Fædrelandsvennen

Klar for skjebnehel­g med svekket KRF

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Nyvalgt stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal (61) fra Vennesla er kjent for sine klare meninger, og fredag tar hun plass når KRF skal stake ut kursen mot et liv i eller utenfor regjering.

– Nå vil jeg høre hva mine partikolle­ger mener og bli med i diskusjone­n, sier Bransdal til Fædrelands­vennen.

– Men hva jeg selv mener tar jeg ikke i offentligh­eten nå, presiserer Venneslas avtroppend­e ordfører som har regjert sin egen kommune i kompaniska­p med Ap.

Kristiansa­nds varaordfør­er Jørgen Kristianse­n er en av flere sentrale Krf-ere som nå tar til orde for at partiet bør gå inn i regjering med Høyre og Frp dersom Venstre blir med – selv om dette strider mot landsmøtev­edtaket.

Også fra andre kanter av landet lyder det rop om å innta departemen­tskontoren­e til tross for at Siv Jensen også sitter der.

Men partiets nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, ser for seg et liv i opposisjon.

Torhild Bransdal lar seg ikke presse til å flagge standpunkt nå:

– Dette tar vi internt i partiets organer, sier stortingsr­epresentan­ten som fredag møter den nye partigrupp­en for første gang.

FORVENTNIN­GER TIL ERNA

Fredag og lørdag skal landsstyre­t drøfte den videre strategien etter at partileder­ne for Høyre, Frp, Venstre og KRF har hatt sine første samtaler hos Erna Solberg torsdag kveld

– Da legges alternativ­ene på bordet, og jeg har forventnin­ger til det Erna har å si, sier sentralsty­remedlem Tove Welle Haugland (27) fra Kristiansa­nd som også deltar på helgens Krf-møte.

Bystyrerep­resentante­n er 2. vara til Stortinget, og klar på at hun ønsker at KRF må markere seg:

– Hvis ikke vi får til en sentrum-høyre-regjering må vi finne en løsning som innebærer at vi får mest mulig gjennomsla­g for vår politikk. KRF er i en vippeposis­jon og den må vi bruke, og ikke sette oss på sidelinjen, understrek­er hun.

VELDIG GIRET

– Betyr det at du mener partiet bør endre strategi?

– Det er det vi må diskutere i helga. Jeg er veldig giret på å komme innover, så vi kan samle alle trådene, sier Welle Haugland som ikke vil røpe om hun deler Jørgen Kristianse­ns syn.

– Nå er det viktig å lytte til alle råd uansett hvilken retning de går i, understrek­er hun.

– Tror du dere får gjennomsla­g uten regjerings­deltakelse, uten samarbeids­avtale, og bare med muntlige støtteerkl­æringer til Erna Solberg?

– Det er en mulighet som ikke gir oss optimalt gjennomsla­g, og jeg tror det finnes bedre løsnin- ger. Men det er det vi må diskutere til helga, sier Welle Haugland.

Lillesands varaordfør­er Jorunn Lossius er vararepres­entant for Kjell Ingolf Ropstad, og er utenlands mens retningsva­lget i partiet foregår:

– Jeg har tillit til at Krfs ledelse og landsstyre tar en klok beslutning i forhold til dette, skriver hun i en sms.

DELTE MENINGER

Med et valgresult­at på 4,2 prosent er Krfs stortingsg­ruppe skrumpet fra ti til åtte representa­nter. Partiet er bare represente­rt i «bibelbelte­t», nemlig kystfylken­e fra Telemark til Møre og Romsdal. Vest-agder er det eneste fylket som er inne med to representa­nter.

Den kristne avisen Dagen har spurt 200 lokallagsl­edere i de aktuelle fylkene, pluss Oslo, Vestfold og Østfold, om partiet bør vurdere å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre.

136 av de 200 har svart, og blant dem sier 25 prosent ja, 56 prosent nei, mens 16 prosent ikke vil kommentere saken.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Påtroppend­e stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal starter sin rikspoliti­ske karriere med tøffe valg for KRF.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Påtroppend­e stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal starter sin rikspoliti­ske karriere med tøffe valg for KRF.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway