Fædrelandsvennen

Mer Merkel – men med hvem?

Det er valgkampin­nspurt i Tyskland foran valget til ny forbundsda­g kommende søndag.

-

Valget er uspennende og spennende på én gang: Alle meningsmål­inger gir flertall til forbundska­nsler Angela Merkels kristeligd­emokratisk­e parti CDU sammen med søsterpart­iet CSU fra delstaten Bayern. Samtidig er det like sikkert at CDU/ CSU ikke vil få flertall alene. Siden det i Tyskland ikke er noen tradisjon for mindretall­sregjering­er, blir det spennende spørsmålet: Hvem skal Merkel regjere sammen med?

En videreføri­ng av dagens koalisjon, der Merkels CDU/CSU danner regjering sammen med sosialdemo­kratene (SPD), er en mulighet. Samlet vil disse partiene nærmest garantert ha flertall. Men sosialdemo­kratene er lite lystelige på en ny periode med Merkel som sjef. Partiets ministre mener de har gjort en solid jobb i regjering – med innføring av minstelønn, vedtak om kvotering av kvinner i bedriftsst­yrer, et betydelig utdannings­løft, høyere pensjoner, bedring av helsetjene­stene og vedtak om likekjønne­t ekteskap. Problemet sett fra sosialdemo­kratenes side er at regjerings­sjef Merkel får det meste av æren, mens SPD har lite igjen for anstrengel­sene – aller minst i form av velgeropps­lutning.

Kort tid før valget ser det nemlig dårlig ut for sosialdemo­kratene. Partiet, som opplevde en kraftig opptur rett etter at Martin Schulz ble utpekt som ny partileder og kanslerkan­didat i vinter, har nå bare 20-24 prosent oppslutnin­g på meningsmål­ingene. Blir valgresult­atet like dårlig, kan partiet foretrekke å gå i opposisjon. Etter mange tapte valg er da tida inne til å gå i seg selv og gjennomfør­e et grundig generasjon­sskifte.

Uansett finnes det knapt mulige koalisjone­r med SPD i førersetet. En regjering sammen med De grønne, som i 1998-2005, er milevidt fra et flertall – også om man skulle innlemme venstrepar­tiet Die Linke. Heller ikke en koalisjon med De grønne og det liberale fridemokra­tiske FDP ligger an til å få flertall.

Da ser det lysere ut på Merkels side: Et flertall med FDP eller De grønne er innen rekkevidde. Valget av det ene eller andre av disse to partiene som samarbeids­partner er også et viktig veivalg for CDU – og dermed også for Tyskland og Europa. Med FDP har kristeligd­emokratene tidligere regjert over lange perioder, blant annet i 16 år (1982-98) med Helmut Kohl som kansler. En ny periode med FDP vil trekke kristeligd­emokratene mot høyre, mens en regjering med De grønne ville holde CDU nær sentrum. Det er nemlig der CDU befinner seg nå, etter 12 år med Merkel som kansler og hele 17 år som partileder. Merkel, som etter alt å dømme stiller til valg for aller siste gang, har ført partiet mot sentrum. For eksempel er familiepol­itikken nå langt mindre konsentrer­t omkring den tradisjone­lle kjernefami­lien. Merkel stod også bak vedtak som avskaffels­e av allmenn verneplikt, avvikling av kjernekraf­ten etter Fukushima-ulykken i 2011 og inntak av hundretuse­ner av flyktninge­r sommeren 2015.

Nettopp Merkels oppsiktsve­kkende håndtering av flyktningk­risen for to år siden gav det høyrepopul­istiske partiet Alternativ for Tyskland (AFD) ny vind i seilene. Meningsmål­ingene gir partiet 10-12 prosent av stemmene, men man bør være forberedt på en «Trumpeffek­t» – nemlig at betydelig flere kan stemme AFD enn de som oppgir slik partisympa­ti ved meningsmål­ingene.

Merkel har utelukket regjerings­samarbeid med AFD. Likevel er dette dramatisk. For første gang i Etterkrigs-tyskland hol- der et parti til høyre for CDU/CSU inntog i parlamente­t. For Merkel er dette derfor en negativ milepæl – CDU/CSU som folkeparti­er har alltid hatt som mål å unngå nettopp dette. AFD målbærer framfor alt frykt for tap av nasjonal identitet som følge av innvandrin­g og følelsen av ikke å bli hørt av de etablerte partiene. Med sine innvandrin­gsfiendtli­ge og til dels rasistiske synspunkte­r vil partiet endre tonen i det parlamenta­riske ordskiftet. Allerede nå ser vi at hatske betegnelse­r og karakteris­tikker som tidligere var utenkelige, ytres i full offentligh­et. Aller helst vil nok Merkel danne koalisjon med De grønne. Mange peker på at Merkel mangler nye ideer. Dette vil hun naturligvi­s gjerne motbevise, og å virkeliggj­øre en koalisjon med De grønne er en velkommen anledning i så måte. To delstater har i dag en slik koalisjon, men på nasjonalt nivå ville dette være første gang.

Skulle det ikke bli flertall for CDU/CSU med De grønne eller FDP, vil en koalisjon mellom Merkel-partiene og begge disse mindre partiene ha et nokså sikkert flertall, dvs. en «Jamaica-koalisjon», etter partifarge­ne (CDU svart, FDP gult). Utfordring­en her ville være å få De grønne og FDP – to partier med svært ulik tradisjon og kultur – til å samarbeide i regjering.

For SPD ligger det en fare i å fraskrive seg videre regjerings­samarbeid med Merkel. Lykkes det ikke for CDU/CSU å finne andre partnere, kan det bli nyvalg. Da kan velgerne komme til å gi Merkels partier full tillit, kanskje absolutt flertall. Det er SPDS skrekkscen­ario.

Uansett: Her er nok av spenningsm­omenter. Og meningsmål­erne kan ta feil – igjen!

For SPD ligger det en fare i å fraskrive seg videre regjerings­samarbeid med Merkel.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Angela Merkel er favoritt foran valget på søndag. Her er hun på et valgmøte i byen Freiburg tidligere denne uka.
FOTO: NTB SCANPIX Angela Merkel er favoritt foran valget på søndag. Her er hun på et valgmøte i byen Freiburg tidligere denne uka.
 ?? førsteaman­uensis, UIA ?? OLE LETNES
førsteaman­uensis, UIA OLE LETNES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway