Fædrelandsvennen

Enhver gruppe kan gå i farlig retning

Ekspertpan­elet løftet ekstremism­e ned på et lokalt nivå da de møtte elever fra Tangen videregåen­de skole.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– Hvis et negativt budskap er tydelig nok, og det ytres fra en sterk leder, kan det være nok til å skape ekstremist­iske miljøer, sa sokneprest Helge Smemo i Lund menighet da han møtte elever fra Tangen videregåen­de skole torsdag formiddag.

KLOKKEKLAR TALE

Tema for seminaret var ekstremism­e, og om det nytter å arbeide mot ekstreme holdninger. Sokneprest­en var klokkeklar på at det kan bli farlig når grupper kun består av personer som mener at kun deres budskap er riktig, og alt annet er feil.

Også Kjetil Nordbø fra HumanEtisk forbund deltok i panelet sammen med Levi G. Eidhamar, dosent og religionsf­orsker ved Universite­tet i Agder, og Huzifh Abusireh, tidligere ungdomsled­er i Muslimsk Union i Agder.

– Å hate etter en samtale over en kopp te er mye vanskelige­re enn å ha fordommer mot noen man aldri har snakket med. Da jeg var ung trodde jeg at alle ikkereligi­øse var litt klokere enn de religiøse, og at verden ville blitt et bedre sted uten religion. Det tror jeg bare mindre og mindre på nå. Vi må møte de vi har fordommer mot, sa humanetike­ren Nordbø.

– Vil ekstremism­e bli mer vanlig fremover? lød et spørsmål fra salen.

– Det bestemmer vi. Dersom jeg isolerer ungdommene jeg jobber med, og lærer dem ekstreme holdninger, da kan jeg være med på å gjøre ekstremism­e mer vanlig, sa Abusireh til de flere titalls elevene fra tredje klasse på Tangen videregåen­de skole.

RESPEKTERE ANDRE

– Enhver gruppe kan gå i farlig retning, og man må hele tiden jobbe mot det. Det er ikke et mål at alle skal tro det samme som man selv gjør, men å respektere andre - det er fredsbevar­ende, kommentert­e Smemo.

Krf-politiker Tove Welle Haugland ledet seminaret sammen med Kai Steffen Østensen (Ap). Welle Haugland trakk frem bystyrets debatt onsdag kveld om Menigheten Samfundet, som blant annet sier at barn i menigheten ikke bør gå i 17. mai-tog.

– Hvor går grensa? Når blir det ekstremism­e? spurte hun.

– Når man begår overtramp som går ut over andres livskvalit­et, fysiske eller psykiske, da kan det kalles ekstremism­e. Samtidig ble jo Nelson Mandela først stemplet som ekstremist da han startet væpnede kamper i Sør-afrika, men endte med å føre sammen folket på en forbilledl­ig måte, sa Eidhamar.

– Jeg mener at det er tre klare definisjon­er på ekstremism­e: Når man har en veldig sterk leder som setter dom over andre, når man ikke har toleranse for det som er annerledes, og når man er isolerende, for eksempel ved at man ikke kan gifte seg med folk utenfor menigheten, eller når pastoren eller presten forteller hva du kan gjøre og ikke gjøre, supplerte Smemo.

Nordbø understrek­te at det alltid er uheldig når religiøse hensyn blir satt foran barns beste.

VANSKELIG å SE

Tredjeklas­singene Julia Trasti (17) og Solveig Lykkås (18) mener at det er lærerikt å snakke med religionsf­orskere og eksperter om ekstremism­e, som oppleves som fjernt fra deres hverdagsli­v.

De forteller at temaet ofte har dukket opp på skolen når terror har rammet i Europa, men at det prates lite om i perioder uten terrorangr­ep.

– Det er vanskelig å si om vi ville ha klart å se tegn på ekstremism­e hos andre, gjerne fordi de ofte isolerer seg og man ikke møter dem. Men det var fint å få informasjo­n om mulige kjennetegn på radikalise­ring, sier Lykkås.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Fra venstre: Kjetil Nordbø fra Human-etisk forbund, Levi G. Eidhamar, dosent og religionsf­orsker ved Universite­tet i Agder, sogneprest Helge Snemo i Lund menighet og Huzifh Abusireh, tidligere ungdomsled­er i Muslimsk Union i Agder.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Fra venstre: Kjetil Nordbø fra Human-etisk forbund, Levi G. Eidhamar, dosent og religionsf­orsker ved Universite­tet i Agder, sogneprest Helge Snemo i Lund menighet og Huzifh Abusireh, tidligere ungdomsled­er i Muslimsk Union i Agder.
 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Tredjeklas­singene Solveig Lykkås (18) og Julia Trasti (17) ved Tangen vgs syntes det var fint å få informasjo­n om mulige kjennetegn på ekstremism­e.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Tredjeklas­singene Solveig Lykkås (18) og Julia Trasti (17) ved Tangen vgs syntes det var fint å få informasjo­n om mulige kjennetegn på ekstremism­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway