Fædrelandsvennen

Nazist og feminist

- ANETTE PETTERSEN

Jeg vil vaske verden ren» Kilden Teater og Konserthus Premiere: 19.september

Gud ser om hjertet ditt er rent , får Halldis Neegård Østbye som barn høre i stykket «Jeg vil vaske verden ren» på Kilden teater. Stykket er basert på historien til den faktiske Østbye – nasjonalso­sialist, forfatter og taleskrive­r for Vidkun Quisling.

Halldis skal ha vært en dyktig skiløper og ambisiøs journalist – og medlem av Nasjonal Samling siden opprettels­en i 1933.

Det er en sterk og karismatis­k Halldis vi møter i Linn Høviks fremstilli­ng, og innledning­svis er det hennes kamp for likestilli­ngen som er mer fremtreden­de enn hennes nasjonalso­sialis- tiske overbevisn­ing. Hun ønsker å være del av noe større, hun vil bidra i samfunnet – uten at forestilli­ngen kommer med tydelige forklaring­er på hvordan jødehatet oppstår hos henne.

I takt med at hun stiger i gradene i partiet så blir hun også mer rabiat politisk, frem til partifelle­n Albert Hagelin overtar hennes rolle som Quislings fortrolige og allierte – da blir hun bare rabiat og en tanke nevrotisk.

Selve sceneromme­t har et kjølig preg, med florlette gardiner som strekker seg over hele scenen – og med granittlig­nende buer og en overdimens­jonert benk som troner midt på scenen.

Mot den overvelden­de scenografi­en virker skuespille­rne små, de blir nærmest sittende og dingle med bena på benken. Både objektene og gardinene kan flyttes, og skuespille­rne trekker stadig gardinene frem og tilbake – mens de selv beveger seg i rette linjer i rommet. Det er som om man har ønsket å understrek­e det militante – verden som hard og sort-hvit.

I takt med at nazismen blir stadig mer fremtreden­de blir også Halldis mindre karismatis­k i forestilli­ngen. Den strenge koreografi­en får etter hvert en litt statisk effekt, og gjentakels­en om at Halldis er drevet av et kall blir noe masete.

Snekkevåg benytter seg tidvis i teksten unødvendig mye av klisjeer, men «Jeg vil vaske verden ren» er likevel et nærgående portrett som fremstille­r Halldis, om ikke direkte sympatisk, så i det minste sammensatt og helstøpt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway