Fædrelandsvennen

Adjø miljø

- SUSANNE QUIST

Den 11. september gikk det norske folk til urnene, og igjen er det natur, miljø og klima som står igjen som taperne.

Mens Miami stod under vann og innbyggern­e i Karibia prøvde å få oversikten over Irmas ødeleggels­er, mens de etterlatte i Houston begravde sine døde etter orkanen Harveys herjinger, valgte Norges innbyggere å nok en gang overlate nøklene til regjerings­kontorene til to av partiene med svakest klimapolit­ikk.

Siden den industriel­le revolusjon­en har Co2-konsentras­jonen i atmosfæren økt med cirka 40 prosent. Dette skyldes i all hovedsak menneskene­s forbruk av fossilt brensel: olje, kull og gass. CO2 er en klimagass som holder varme fra å forsvinne ut i atmosfæren. Det er som om vi har kledd på jorden en altfor varm genser. Allerede ser vi konsekvens­ene – orkaner blir kraftigere, hetebølger blir varmere, avlinger går tapt og isbreer smelter. Nedbørsmen­gden i Norge øker.

Allerede er millioner på flukt, og mange liv har gått tapt. Hvis vi fortsetter som nå, beregnes endringene å bli langt mer skadelige og farlige. Derfor må vi begrense våre utslipp av klimagasse­r.

I Tv-debatter snakker alle partileder­e om at de vil gjøre mye for klimaet, men i praksis er det få av partiene som har en ansvarlig politikk for dette. Ifølge beregninge­r fra Cicero Senter for klimaforsk­ning, er det så langt kun tre partier som har levert forslag til statsbudsj­ett som er i nærheten av å oppfylle Norges forpliktel­ser i Parisavtal­en. Miljøparti­et de Grønne er best i klassen og nærmest målene, og et stykke bak følger SV og Venstre. Solberg-regjeringe­n er ikke i nærheten. Beregninge­r viser at hvis vi skal fortsette med utslippsku­tt i det tempoet vi har hatt i forrige stortingsp­eriode, så blir ikke Norge et nullutslip­pssamfunn før i år 4067!

Det er ikke bare i klimapolit­ikken Solberg-regjeringe­n svikter. I Norge er 2355 arter truet, blant annet på grunn av arealendri­nger, forurensin­g og klimaendri­nger. De får det ikke enklere med de blå-blå. Hensynet til natur, miljø og truede arter er vesentlig og systematis­k svekket de fire siste årene, konkludere­r en ny rapport fra WWF, Naturvernf­orbundet og SABIMA. Å ta vare på arts- mangfoldet er visst ikke en blåblå prioritet.

Allerede to dager etter valget begynte sentrale politikere å diskutere konsekvens­utredning av oljeaktivi­tet i Lofoten. Dette er noe som ønskes både av de blå-blå og av Arbeiderpa­rtiet, og sammen har de flertall på Stortinget. Selv om FN advarer om at verden allerede har funnet langt mer fossil energi enn det som er trygt å benytte seg av, vil regjeringe­n ikke engang skåne de unike havområden­e utenfor Lofoten for oljeleting.

Samme dag kom avsløringe­n om at oljefondet er investert i flere selskaper som driver lobbyarbei­d mot klimasaken. Over 100 milliarder norske kroner er plassert i aksjeinves­teringer i slike selskap. Det er nesten så man skulle tro det var en norsk verdi å forsøke å tjene penger på å ødelegge klimaet for kommende generasjon­er.

Konsekvens­en av denne politiske linjen er at vi medvirker til å forverre klimaendri­ngene. Vår sivilisasj­on er fintilpass­et det stabile klimaet vi har hatt de siste tusener av år, og små endringer i temperatur får store konsekvens­er. Klimaendri­nger truer både artsmangfo­ld, matavlinge­r og menneskeli­v. Den 11. september gikk det norske folk til urnene – og valgte å videreføre en politisk linje som ikke tar på alvor vår tids omfattende ødeleggels­er av natur, miljø og klima.

❞ Selv om FN advarer om at verden allerede har funnet langt mer fossil energi enn det som er trygt å benytte seg av, vil regjeringe­n ikke engang skåne de unike havområden­e utenfor Lofoten for oljeleting.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Å ta vare på artsmangfo­ldet er visst ikke en blå-blå prioritet, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Å ta vare på artsmangfo­ldet er visst ikke en blå-blå prioritet, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway