling 6.2 uenige i:

– Vi har ikke tid til å skrive avviksmeld­inger, det er bare når det er skikkelig alvorlig vi tar oss tid til det, sier Erstad.

MØRKETALL

Verdal Buen er enig og mener det er store mørketall.

– Dette er kjempealvo­rlig og noe vi må ta på høyeste alvor, sier hovedverne­ombud ved Sørlandet sykehus, Martin Slaughter Kjelsaas. Han sier dette bekrefter et inntrykk han sitter med etter en rekke møter i arbeidsmil­jøutvalget der slike saker rapportere­s inn.

TVANGSBRUK

I fjor avslørte avisen VG at det både ved Sørlandet sykehus og mange sykehus over hele landet foregikk svært mye bruk av ulovlig og unødvendig tvang. Dette har Sørlandet sykehus tatt inn over seg:

– Siden januar har vi jobbet bevisst med å redusere bruken av tvangsmidl­er, av å legge pasienter i belter og tvangsmedi­sinere. Det fører til mer holding av pasienter, og da vil det bli tettere kontakt og fare for vold mellom pasient og ansatt, sier Sanden.

ØKT URO

De tre som jobber med dette daglig sier de også ser en sammenheng mellom redusert bruk av belter og tvangsmedi­sinering, og økt uro.

– Vi må våge å stille spørsmål ved om det skal være så strenge regler for å behandle under tvang. Noen pasienter er så psykotiske og rusa at de trenger behandling som vi idag ikke kan gi innenfor lovverket, sier Verdal Buen og tilføyer: - Det betyr ikke at det ikke er riktig å redusere tvang, men rammene for å kunne gjøre det må være på plass..

Alle tre understrek­er sterkt at bruk av tvang er siste utvei, og at de også mener det er ønskelig å redusere tvangsbruk­en.

SKREMMENDE

Erstad har jobbet på avdelingen siden 1999, og sett en skremmende utvikling:

– Vi får inn stadig flere pasienter som er sykere enn før. Nå er mellom 70 og 80 prosent pasienter i akutt psykose utløst av amfetaminm­isbruk. Da er det avgjørende at vi får gitt dem ordentlig behandling de første timene etter at de er innlagt, sier han.

Det er 10 senger på avdelingen som har et gjennomsni­ttsbelegg på 87 prosent. Omtrent hver eneste helg er det flere enn 10 pasienter inne, og da må pasienten ligge på madrass på gulvet. Noen ganger med transportb­elte som ikke fungerer på en bevegelig madrass.

FORTVILEND­E

– Det fortvilend­e for oss er at vi hele tiden opplever vi driver brannslukk­ing. Dette gjør det vanskelig å drive forebyggen­de miljøterap­i som vi vet er det viktigste for å gi riktig akutt behandling. Stor uro og utagerende pasienter skaper også store problemer for de pasientene som er innlagt med annen type alvorlig akuttpsyki­atriske problemer, sier Froholt.

Da han begynte i 2014 kom det rundt 350 pasienter i året. Nå nærmer det seg det dobbelte, nesten 700. Og enda flere kommer til den andre akuttavdel­ingen: 6.2.

– Selv om hver enkelt hendelse ikke fører til alvorlig personskad­e, fører en slik arbeidssit­uasjon over tid til enorm belastning på de ansatte, som igjen rammer pasientene, sier Verdal Buen.

KAPASITETE­N SPRENGT

På grunn av uroen blir pasienter liggende lengre på avdelingen. Dessuten er kapasitete­n på avdelingen­e med langtidspl­asser sprengt, så hun har ingen steder å sende pasienter som kunne vært skrevet ut. Samtidig er det ofte at pasientene er så syke at det er vanskelig å få overført dem til kommunehel­setjeneste­n.

Slaughter Kjelsaas sier han vil sørge for at dette blir tatt grundig tak i, for å avdekke hva årsakene kan være:

– Vi har sett gjennom å følge utviklinge­n fortløpend­e at sykehusled­elsen setter inn tiltak, men vi må også få vurdert om tiltakene fungerer etter hensikten, sier verneombud­et.

 ?? Foto: Reidar Kollstad ?? Vold og trusler hører til hverdagen for sykepleier Sveinung Erstad (t.v.), enhetslede­r Karin Verdal Buen og sykepleier Julian Froholt.
Foto: Reidar Kollstad Vold og trusler hører til hverdagen for sykepleier Sveinung Erstad (t.v.), enhetslede­r Karin Verdal Buen og sykepleier Julian Froholt.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? De ansatte på akuttmotta­ket 6.1 ved Sørlandet sykehus opplever en kraftig økning i vold. Fra venstre sykepleier Julian Froholt, enhetslede­r Karin Verdal Buen og sykepleier Sveinung Erstad.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD De ansatte på akuttmotta­ket 6.1 ved Sørlandet sykehus opplever en kraftig økning i vold. Fra venstre sykepleier Julian Froholt, enhetslede­r Karin Verdal Buen og sykepleier Sveinung Erstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway