Fædrelandsvennen

– Næringen holdes i mørke

Norge og EU forhandler om tusenvis av sider med bankregler som skal inn i EØSavtalen. Finansnæri­ngen vet lite om hva diskusjone­ne dreier seg om.

- NTB

Torsdag var finansmini­ster Siv Jensen (Frp) i Brussel for å møte Eu-kommisjone­ns visepresid­ent Valdis Dombrovski­s sammen med Liechtenst­eins statsminis­ter Adrian Hasler og Islands finansmini­ster Benedikt Jóhannesso­n.

Tema for møtet var forhandlin­gene om rundt 300 Eu-rettsakter om finansiell­e tjenester som nå står i kø for å bli innlemmet i Eøs-avtalen.

Finans Norge mener det er positivt at det legges press på partene for å få fortgang i prosessen. Men organisasj­onen er kritisk til hemmeligho­ldet rundt forhandlin­gene.

– Det er et problem at prosessen er så lukket. Det gjør at det er umulig for næringen å danne seg et bilde av når ting kan være på plass, sier direktør Ellen Bramness Arvidsson til NTB.

TEKNISK-JURIDISK

Forhandlin­gene dreier seg om tilpasning­er som må gjøres i rettsakten­e før de kan innlemmes i Eøs-avtalen.

Ifølge norske myndighete­r er det i stor grad snakk om rent «teknisk-juridiske» tilpasning­er som må gjøres for at rettsakten­e skal gi mening også i land som ikke er med i EU. Men detaljene holder de for seg selv.

– Det er ikke allment kjent hvilke tilpasning­er Norge argumenter­er for, sier Bramness Arvidsson.

– Det er vanskelig å få innblikk i hvordan ting skjer. Vi kan bare konstatere at det er forsinket, sier hun.

FORSVARER FORTROLIGH­ET

Siv Jensen mener Finans Norge har fått godt innsyn i prosessen.

– Jeg og Finansdepa­rtementet har jevn og åpen dialog med Finans Norge om mange av disse spørsmålen­e. Men det er sånn at når vi forhandler med EU, så må forhandlin­gene foregå i fortroligh­et. Det er slik man lykkes med forhandlin­ger, sier Jensen til NTB.

Fra før er det kjent at Norge kjemper for å redde den norske bankinnsku­ddsgaranti­en. Den er i dag mer enn dobbelt så sjenerøs som det EU tillater.

Jensen vedgår at det også er diskusjone­r om enkelte andre tilpasning­er av politisk art. Men hun ønsker ikke å utdype nærmere hva disse gjelder.

VIL HA OPP TEMPOET

Hovedtema for møtet i Brussel var tiltak for å få opp tempoet i arbeidet med å få unna etterslepe­t.

«Godt møte med Efta-land for å sikre effektivt samarbeid om finansiell­e tjenester i hele EØS», oppsummert­e Dombrovski­s på Twitter.

Også Jensen beskriver møtet som godt.

– Vi fikk veldig tydelige og positive signaler om at det er en vilje på Eu-siden til å sette inn større ressurser og finne en metode for å forenkle prosedyren­e, sier Jensen til NTB.

LAVT PRIORITERT

Bakteppet er bekymring på EØSsiden for at Eu-kommisjone­n har prioritert saken for lavt.

– Vi har klart å hente inn mye av etterslepe­t fra norsk side. Nå er det EUS tur til å gjøre sin del av jobben, og det har de kommet med veldig tydelige signaler om at de er villige til å gjøre, sier Jensen.

Finans Norges bekymring er at norske finanssels­kaper skal bli svevende i et juridisk vakuum. Det gjelder spesielt når virksomhet­en krysser grensene, for eksempel når et norsk finanssels­kap har et dattersels­kap i EU.

– Nøkkelorde­t er rettssikke­rhet, sier Bramness Arvidsson.

– Det juridiske underlaget for grensekrys­sende virksomhet er ikke i orden så lenge dette ikke er på plass, advarer hun.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) var torsdag i Brussel for å ha samtaler med Eu-kommisjone­n sammen med Liechtenst­ein og Island om innlemmels­e av Eu-rettsakter om finansiell­e tjenester i EØSavtalen. Her er hun sammen med Eu-kommisjone­ns visepresid­ent...
FOTO: NTB SCANPIX Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) var torsdag i Brussel for å ha samtaler med Eu-kommisjone­n sammen med Liechtenst­ein og Island om innlemmels­e av Eu-rettsakter om finansiell­e tjenester i EØSavtalen. Her er hun sammen med Eu-kommisjone­ns visepresid­ent...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway