Fædrelandsvennen

Nå kan du kjøpe solcellepa­nel til boligen i butikk

- TEKST: KAMILLA RUDBERG kamilla.rudberg@fvn.no

Nå kan du spasere inn i en butikk og kjøpe solceller til boligen din. Prislappen for en normal bolig ligger på omtrent 70 til 90.000 kroner.

Elkjøp Megastore Sørlandspa­rken er et av tre varehus som er med i testprosje­ktet som startet lørdag 16.september.

– Vi på Sørlandet har flest soltimer, og mer enn nok sol til å drive dette anlegget uten problemer, sier Stian Hauge, varehussje­f på Elkjøp Sørlandspa­rken til dem som er skeptiske til om sola kan forsyne boligen deres med energi.

Han poengterer at solcellene skal brukes for å redusere strømprise­r, og ikke nødvendigv­is for å erstatte hele strømforbr­uket.

– Reduserer du en god del, sparer du penger og ikke minst miljøet, sier han.

Tilbudet finnes også på Slependen og i Lørenskog. Elkøp har inngått samarbeid med energisels­kapet Otovo, som står for konfiguras­jon og installasj­on på kundenes hjem.

– Vi er den eneste retail-kjeden i Norge som tilbyr dette i dag, noe vi synes er veldig spennende. Vi er nødt til å være innovative og lytte til kundene våre, skriver Fredrik Tønnesen, administre­rende direktør i Elkjøp Norge til Fædrelands­vennen.

ANDRE TILTAK

Fagsjef

i Naturvernf­orbundet,

FAKTA

Hvordan fungerer et solcellepa­nel?

● En solcelle fungerer slik at den omgjør energien i sollyset til elektrisk energi. Dette skjer helt av seg selv og uten noen form for påvirkning fra annet enn lyset som skinner på panelene.

● Solcellene, som oftest er laget av et materiale som heter silisium, absorberer sollyset og genererer en elektrisk ladning.

● Når solen skinner produserer solcellean­legget ditt ren, fornybar energi rett inn i din egen stikkontak­t. Den strømmen som anlegget produserer går uansett rett inn i det elektriske anlegget i huset ditt.

● Kunden vil kunne velge mellom polykrysta­llinske, blå paneler med 265 Watts effekt og sorte paneler med 290 Watts effekt. Det blir koblet opp en ny kurs til sikringssk­apet, og kunden får montert opp en omformer på innsiden av huset. Etter det kan et typisk hjem kutte strømregni­ngen med mellom 30 og 50 prosent. Holger Schlaupitz, er også positiv til prosjektet som er satt i gang.

– Vi må omstille oss i retning av et fornybart samfunn, svarer han på spørsmål om det å bytte til solceller er verdt pengene. Han legger likevel til at det for mange er andre tiltak som kan være mer energibesp­arende.

– For mange er det kanskje bedre å bruke pengene på for eksem- pel å isolere hjemmet enn på solceller. Mange har hus som lekker varme. Da finnes det billige, enkle tiltak for å forbedre hjemmet. Det er ingen vits å lage strøm til et hus som lekker varme. Det viktigste er å sørge for at energien brukes effektivt, sier han.

Schlaupitz tror det er enklere for folk å velge grønt dersom det blir lettere tilgjengel­ig.

– Vi har etterlyst at kommunene gir innbyggern­e mer informasjo­n om ting som kan få ned energiforb­ruket og gi grønnere hus. Det hjelper når kommuner, næringsliv og butikkjede­r tilbyr slike løsninger, sier han.

– GÅR FORAN

Fredrik Tønnesen sier at Elkjøp ønsker å gjøre mer bærekrafti­ge løsninger tilgjengel­ig for folk flest.

– Vi må gå foran og bidra til at det blir enklere for folk å være med på det grønne skiftet. Når vi ser at solceller er noe kundene våre aktivt søker etter, må vi være på ballen og tilby dette.

– Har dere solgt noen solceller siden lørdag?

– Vi har hatt kunder som er nysgjerrig­e og interesser­te, men forståelig nok er dette en salgsprose­ss som tar lengre tid, da dette er en investerin­g man gjør både for miljøet og for langsiktig sparing, forteller han.

INGEN KONKRETE SALGSMÅL

Planen er nå å teste prosjektet ut året for å se hvordan tilbudet mottas av kundene.

– Vi har med andre ord ingen konkrete salgsmål på prosjektet, understrek­er Tønnesen.

 ?? FOTO: OTOVO ?? Elkøp har inngått samarbeid med energisels­kapet Otovo som tilbyr privatpers­oner solceller til boligene sine. Med dette vil de delta i det grønne skiftet.
FOTO: OTOVO Elkøp har inngått samarbeid med energisels­kapet Otovo som tilbyr privatpers­oner solceller til boligene sine. Med dette vil de delta i det grønne skiftet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway