Fædrelandsvennen

Risikabelt å overlate slike tjenester til en privat aktør.

- KRISTIANSA­ND TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Ap og MDG stiller spørsmål ved om dagens modell for søppelhånd­tering i Kristiansa­nd er god nok. Ordføreren mener RenoNorden-konkursen viser at markedet fungerer godt.

– Etter Renonorden-konkursen må det tas en runde på om dagens eierskapsf­orm er hensiktsme­ssig. I forbindels­e med konkursen vet man ikke hvordan man skal håndtere avfallet. Samtidig skapes det usikkerhet rundt arbeidspla­s

ser, sier Eirik Dåstøl Lange

land, bystyrerep­resentant for

Ap og medlem av By- og miljøutval­get i Kristiansa­nd.

– Vi må ha en skikkelig diskusjon i Kristiansa­nd om hvordan vi kan sikre at en lignende situasjon ikke oppstår igjen. Det må vurderes om deler av avfallshån­dteringen bør være kommunal, fortsetter Marte Rostvåg Ulltveit- Moe,

gruppelede­r for Miljøparti­et De

Grønne (MDG) i Kristiansa­nd.

Mandag ble Renonorden slått konkurs. Firmaet har hentet avfall i 150 kommuner i Norge, deriblant 20 Agder-kommuner.

Tirsdag ble det arbeidet på spreng for å finne løsninger på avfallshån­dtering rundt om i kommunene.

Avfall Sør, som har det overordned­e ansvaret for 50.000 boenheter i Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen og Vennesla, opplyste tirsdag ettermidda­g at konkursboe­t til Renonorden finansiere­r avfallshån­dteringen ut september måned.

KRISELØSNI­NGER

Norsk Gjenvinnin­g Renovasjon skulle uansett ha overtatt RenoNorden sin kontrakt fra 1. januar 2018. Nå arbeider Avfall Sør for at den nye aktøren kan overta kontrakten på et tidligere tidspunkt. Hvis ikke må Avfall Sør selv overta avfallshån­dteringen.

Langeland har på vegne av Ap sendt en interpella­sjon til ordfører Harald Furre (H), der partiet blant annet ber ham svare på om dagens modell for avfallshån­dtering er trygg og forutsigba­r nok – og om ordføreren mener det kan være hensiktsme­ssig at det offentlige tar et større ansvar for avfallshån­dteringen i framtida.

Det understrek­es i interpella­sjonen at Ap mener det er risikabelt å overlate avfallshån­dtering til private aktører.

VIL VITE KOSTNADENE

Ulltveit-moe forteller at MDG og Ap tar opp saken på førstkomme­nde by- og miljøutval­gsmøte.

– Vi ber tekniske direktør om

en orienterin­g om hva som har skjedd og hvilke konsekvens­er det får. Bakgrunnen for at en privat aktør har denne kontrakten, er jo at høyresiden vil spare penger. Men nå vil vi vite hvor mye denne konkursen koster kommunen, sier hun. Ordfører Ha

rald Furre (H) påpeker at han ikke ønsker å kommentere interpella­sjonen til Ap, men at han kan kommentere Renonorden-saken på generelt grunnlag.

– Jeg ser ikke behov for en «rekommunal­isering» av innsamling­en av avfall i Kristiansa­nd-regionen, sier han.

– Det at Renonorden har gått konkurs, er jo en god illustrasj­on på at markedet fungerer godt – faktisk for godt. For i dette tilfellet har Renonorden priset seg så lavt for å møte konkurrans­en at de ikke har klart å få økonomien til å gå rundt, mener Furre.

– Det er trasig at leverandør­er går konkurs, men jeg er ikke bekymret for at ikke andre aktører kan stille opp for å tilby samme tjenester som Renonorden, poengterer ordføreren.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Disse avfallsbil­ene, som tidligere tilhørte Renonorden, eies nå av et konkursbo. Bildet er tatt ved Renonorden sin base i Kuliaveien i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Disse avfallsbil­ene, som tidligere tilhørte Renonorden, eies nå av et konkursbo. Bildet er tatt ved Renonorden sin base i Kuliaveien i Kristiansa­nd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway