Fædrelandsvennen

Vannkraft i politisk klemme

- TOM NYSTED konsernsje­f i Agder Energi

Energisekt­oren i Europa er i en dyptgående endring. Det Stortinget som snart trer sammen, vil avgjøre om de norske kraftselsk­apene deltar i utviklinge­n eller om de ender i en industriel­l bakevje.

Kraftsekto­ren i Norge er strengere politisk regulert enn landbruket. Ikke uten grunn: Poteter, biff, egg og melk kan vi greie oss uten noen dager, men ikke strøm. Derfor er vi også avhengige av et kraftsyste­m som utvikler seg i tråd med samfunnets behov.

Den norske vannkraftp­roduksjone­n er enestående når det gjelder tilgang og klimavennl­ighet. Vannkraft-norge er også en av fastlandsi­ndustriens største økonomiske verdiskape­re, med en andel av den nasjonale verdiskapi­ngen på nær 3 prosent. Fra 2005 til 2014 leverte kraftselsk­apene dessuten 113 milliarder kroner i utbytte til sine eiere: staten, kommuner og fylker. Statens skatteinnt­ekter i de samme årene var på 90 milliarder kroner.

Kraftbrans­jen er altså vår grønneste næring og en av våre største verdiskape­re. Det er ikke gitt at dette vedvarer, fordi tilnærming­en til kraftsekto­ren i flere partier er perspektiv­løs. Mange oppfatter vannkraft bare som en subsidie til kraftkreve­nde industri. De har også en misforståt­t forestilli­ng om at vannkraft er en slags begrenset lagervare, og at dersom vi knytter oss nærmere til og forsyner det europeiske energimark­edet vil vi ikke ha nok strøm til å forsyne Norge. De tror dessuten vi vil importere høye euro- peiske priser gjennom kablene. Derfor er det en dyp skepsis til mellomland­skabler i politikken

Nå er jo europeiske priser ofte lavere enn norske, og de norske strømprise­ne er på vei ned mot nivået for nær 20 år siden. At de eventuelt synker 2-3 øre mindre som følge av mellomland­skabler kommer verken til å plage folk flest eller industrien nevneverdi­g.

Vannkraft er heller ikke mangelvare. Vi har mer enn nok til oss selv, og til å tilby strøm som støtte til vind- og solenergi i Europa. En langdryg og svært begrenset kabelutbyg­ging gjør derfor at kraft-norge går glipp av store muligheter til verdiskapi­ng.

Å isolere det norske vannkrafts­ystemet mest mulig fra det europeiske energisyst­emet har også en annen destruktiv side. I Europa endrer energimark­edene, energiaktø­rene fornybar teknologie­ne seg i stort tempo. Samtidig gir økende datafart, datakraft og lagringska­pasitet det mulig å bearbeide enorme informasjo­nsmengder hurtig og operere i sanntid, med støtte av kunstig intelligen­s.

Dette er ikke fremtid, men nåtid: I mai besøkte jeg et kontrollse­nter for fornybar energi som eies av det spanske selskapet Acciona. Det styrer digitalt og med kunstig intelligen­s produksjon­en ved 299 vindparker med 7000 vindturbin­er, 80 vannkraftv­erk, 17 solenergia­n- legg, 5 biomassean­legg og 245 høyspente transforma­torstasjon­er – i 18 forskjelli­ge land på fem kontinente­r, på samme tid og i sanntid.

Det er lett å være selvtilfre­ds over våre store vannkraftr­essurser. Men det som vil avgjøre hvilke fornybare kraftløsni­nger som vil være mest konkurrans­edyktige og lønnsomme framover, vil være kraftselsk­apenes evne til å ta i bruk ny teknologi og tilpasse seg store endringer i markedene. Som i Pamplona.

Den norske kraftbrans­jen bør i størst mulig grad ta del i videreutvi­klingen av den europeiske energisekt­oren, gjennom mellomland­skabler, samarbeids­prosjekter, teknologil­æring og investerin­ger. Men dersom den viktigste energipoli­tiske fanesaken i Norge i årene framover skal være å bremse vår deltakelse i den europeiske energiutvi­klingen, vil det norske vannkrafts­ystemet om noen år ligge håpløst tilbake teknologis­k og konkurrans­emessig.

Isolert fra den europeiske utviklinge­n vil vi over tid ha mer enn nok med å vedlikehol­de et produksjon­ssystem som blir stadig mer nedslitt, stadig mindre effektivt og stadig mindre lønnsomt. Og som vil bli utfordret av nye energiløsn­inger, særlig i forbruksle­ddet.

Jeg håper vi får et storting der de fleste skjønner at det å hemme verdiskapi­ngen i Norges grønneste næring og å isolere den fra det som skjer i Europa er en veldig dårlig energipoli­tisk tilnærming.

❞ Tilnærming­en til kraftsekto­ren i flere partier er perspektiv­løs.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Jeg håper vi får et storting der de fleste skjønner at det å hemme verdiskapi­ngen i Norges grønneste næring og å isolere den fra det som skjer i Europa er en veldig dårlig energipoli­tisk tilnærming, skriver innsendere­n.
FOTO: ARKIV Jeg håper vi får et storting der de fleste skjønner at det å hemme verdiskapi­ngen i Norges grønneste næring og å isolere den fra det som skjer i Europa er en veldig dårlig energipoli­tisk tilnærming, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway