Fædrelandsvennen

Ber kommunen ta ansvar

- KJETIL REITE TORMOD FLEM VEGGE

De henter søppelet ditt hver eneste uke. Men mannskapet i konkursram­mede Reno Norden mener arbeidsfor­holdene blir stadig verre og ber kommunen ta over ansvaret.

– Det er tøft å jobbe på et konkurrans­eutsatt område som renovasjon. Og dette er folk som har yrkestolth­et og som tar jobben sin seriøst, sa Glenn Rinden på en demonstras­jon i Kristiansa­nd sentrum torsdag ettermidda­g

Rinden er hovedtilli­tsvalgt for mellom 20 og 30 ansatte hos Renonorden, selskapet som mandag ble slått konkurs. De ansatte har hentet og håndtert avfallet til 50.000 boenheter i Kristiansa­nd-regionen de siste årene.

Rinden beskriver en hverdag med lange økter og med lønnsog arbeidsfor­hold de er misfornøyd­e med. Dette mener han skyldes at innhenting av søppel er konkurrans­eutsatt. Ordningen fører også til andre problemer, som dem man så i Oslo tidligere i år der søppelet ble liggende og flyte.

– Vi er skuffet over at kommunen ikke tar mer ansvar. Disse problemene har vært belyst siden krisen i Oslo, sier Rinden.

USIKKERHET

Det er lenge siden kommunen selv hadde ansvaret for å hente inn avfallet i Kristiansa­nd. Ansvaret for håndtering av avfall er samlet i det interkommu­nale selskapet Avfall Sør som Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen og Vennesla eier.

Avfall Sør lyser så ut en kontrakt for selve innhenting­en, og det er denne Reno Norden har hatt. Men det er ingen virksomhet­soverdrage­lse for de ansatte slik det er i andre bransjer. Det vil si at når Norsk Gjenvinnin­g skal overta innhenting­en ved nyttår, er de ansatte ikke garantert jobb.

– Anbud fungerer greit hvis de riktige premissene er til stede. Men når det gjelder renovasjon, er ikke premissene til stede. Vi er vel den eneste bransjen som ikke er omfattet av virk- somhetsove­rdragelse, sier Rinden.

Han sier de ansatte nå har en hverdag med stor usikkerhet om hvor vidt de får være med videre.

ØNSKER GARANTI

Konkursen i Reno Norden betyr at Avfall Sør må lete etter nye løsninger for å få samlet inn avfall. Men de ansatte mener konkursen viser at dagens system ikke fungerer.

Aller helst vil de at kommunen overtar. Men for de som fortsatt må jobbe for private, krever de et politisk vedtak om virksomhet­soverdrage­lse.

– Det er kjempevans­kelige tider. Derfor stiller ansatte opp for å markere sin misnøye. Dette er ansatte som jobber hardt gjennom hele året, og som har yrkesstolt­het. Derfor fortsetter vi å holde byen ren, selv om vi ennå ikke har fått lønna som konkursboe­t har lovet, sier Rinden.

På kort sikt skjer det neppe store endringer i Kristiansa­nd. Det er allerede signert en kontrakt med Norsk Gjenvinnin­g som overtar innhenting av søppel etter nyttår.

Administre­rende direktør i Avfall Sør, Hans Georg Høgevoll-garstad, sier at de nå jobber på denne måten for å sikre avfallshån­dteringen fram til da:

Fram til utgangen av september vil bostyret drifte innsamling­en av avfall.

Etter dette er det to muligheter. Enten tar Avfall Sør selv ansvaret for innsamling­en eller så tar Norsk Gjenvinnin­g ansva- ret. I begge tilfellene vil de ansatte få beholde jobbene fram til nyttår.

Når kontrakten med Norsk Gjenvinnin­g trer i kraft, er det ingen virksomhet­soverdrage­lse.

– Det stemmer. Det er lite benyttet i bransjen, og normalt starter man på nytt. Men jeg har ikke fått signaler om at det blir store endringer med ny kontraktør, sier Høgevoll-garstad.

ØNSKER KONKURRANS­E

Det vil være eierkommun­ene som avgjør om kommunen vil ta tilbake jobben med å samle inn søppel.

– Det er delte meninger om hva som er best, sier Hans Georg Høgevoll-garstad.

I Kristiansa­nd bystyre mener Trond Blattmann (Ap) at kommunen nå må overta ansvaret.

– Denne tjenesten bør rekommunal­iseres. Det skaper forutsigba­rhet både for kommunene og innbyggern­e. Det gjorde de i Kragerø og der ble tjenestene både bedre og billigere, sier Blattmann som legger til at de ansatte i hvert fall må sikres videre jobb når en ny kontraktør overtar.

Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) mener derimot at dagens system har fungert svært godt.

– Det at et selskap ikke klarer å oppfylle sine forpliktel­ser er ikke noe nytt. Da kan andre overta,

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Tillitsval­gt Glenn Rinden (t.v.) mener konkursen i Reno Norden viser at dagens system er dårlig.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Tillitsval­gt Glenn Rinden (t.v.) mener konkursen i Reno Norden viser at dagens system er dårlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway