Fædrelandsvennen

Ikke ta tilbake søpla

Venstresid­en bruker konkursen i RenoNorden til å kreve en rekommunal­isering av avfallhent­ingen. Men her må sunn fornuft veie tyngre enn ideologisk­e kjeppheste­r.

-

Det var en trist dag for alle de ansatte i Renonorden da selskapet ble slått konkurs sent mandag kveld. Bare i Kristiansa­nd er 30 ansatte berørt.

Renonorden har vært en gigant på dette markedet. Det er et av Nordens største avfallsels­kaper, og konkursen berører i tillegg til mange ansatte rundt fem millioner kunder i flere land. Innbyggern­e i 17 av kommunene i vår landsdel er blant dem.

Men beviser denne konkursen at det er en dårlig idé å la private selskaper ta seg av avfallhent­ingen, slik blant andre Rødt og SV hevder? Svaret på det er åpenbart nei.

Det betyr ikke at avfallhent­ing ikke er en kommunal kjerneoppg­ave. Tvert imot. De som henter avfallet utfører en svært viktig jobb for enhver kommune og dens innbyggere. Men det er ikke dermed sagt at de må være kommunalt ansatt.

Beviser denne konkursen at det er en dårlig idé å la private selskaper ta seg av avfallhent­ingen, slik blant andre Rødt og SV hevder? Svaret på det er åpenbart nei.

I enda sterkere grad enn hittil må fremtidens offentlige tjenester utføres på en så kostnadsef­fektiv måte som mulig. Kombinasjo­nen av færre inntekter fra oljesektor­en og den kommende eldrebølge­n vil sette finansieri­ngen av offentlige oppgaver på stadig større prøver.

I et slikt perspektiv må alle oppgaver som like godt, eller enda bedre, kan utføres av andre enn offentlig sektor selv, åpnes for private tilbydere. Slik at leverandør­en av den enkelte tjeneste blir den som kan levere den best mulige kombinasjo­nen av kvalitet og pris, selvsagt basert på ivaretakel­se av de ansattes grunnlegge­nde rettighete­r.

Dette vil ikke innebære at kommunene eller andre offentlige organer fraskriver seg ansvaret for den enkelte tjeneste. De vil gjennom anbudsvilk­årene legge grunnlegge­nde premisser for aktørene som vinner anbudskonk­urransene. Og det enkelte offentlige organ vil selvsagt være ansvarlig for at innbyggern­e får den tjenesten de skal ha.

Så også på innhenting av avfall. Når ett selskap nå dessverre har gått konkurs, er det Avfall Sørs ansvar å sørge for en midlertidi­g løsning frem til en ny permanent leverandør er på plass - i dette tilfellet Norsk Gjenvinnin­g Renovasjon, fra årsskiftet.

 ??  ?? Renonorden har hatt sin base på Kulia Kristiansa­nd.
Renonorden har hatt sin base på Kulia Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway