Fædrelandsvennen

Neppe ny regjering nå

Når KRF sier så tydelig nei til å gå inn i regjering, blir det svært vanskelig for Venstre å gjøre det alene.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Islutten av denne uka begynte det som blir mange og lange uker med samtaler om samarbeid mellom de borgerlige partiene. Som beholdt flertallet i Stortinget, men som alle gikk tilbake.

Mye er uklart, og vil forbli det lenge. Men tre ting ser ut til å være ganske klare:

1. KRF går ikke inn i regjeringe­n.

I alle fall ikke i første delen av denne stortingsp­erioden. Til det har KRF et for klart vedtak fra landsmøtet i vår, som de også gjentok og gjentok i valgkampen: Blir det ikke en H/sentrumreg­jering, går KRF mest sannsynlig i opposisjon. Og det blir ikke noen regjering bestående av H, V og KRF. Det innser også de to sistnevnte partiene. Derfor slo Knut Arild Hareide fast på landsstyre­møtet fredag at KRF ikke går inn i regjering. Og at det heller ikke blir noen samarbeids­avtale.

●● Et liv på utsiden av regjeringe­n blir imidlertid ingen dans på roser. KRF kan få en unik mulighet til å sette dagsorden og svinge regjeringe­n mot sentrum. Men de vil også leve under et stort og konstant press.

KRF setter Venstre under press.

Venstre har i utgangspun­ktet en friere posisjon enn KRF. Trine Skei Grandes parti gikk til valg som en garantist for fortsatt Erna-styre. Og mange i Venstre mener det neste naturlige steget er å gå inn i Ernas regjering.

Men meningene er svært delte.

●● Veldig grovt sett kan man si at Venstre blir blåere jo nærmere man kommer makten; det vil si Akershus og Oslo. Og Venstre har de siste årene blitt et stadig sterkere Stor-oslo-parti. Når de først kom over sperregren­sen, var det nærmest sensasjone­lt at partiet ikke fikk stortingsm­andater fra noen av de gamle Venstre-fylkene Rogaland, Sogn og Fjordane samt Møre og Romsdal. Mens Krfs stortingsg­ruppe fikk tre representa­nter fra Agder, fikk Venstre det samme antallet fra Oslo og Akershus.

●● Nå er de blå på offensiven i Venstre. Derfor var det overrasken­de for mange at Venstres landsstyre torsdag knyttet seg så sterkt opp mot KRF. Men det var også uttrykk for sterk motstand fra deler av partiet mot å gå inn i regjering på egenhånd. Selv om Venstre nok har byttet ut en del tidligere, tradisjone­lle sosiallibe­rale velgere med mer lyseblå velgere, vil det være svært smertefull­t for «det gamle Venstre» å gå inn i regjering uten sentrumska­meraten KRF.

●● Venstre står foran en fryktelig vanskelig beslutning.

●● Regjerings­trategien var en tabbe.

●● I store deler av både KRF og Venstre erkjenner de at det var en tabbe å gå til valg på en Høyre/sentrum-regjering. Da landsmøtev­edtakene ble fattet, var de vedtakene det som kunne samle partiene. Men da de to partiene møtte velgerne, ble de ikke trodd. Alle utenfor KRF og V så at det ikke var realistisk.

●● Konsekvens­en var at alle som sto på stand for V og KRF, ble pepret med spørsmål om plan B. «Hvilken regjering får vi egentlig ved å stemme på dere?» Så når Krf-leder Knut Arild Hareide i sin tale til landsstyre­t fredag takket alle ildsjelene for innsatsen og sa at «Ingen av timene på stand var forgjeves», var det en sannhet med modifikasj­oner.

●● Regjerings­spørsmålet hindret de tillitsval­gte i å snakke om det de egentlig driver med politikk for: politiske saker.

●● I sin tale til landsstyre­t sa Hareide at «Politikken til KRF er krystallkl­ar på punkt etter punkt». Uttrykket «krystallkl­art» kan man ikke bruke om forholdet mellom de fire borgerlige partiene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Svært mange journalist­er var møtt fram til Krfs landsstyre­møte i Oslo fredag.
FOTO: NTB SCANPIX Svært mange journalist­er var møtt fram til Krfs landsstyre­møte i Oslo fredag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway