Fædrelandsvennen

Kunstneris­k løft for kloakklukt­a

Stanken fra renseanleg­get på Odderøya er løftet 30 meter til værs av et kunstverk av ei pipe.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi har brukt speilpoler­t stål. Det har vært moro å jobbe med dette, sier Sindre Wam der han står og myser opp på den både skinnende og rustbrune utslippspi­pa på Odderøya. De stinkende avgassene fra renseanleg­get inne i fjellet ble tidligere sluppet ut bare en meter over bakken, men onsdag ble kunstverke­t «Smoke and mir- rors» innviet.

Den 30 meter høye pipa er godt synlig fra langt til sjøs, og du skal nå være litt uheldig med vindretnin­gen dersom du skal kjenne kloakkstan­ken som kommer fra toppen 110 meter over havflata.

Den som ser pipa på avstand vil lett få inntrykk av at den svever. Den nederste delen den er kledd med blankt stål, mens de øverste to tredelene viser kontraster­ende rustrødt stål. Rustrød er også en varde laget av stålkuber som står like ved.

KULTURBY

Pipekunste­n er det arkitektfi­rmaet Kolab fra Oslo som har stått for, og trioen Andrea Aniksdal, Sindre Wam og Fredrik Berberg smilte bredt da en rekke notabilite­ter fra kunst- og kulturlive­t kom for å beundre verket i forbindels­e med åpningsser­emonien onsdag.

– Vi ville gjøre dette til et sted å gå tur til, sa Fredrik Berberg.

Åpningen var det ordfører Harald Furre som stod for.

– Kristiansa­nd er en skikkelig kulturby. At vi åpner dette kunst-

Kristiansa­nd er en skikkelig kulturby. At vi åpner dette kunstverke­t allerede før renseanleg­get er ferdig, viser at kunst og kultur betyr mye for oss.

HARALD FURRE, Ordfører

verket allerede før renseanleg­get er ferdig, viser at kunst og kultur betyr mye for oss, sa ordføreren da han stod inne i fjellet foran kunstverke­t «Metropolis» av Hilde og Bård Tørdal.

PEDAGOGISK

Laget av plater av kobber viser kunstverke­t en skjematisk fremstilli­ng av kvadrature­n på den ene siden, og hvordan kloakken herfra blir prosessert i renseanleg­get på den andre siden. Da ordføreren hadde trykket hardt på en knapp kom det også lys i deler av kunstverke­t.

– Dette er en fin illustrasj­on av

renseanleg­gets funksjon, og det har også en pedagogisk effekt, sier Nina Bjørkendal som har vært kommunens prosjektle­der for utsmykning­en.

– Det har vært en glede å jobbe med prosjektet, og vi har også endret det underveis slik at det skal stemme bedre med prosessene her, sa kunstner Hilde Tørdal.

Pedagogikk i kunsten kan være nyttig, ettersom renseanleg­get blir jevnlig besøkt av skoleeleve­r.

Budsjettet for hele utsmyk-ningsprosj­ektet har vært på 1,1 millioner kroner, og det ble sendt inn en rekke forslag før prosjektgr­uppa kom fram til vinnerut- kastene. Med i gruppa har disse vært: Nina Bjørkendal, Angjerd Munksgaard, Per Borøy, Nils Johan Stølen og Stasa Josilovic.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Pipa er et kunstverk med navnet «Smoke and mirrors».
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Pipa er et kunstverk med navnet «Smoke and mirrors».
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? En strålende fornøyd trio foran kunstpipa de har laget: F.v. Fredrik Berberg, Sindre Wam og Anna Aniksdal.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD En strålende fornøyd trio foran kunstpipa de har laget: F.v. Fredrik Berberg, Sindre Wam og Anna Aniksdal.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ordfører Harald Furre trykker på knappen og det kommer lys i kunstverke­t «Metropolis» av Bård og Hilde Tørdal.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ordfører Harald Furre trykker på knappen og det kommer lys i kunstverke­t «Metropolis» av Bård og Hilde Tørdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway