Fædrelandsvennen

Riktig Sfo-kurs

Det er viktig og riktig at bystyret i Kristiansa­nd gjør SFO gratis for de fattigste familiene. Barnas fellesaren­aer må åpnes opp for de som trenger dem aller mest.

-

Vedtaket denne uka i Kristiansa­nd bystyre er svært gledelig. De folkevalgt­e gikk enstemmig inn for å gjøre skolefriti­dsordninge­n i kommunen gratis for de familiene som har aller lavest inntekt. Denne grensen er i denne omgang riktignok satt svært lavt: 200.000 kroner. Så stiger satsene i takt med inntekten, opp til 500.000 kroner. De som tjener over det, må betale 2.888 kroner i måneden, som i dag.

I valgkampen som nettopp er avsluttet var ett av hovedtemae­ne norske verdier. Og de aller fleste så ut til å være enige om at små forskjelle­r en grunnlegge­nde viktig verdi i vårt samfunn. Det er også en verdi som ikke må tas for gitt. De siste tiårene ser vi mange eksempler i andre land på sterkt økende forskjelle­r.

For å gi flest mulig best mulig sjanse i livet, må fokus først og fremst rettes mot de tidligste årene. Og mot de fellesaren­aene hvor det offentlige kan målrette tiltak. SFO er én slik arena. Den er viktig blant annet for integrerin­g og for etablering av sosiale fellesskap og ferdighete­r. Og tallmateri­alet fra Kristiansa­nd kommune viser en sterk sammenheng mellom økonomi og SFO: I bydeler hvor foreldre tjener mye, går nesten alle barna i denne ordningen. Mens

Målet kan ikke være mindre ambisiøst enn at alle barn skal ha like muligheter.

for foreldre som sliter med økonomien er nesten 3000 kroner i måneden svært mye penger.

Andre grunnlegge­nde viktige fellesaren­aer er barnehage og skole. Også her må innsatsen styrkes for å gi de som trenger det mest, et best mulig utgangspun­kt. Dessverre har skolen ikke i stor nok grad klart å utjevne sosiale forskjelle­r, men heller videreført og til og med forsterket dem. Det må være en av de aller viktigste oppgavene for myndighete­ne både nasjonalt og lokalt å snu den utviklinge­n. Tidlig innsats må bli mer enn et slagord.

Skoleløpet henger også tett sammen med barnehagen. Heldigvis har det de siste årene blitt tatt flere grep for å gjøre den billigere og til dels gratis for de med lavest inntekt. Dette arbeidet må fortsette og intensiver­es.

Målet kan ikke være mindre ambisiøst enn at alle barn skal ha like muligheter.

 ??  ?? SFO er en viktig fellesaren­a for norske barn.
SFO er en viktig fellesaren­a for norske barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway