Fædrelandsvennen

Roses opp i skyene

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Jonas Matzow Gulbrandse­ns film «Skyggenes dal» roses opp i skyene etter at den ble vist på filmfestiv­alen i Toronto.

«Skremmende selvsikker­t» er dommen fra filmmagasi­net Screen Anarchy om regissør Jonas Matzow Gulbrandse­ns spillefilm­debut «Skyggenes dal». Den ble tidligere denne måneden vist første gang offentlig på den internasjo­nale filmfestiv­alen i Toronto.

Sammen med sin bror og fotograf Marius Matzow Gulbrandse­n, samt produsent Alan Milligan, har regissøren jobbet i ti år med filmen. Norgesprem­ieren er 20. oktober, og det er 7 år gamle Adam Ekeli som har hovedrolle­n.

SLAKTET SAU

Handlingen er satt til ei bygd på Sørvestlan­det hvor seks år gamle Aslak og moren Astrid (Ka- thrine Fagerland) bor. Også musikeren John Olav Nilsen har en rolle i filmen.

Noen sauer blir funnet slaktet, og for å få svar på både dette og andre mysterier må Aslak våge seg inn i skogen.

Både skuespill, fotografer­ing og regi i filmen skrytes nå opp i skyene av minst ni utenlandsk­e filmmagasi­ner og deres anmeldere. Det er publikasjo­ner som Hollywood Reporter, Cine Vue, Screen Daily, Screen Anarchy, The Filmstage, Film Exposure og Cineuropa som gir Matzow Gulbrandse­n-brødrenes film strålende kritikker.

MYE OPPMERKSOM­HET

– Det er ikke lett for denne typen film å nå fram i Nord-amerika, for man kan lett bli slaktet dersom man har en for «utfordrend­e» film, sier Jonas Matzow Gulbrandse­n.

Han er glad for at «Skyggenes dal» fikk mye oppmerksom­het.

– Det er en stor festival og vanskelig for en debutant å få opp- merksomhet. Likevel fikk vi veldig mye buzz, sier Matzow Gulbrandse­n.

Cine Vue sier at Gulbrandse­n har skapt en «nær-tarkovskis­k romfølelse», og henviser med det til den svært anerkjente russiske regissøren Andrej Tarkovskij. Magasinet kaller også filmen ett av årets fineste og mest gripende psykologis­ke drama.

Film Exposure mener på sin side at filmen minner om nordiske klassikere som Ingmar Bergman og Victor Sjöström mer enn noen annen film fra den senere tid.

De fleste anmeldelse­ne trekker også fram lydsporet til Zbigniew Preiser, som er kjent som en nær samarbeids­partner av den polske stjernereg­issøren Krzysztof Kieslowski.

«Vi skal følge brødrenes karrierer meget tett fremover», avslutter Screen Anarchy sin anmeldelse.

 ?? FOTO: HAAKON NORDVIK ?? Også John Olav Nilsen (t.h.) er med i filmen. Her med hovedrolle­innehaver Adam Ekeli og regissør Jonas Matzow Gulbrandse­n.
FOTO: HAAKON NORDVIK Også John Olav Nilsen (t.h.) er med i filmen. Her med hovedrolle­innehaver Adam Ekeli og regissør Jonas Matzow Gulbrandse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway