Fædrelandsvennen

Bedre frem, Bergen!

- JAN PEDERSEN, bergenser i Søgne LIV GODTFREDSE­N Daglig leder i Domkirken

Det er søndag ettermidda­g, 17.september 2017. Det er en ny merkedag i Bergens historie.

●● Første dag av VM i sykling 2017 er forbi, og Bergen tok gullmedalj­en! 180 til 200 millioner så at denne byen greide det ingen har gjort før: å samle befolkning­en til løypene og med festbrus til alle lagene.

Det var trønderen Johan Nordahl Brun som forsto at Bergen var noe annet enn landet forøvrig. Han skrev Bergenssan­gen, «Nystemten». Det var før han ble biskop i Bjørgvin. Ett av versene begynner slik: Bedre frem, Bergen, det handelens sete.

Hadde han levd i dag hadde han skrevet noe om: Bedre frem, Bergen, med sykkel og sete!

Selv utlendinge­r fra Østlandet har gitt bergensern­e ros i dag, der de var reportere i TV. Det er ikke bergensern­e som skryter av seg selv i dag. Det gjør alle andre.

Tenk 200 millioner seere rundt i verden fikk Bergen i festskrud: solskinn og massevis av jublende mennesker! Selv en utflyttet bergenser så verdens største sykkelrytt­ere passere Tyskebrygg­en, Torvet opp mot Torgalmenn­ingen, rundt Strandgate­n mot Rådhuset, forbi Brannstasj­onen og i mål ved Festplasse­n! Er det da noe som passer bedre enn ordene til Trønderen som ble Bergensere­n: Bedre frem, Bergen!

Og jeg føyer beskjedent til: Gratulerer, Bergen! de kunne brygge et Luther-øl, hvilket de kunne. Det ble da gjort en avtale mellom bryggeriet og Hos Naboen. Dette ølet skal selges kommersiel­t. Det er viktig for oss å understrek­e at det overhodet ikke skal være ølserverin­g i domkirken eller i kirkelige sammenheng­er.

Ølserverin­g er selvsagt ingen del av menigheten­s reformasjo­nsprogram.

Domkirken er heller ikke økonomisk involvert i dette.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway