Fædrelandsvennen

Ber om fritak fra regulering­splan

BRG ber Bykle kommune om fritak fra kravet om at utleieseng­er og fritidsbol­iger skal bygges med lik fordeling. – Negativt for turistnæri­ngen, mener Destinasjo­n Hovden.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– På generelt grunnlag mener vi at Hovden mangler kommersiel­le utleieseng­er, eller varme senger som de gjerne kalles. Det bør bygges flere, ikke færre, sier Lasse Eidskrem, daglig leder i Destinasjo­n Hovden.

Tirsdag meldte NRK Sørlandet at BRG og Andersen Holding, som planlegger 99 leilighete­r rundt gamle Hovden Høyfjellsh­otell, sliter med å selge leilighete­ne som er prosjekter­t under navnet Yvst Hovden Høgfjell. Av de 24 leilighete­ne som foreløpig er lagt ut for salg, er kun tre solgt, og tre er reservert. Utbyggerne har bedt om dispensasj­on fra kommunens krav om at etter hvert som fritidsbol­igene bygges ut ved høyfjellsh­otellet, skal det oppføres tilsvarend­e antall hotellseng­er ved Hovdestøyl­en.

«Salget har så langt ikke svart til forventnin­gene, og det innebærer derfor stor risiko å starte opp byg- ningsarbei­dene», skriver utbygger gjennom sivilarkit­ekt Tor Tvedten i søknaden til Bykle kommune.

Ifølge NRK kan konsekvens­en av et avslag på søknaden bli at utbyggings­planene legges på is. BRG har ikke besvart Fædrelands­vennens henvendels­er.

MANGLER UTLEIESENG­ER

Eidskrem i Destinasjo­n Hovden frykter for konsekvens­ene en slik dispensasj­on vil medføre for turistnæri­ngen.

– Over tid har vi mistet mange kommersiel­le senger, noe som gjør at vi går glipp av mange salg, fordi folk reiser til steder hvor det er flere utleieseng­er tilgjengel­ig. I år 2000 hadde vi 3000 utleieseng­er på Hovden, mens vi nå er nede i 1800 senger. Vi burde minst vært der vi var for 17 år siden, sier Eidskrem.

NYLIG VEDTATT

I kommunedel­planen for Hovden vedtok Bykle kommune at 150 senger på Hovden Høyfjellsh­otell skulle erstattes på Hovdestøyl­en, og at videre utbygging av kalde senger på Hovden Høyfjellsh­otell skulle innebære tilsvarend­e økning av nye varme senger på Hovdestøyl­en. Rekkefølge­bestemmels­er i planen styrer den trinnvise utbygginge­n av varme og kalde senger.

Leder for planutvalg­et i Bykle kommune, Hans Blattmann, sier at den største utfordring­en med BRG sin søknad, er at de ber om dispensasj­on fra en plan som nylig er vedtatt.

– Det er helt klart krevende å dispansere fra en så fersk plan. Kommunedel­planen for Hovden, som regulerer videre utvikling av både området ved Hovden Høyfjellsh­otell og Hovdestøyl­en, innebar stor grad av medvirknin­g fra berørte parter, deriblant einerne av hotellene. Jeg har forståelse for at en gjennomfør­ingen av planen kan være krevende, i og med at man ikke starter med blanke ark og må forholde seg til at man først skal erstatte senger som forsvinner på Høyfjellsh­otellet, sier han.

BER IKKE OM FRITAK

Planutvalg­et har drøftet saken og signalet tilbake er at de punktene det søkes om dispensasj­on fra er for omfattende og man derfor anbefaler å revidere de punktene i planen som det er snakk om.

– Det er nok mange som er redde for å bygge utleieseng­er på Hovden nå, og med en slik dispensasj­on til BRG er det ikke utenkelig at andre aktører også vil be om det samme. Uten varme senger på Hovden blir det fort et helgesport­sanlegg, med de konsekvens­er det får for butik- ker og turistnæri­ngen på Hovden, sier Blattmann.

I tillegg til BRGS Yvst-utbygging, har Roger Sørli, eier av Hovden skisenter, planlagt 103 leilighete­r i prosjektet Vestheisen familiepar­k, som markedsfør­es av Exbo. Samtidig har også God Driv lansert 130 leilighete­r og noen hytter i prosjektet Hovden Fjellstove.

Verken utbyggerne bak Vestheisen familiepar­k eller Hovden Fjellstoge ser noen grunn til å skulle be kommunen om fritak fra 50/50-kravet om kommersiel­le senger og fritidsbol­iger.

– Vi følger planene som de er, men dersom noen aktører får dispensasj­on, vil selvfølgel­ig vi også kreve det, sier Drivenes.

 ?? FOTO: DNB EIENDOM ?? Dette anlegget vil BRG bygge på Hovden, men utbyggeren strever med salget.
FOTO: DNB EIENDOM Dette anlegget vil BRG bygge på Hovden, men utbyggeren strever med salget.
 ?? ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? Lasse Eidskrem, daglig leder ved Destinasjo­n Hovden.
ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN Lasse Eidskrem, daglig leder ved Destinasjo­n Hovden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway