Fædrelandsvennen

De fleste beboerne frykter

Filadelfia­s lokaler i Marvika var fylt til randen da ordfører Harald Furre tirsdag inviterte til åpent møte for å informere og diskutere planene om å flytte konteinerh­avna til Kongsgård-vige.

-

– Denne saken berører mange, og jeg vil minne om at det er mulig for alle berørte å komme med høringsutt­alelse helt fram til 10. oktober. Ingen vedtak er fattet, men når bystyret har valgt å legge forslaget til kommunedel­plan for havneområd­e nord, KongsgårdV­ige, ut på høring, så betyr jo det at dette kan blir aktuelt å realisere, sa Harald Furre.

OVER 300 MØTTE FRAM

Ordføreren takket ellers for det store engasjemen­tet. Godt over 300 deltok på informasjo­ns- og dialogmøte­t, som varte atskillig lengre enn de tillyste 90 minuttene.

Før publikum fikk slippe til med sine utelukkend­e kritiske spørsmål og kommentare­r, redegjorde prosjektle­der Jan Erik Lindjord og planlegger Marit Eik for bakgrunnen for planene om å flytte konteinerh­avna fra Lagmannsho­lmen og nordover til Kongsgård-vige.

MER ENN 500 MÅL

– Det er ikke så mange områder å plassere denne havneaktiv­iteten i Kristiansa­nd. Havneområd­et i Kongsgård-vige vil ferdig utbygd bli 502 mål stort. Til sammenlign­ing er konteinerh­avna på Lagmannsho­lmen 85 mål, forklarte Jan Erik Lindjord.

Flere ville vite om det ikke er lite framtidsre­ttet å flytte havna bort fra jernbanen, og viste til at en jernbanefo­rbindelse til Kongsgård-vige grovt er anslått å koste et par milliarder kroner.

– Når det gjelder konteinern­e så skal de fleste til bedrifter som er lokalisert på steder i landsdelen som ikke har jernbanesp­or. Det er faktisk godset som kommer med ferjene som det er mest aktuelt å få over på bane, svarte han.

Kommunepla­nlegger Marit Eik prøvde å berolige de mange frammøtte med at grøntområd­ene i Marvika vil bli værende og områder som er fredet etter kulturminn­eloven vil bli bevart. Hun viste også til at områder som fungerer som leke- og rekreasjon­sområder for barn og ungdom vil bli erstattet ved at andre områder tilrettele­gges og rustes opp som turområder og badeplasse­r.

Forsikring­ene så ikke ut til å berolige så mange. Noen viste til at barn og ungdom også har behov for uberørt natur. Andre fryktet sikkerhete­n til småbåtene når store konteiners­kip passerer langs land.

Frykt for økt støy var likevel det de fleste var opptatt av. Det ble også pekt på at kranene på kaiområdet vil ruve like høyt som toppen av den gamle Varoddbroa. Det ble også pekt på faren for utslipp i sjøen og tilgrising av strandkant­en.

– Denne planen er allerede gått ut på dato. Dette blir som å gå baklengs inn i framtida, sa Anne-kristin Krzyzowski.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Ordfører Harald Furre, prosjektle­der Jan Erik Lindjord og planlegger Marit Eik måtte alle tåle mange kritiske spørsmål og kommentare­r til planene om å flytte konteinerh­avna fra Kongsgårdb­ukta.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Ordfører Harald Furre, prosjektle­der Jan Erik Lindjord og planlegger Marit Eik måtte alle tåle mange kritiske spørsmål og kommentare­r til planene om å flytte konteinerh­avna fra Kongsgårdb­ukta.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway