Fædrelandsvennen

Å være eller ikke være i EØS – det er spørsmålet i arbeidsliv­et

Kan Norge bevare et trygt og anstendig arbeidsliv som Eøs-medlem? Nei, sier Boye Ullmann. Ja, sier Jonas Bals. Begge vet hva de snakker om.

-

Den ene er utdannet verktøymak­er. Han tråkker ubedt rundt på Oslos byggeplass­er for å overbevise polske rørleggere og litauiske tømrere om at de må melde seg inn i fagforenin­gen. Det er stangfiske. Boye Ullmanns seige kamp mot sosial dumping er ikke en jobb for folk som trenger applaus i hverdagen. Kreftene henter Fellesforb­undets aktivist i et sterkt Nei til EU/EØS-ENGAsjemen­t.

Den andre er utdannet maler. Han har også trasket rundt på byggeplass­er med vervebrosj­yrer og blitt overveldet. Fag- bevegelsen trenger hjelp fra politikken, tenkte han - og meldte seg inn i Arbeiderpa­rtiet. I dag er han Jonas Gahr Støres rådgiver i arbeidsliv­sspørsmål. Jonas Bals er overbevist om at sosial dumping må bekjempes både på norsk og europeisk nivå – og ved å teste Eøs-avtalens grenser.

NESTEN-MEDLEM

Norge har vært nesten-medlem av EU siden Eøs-avtalen trådte i kraft i 1994. Nesten ingen diskuterer EØS i den generelle politiske debatten. Men i fagbevegel­sen er dette blitt en kjempesak. På de to siste Lo-kongressen­e har ledelsen hatt sin fulle hyre med å stagge alle som vil at Norge skal si opp avtalen. Hvorfor er det blitt sånn?

Jonas Bals:det er blitt mer usikkerhet, mer midlertidi­ghet og mer utsatte arbeidsfor­hold i kjølvannet av stor arbeidsinn­vandring og tunge trender i landene rundt oss. Vi kan ikke forstå dette uten å forstå Eøs-tilknytnin­gen vår.

Boye Ullmann: Dette er en politikk Brussel og EU ønsker. De vil gjøre Europa mest mulig konkurrans­edyktig overfor Asia og USA. Som min tidligere konsernled­er sa, selv om bedriften gikk med dundrende overskudd: «Ni måste komma i håg at lönerna i Väst-europa måste halveras, och så må dom lite upp i Öst-europa». LO krevde nulltolera­nse for sosial dumping for å si ja til EØS og hadde en pakke med 15 krav som skulle løse alt. Det var ikke måte på hvor pyntet den brura var. Selvfølgel­ig lot kravene seg ikke oppfylle.

BARE ET PLASTER?

Bals: Fagbevegel­sen krevde en lov om allmenngjø­ring av tariffavta­ler for å kunne forsvare lønns- og arbeidsvil­kår da EØSavtalen ble innført. Den ble så vidt vedtatt i Stortinget. Men særlig Frp sa klart fra: Denne loven ville ødelegge det bes- te med hele Eøs-avtalen, nemlig at arbeidere skulle konkurrere direkte med hverandre på lønn. Vi hører sjelden sånt fra den norske høyresiden i dag. Det er et tegn på at vi også har hatt mange seire. Særlig har vi avverget framvekste­n av en stor, permanent gruppe arbeidende fattige, som er blitt normalt andre steder i Europa.

Ullmann: Noe er gjort, selv om det er for lite. Hvis pasienten blør og noen tilbyr plaster, tar du jo imot. Men for at Ap skal gjøre noe, er presset fra fagbevegel­sen helt avgjørende. Det blir rystelser i Ap-ledelsen når du kjører noe om EØS. Men da rydder de også plass til ting de ikke egentlig hadde tenkt å gi. Vi sloss mot EUS tjenestedi­rektiv og fikk solidarans­var. Vi ville ha veto mot EUS vikarbyråd­irektiv og fikk likebehand­ling.

– Hva står på spill for det norske arbeidsliv­et?

Bals: Mitt fag, malerfaget, har på kort tid blitt et fag

som norsk ungdom ikke søker seg til lenger, og der lønningene ikke holder tritt med resten av byggebrans­jen. Verken byggebrans­jen eller bemannings­bransjen selv har vært i stand til å håndtere frislippet av bemannings­bransjen på noe som helst vis.

MYE INNLEIE

Undersøkel­ser på 59 byggeplass­er i Oslo og Akershus i år viste at nesten fire av ti arbeidstak­ere var innleide. For to år siden var det under to av ti. Mange av aktørene er ikke medlem av arbeidsgiv­erorganisa­sjonen NHO. Store underentre­prenører henter inn øst-europeiske arbeidstak­ere som ikke får lønn mellom oppdrag, som ikke får betalt for overtid, som ikke har ryddig arbeidstid og som mangler oppsigelse­svern. Hvorfor er det så mye sosial dumping i byggebrans­jen, egentlig?

Ullmann: Den har aldri vært rosenrød. Men til og med under høyrebølge­n på 80-tallet måtte AS Svindel & Sveis selv bevise

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway