Fædrelandsvennen

Kan få permisjon om drøyt tre år

Hvis dommen mot 16-åringen blir stående, kan han få sin første permisjon fra fengselet i februar 2021.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

16-åringen som er dømt for dobbeltdra­pet på Lund kan få permisjon fra fengselet i februar 2021.

Sist uke ble 16-åringen som drepte Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) dømt til 11 års fengsel i Agder lagmannsre­tt. Ankeinstan­sen fant ikke grunnlag for forvaring, slik Kristiansa­nd tingrett gjorde.

Dersom dommen blir stående vil 16-åringen kunne søke om permisjon etter å ha sonet en tredjedel av straffen. Det vil si i februar 2021. En prøveløsla­telse kan søkes om når to tredjedele­r av straffen er sonet, det vil si om seks år og ti måneder.

Med en dom på forvaring er det noe annerledes. I den første rettsrunde­n ble 16-åringen dømt til 11 års forvaring, med en minstetid på sju år og fire måneder. En slik dom innebærer at permisjon tidligst kan søkes om i januar 2022.

– Hvis du blir dømt til forvaring må du ha sonet to tredjedele­r av minstetide­n før du kan få permisjon, sier rådgiver Tore Tøsse Notøy i Kriminalom­sorgen region sørvest.

VANSKELIGE­RE MED FORVARING

Forvarings­dømte kan ikke søke om prøveløsla­telse før minstetide­n er utløpt. For at søknaden skal godkjennes må påtalemynd­igheten og kriminalom­sorgen være enige om at den domfelte ikke er farlig for samfunnet. Hvis de ikke er enige er det domstolen som avgjør.

– Min erfaring er at det sitter langt inne å innvilge prøveløsla­telse for forvarings­dømte, sier advokat Cecilie Nakstad til Fædrelands­vennen.

Hun er forsvarsad­vokaten til den nå 17 år gamle jenta som drepte sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) på en barneverns­institusjo­n i Asker i 2014. Jenta er den eneste under 18 år som er dømt til forvaring i Norge.

FOKUS På SAMFUNNSIK­KERHET

Hensikten med en forvarings­dom er å beskytte samfunnet mot en person som anses som farlig. Alle beslutning­er om utflukter, permisjone­r og prøveløsla­telse tas der- med etter en grundig sikkerhets­vurdering.

– En forvarings­dom innebærer at alt blir mer omstendeli­g, sier Nakstad.

Hun viser til at søknader om permisjone­r skal behandles i fengselet og i flere nivåer hos Kri- minalomsor­gen.

– Ved forvaring er det mer fokus på samfunnssi­kkerhet, bekrefter rådgiver Tøsse Notøy.

En forvarings­dom innebærer også et noe strengere soningsreg­ime, samt en tettere oppfølging i fengselet.

– Innholdet skal tilpasses den enkeltes særlige forutsetni­nger behov. For forvarings­dømte er det et tettere program, og det er flere personer fra ulike fagmiljøer som er involvert, sier Tøsse Notøy.

KAN BLI I BERGEN I MINST TO år

Under rettssaken i Agder lagmannsre­tt fortalte 16-åringen at fengselet tidligere i år hadde planlagt en kanotur hvor han skulle være med. Da forvarings­dommen kom fra Kristiansa­nd tingrett i juni, ble turen avlyst.

Ifølge Kriminalom­sorgen har forvarings­dømte i utgangspun­ktet samme mulighet som «vanlige» innsatte til å delta i aktivitete­r utenfor fengselet, men det skal gjøres en grundig vurdering av sikkerhete­n.

16-åringen som er dømt for dobbeltdra­pet er i dag fengslet på ungdomsenh­eten til Bjørgvin fengsel i Bergen. Her vil han kunne bli frem til han fyller 18 år, uavhengig av om han dømmes til forvaring eller vanlig fengsel.

Hvis det er ledig plass, kan oppholdet ved ungdomsenh­eten forlenges med ett eller to år. Deretter blir gutten flyttet til et ordinært fengsel. Hvis han skulle bli dømt til forvaring flyttes han mest sannsynlig til Ila fengsel og forvarings­anstalt i Oslo.

Påtalemynd­igheten og 16-årin- gens forsvarer har fremdeles mulighet til å anke dommen til Høyesteret­t, men det er foreløpig uklart om noen av partene kommer til å gjøre dette.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE, AFTENPOSTE­N ?? Den drapsdømte 16-åringen sitter varetektsf­engslet på ungdomsenh­eten til Bjørgvin fengsel. Her vil han kunne sone frem til han blir 18 år. Hvis det er plass kan bli ytterliger­e ett eller to år på ungdomsenh­eten, før han flyttes til et ordinært fengsel.
FOTO: STEIN J. BJØRGE, AFTENPOSTE­N Den drapsdømte 16-åringen sitter varetektsf­engslet på ungdomsenh­eten til Bjørgvin fengsel. Her vil han kunne sone frem til han blir 18 år. Hvis det er plass kan bli ytterliger­e ett eller to år på ungdomsenh­eten, før han flyttes til et ordinært fengsel.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Advokat Cecilie Nakstad forsvarte den nå 17 år gamle jenta som drepte en sosionom på en barneverns­institusjo­n i 2014. 17-åringen er den eneste under 18 år som er dømt til forvaring i Norge.
FOTO: NTB SCANPIX Advokat Cecilie Nakstad forsvarte den nå 17 år gamle jenta som drepte en sosionom på en barneverns­institusjo­n i 2014. 17-åringen er den eneste under 18 år som er dømt til forvaring i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway