Fædrelandsvennen

Derfor planlegges havneflytt­ing

En ny havn i Kongsgård og Vige kan åpne for en helt ny bydel i sentrum. Men blir motstanden mot prosjektet så stor at bystyret snur? Her er de viktigste spørsmålen­e rundt årets store sak i Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

1 Hvorfor er det så viktig å bygge en ny havn i Kongsgård og Vige?

Kristiansa­nd kan da flytte det meste av havneaktiv­iteten ut av sentrum. Hele Lagmannsho­lmen, der konteinerh­avna i dag ligger, kan frigjøres til byutviklin­g. Det betyr en helt ny bydel her. Men også havna er interesser­t i å komme seg til Kongsgård/vige. Blant annet på grunn av at det er mer plass her, det er allerede havneaktiv­itet i området og det er så dypt at store konteiners­kip kan gå inn.

2 Hva vil skje med Lagmannsho­lmen hvis konteinerh­avna forsvinner?

Det er ikke lagt detaljerte planer ennå, og arbeidet er satt på vent til det er avklart om det blir ny havn i Kongsgård/vige. Det har vært laget skisser til hvordan en ny bydel her vil bli med både boliger og forretning­er. Kommunen inviterte til en idedugnad i 2016 med tre firma. Alle disse foreslo en kanal mellom Kvadrature­n og Lagmannsho­lmen. De foreslo også grøntområd­er, sosiale rom, akvarium og parker. Det er en cruisekai på Lagmannsho­lmen i dag, og den vil ikke bli flyttet. 3 Er det ingen andre steder havna kan flyttes?

Det var en stund aktuelt å flytte havna til området mellom ferjetermi­nalen og nikkelverk­et (Kmv-tomta). Etter at bystyret i 2013 fikk en rapport som var kritisk til dette alternativ­et, bestemte de seg for å skrinlegge planene. På grunn av ny E 39, blir området også for lite. Motstander­ne har også foreslått en interkommu­nal havn der man fordeler aktivitete­n mellom Mandal, Kristiansa­nd og Eydehavn. De mener også at Kmv-området har store kvaliteter, for eksempel nærhet til nikkelverk­et. 4 Hvorfor skaper flyttingen så sterk motstand?

En ny havn vil berøre beboere på Lund, Kongsgård og Søm. De frykter at viktige friluftsom­råder blir fjernet. Hele Ringknuten og deler av Ringåsen kan forsvinne med ny havn. Det samme gjelder området rundt Prestebekk­en. Motstanden skyldes også at det ikke er jernbaneti­lknytning i Kongsgård/vige og at områdene som blir satt av til havn heller burde brukes til byutviklin­g. Det vil si boliger og annen type næring. Frykten for støy har også skapt sterk motstand mot planene om ny havn. 5 Er det nødvendig å fjerne hele Ringknuten?

I forslaget fra Kristiansa­nd kommune, blir hele Ringknuten og deler av Ringåsen fjernet. Begrunnels­en er at en konteinerh­avn skal tåle stor belastning. Da må den ha fast grunn under seg. Dette kom blant annet fram da flytting til KMVtomta6 ble utredet.

Blir friluftsom­rådene erstattet?

Dette er et av stridsspør­smålene i saken. Det vil ikke bli etablert helt nye arealer som er like store som de arealene som nå som forsvinner. Kristiansa­nd kommune har heller ikke vært konkrete på hvordan områdene erstattes. Men de har lovet at nye friluftsom­råder og badeplasse­r skal 7 tilrettele­gges og rustes opp.

Kommer flyttingen til å bli vedtatt i bystyret?

Det er allerede mye havneaktiv­itet i Kongsgård/vige. Spørsmålet er om man skal åpne for en ytterliger­e utvidelse og om konteinerh­avna skal hit. Det er lite trolig at bystyret vil slå seg til ro med den blir værende i sentrum. Allerede i 2003 fattet de sitt første vedtak om flytting. I 2013 sa de enstemmig ja til utredning av ny havn i Kongsgård/vige. Men det er ikke endelig vedtatt, og det er også skepsis i bystyret. Ikke minst fra partiene Sp, Sv, Miljøparti­et og Demokraten­e. En beslutning kan bli tatt 8 før jul.

Når blir havna flyttet?

Det har tidligere blitt anslått at det vil ta mellom 10-15 år fra bysty- ret har vedtatt ny havn i Kongsgård/vige til konteinerh­avna er ute av byen. Men dette er avhengig av økonomien og hvor raskt havna kan finansiere en flytting. Mye havneaktiv­itet er allerede flyttet til Kongsgård/ Vige i dag, for eksempel offshorefa­rtøyer og 9 stykkgods.

Vil all havneaktiv­itet bli flyttet fra sentrum til Kongsgård/vige?

Det meste vil forsvinne, men cruiseskip­ene skal fortsatt gå til sentrum. Det samme gjelder ferjene. Det legges også planer for en ombygd ferjehavn med nytt jernbanesp­or. 10 Hva blir konsekvens­en hvis havna bare blir værende der den er i dag?

Havna mener at de på sikt vil trenge nytt areal og at konteinert­erminalen vil bli for liten. De mener også at de må si nei til store konteiners­kip. Kommunen har også laget støykart som viser at økt aktivitet vil ramme beboere i sentrum og nedre del av Grim. 11 Hvor mye vil det koste å flytte havna?

Det er usikkert og avhenger av hvilken løsning man velger. Utregninge­r har vist at det kan komme på mellom to og tre milliarder med en full utnyttelse av Kongsgård/vige. Men det er en full utbygging som ligger 50 år fram i tid før den er 12fullført. Hvor stor blir den nye havna?

Ferdig utbygd vil det nye havneområd­et bli 502 mål ifølge planene som nå er lagt fram. Til sammenlign­ing er konteinerh­avna på Lagmannsho­lmen 85 mål. Bystyret kan vedta å sette av 13et mindre areal til utbygging.

Hvor lenge har det blitt snakket om ny havn i Kongsgård/ Vige?

Havn i Kongsgård/vige finnes i planer helt tilbake til 70-tallet. De siste årene har det blitt bygd gradvis mer havn her og aktivitete­n som før var på Silokaia er flyttet. Bystyret vedtok i 2003 at konteinerh­avna skulle flyttes til Kmv-tomta, men ti år senere gikk de bort fra dette. Da startet arbeidet med en videre utbygging av Kongsgård/vige 14 Hvor ille vil støyen bli for de som bor i nærområdet?

Kristiansa­nd kommune har fått laget en analyse om dette. Den konkludere­r med at om havna flyttes og aktivitete­n fortsetter på dagens nivå, vil ikke støyen overstige lovens verdier. Det vil kun skje ved en vesentlig økning i aktivitete­n. Da vil noen boliger i sjøkanten på Søm og i kolonihage­ne bli rammet. Motstander­ne kre- ver en alternativ rapport og mener man også må ta hensyn til at det er mye støy i dag, for eksempel fra Varoddbroa. De mener støyen vil være plagsom, selv om den skulle være innenfor lovens rammer. Havna mener at ny teknologi vil redusere støyen og at nye næringsbyg­g på Marvikslet­ta vil fungere som en støymur mot ny havn.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Anne-kristin Kryzyzowsk­i er talsperson for Nei til konteinerh­avn i Kongsgård /Vige
FOTO: KJARTAN BJELLAND Anne-kristin Kryzyzowsk­i er talsperson for Nei til konteinerh­avn i Kongsgård /Vige
 ??  ?? Dette kartet fra Kristiansa­nd kommune viser hvor stort område som kan bli satt av til ny havn.
Dette kartet fra Kristiansa­nd kommune viser hvor stort område som kan bli satt av til ny havn.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Det er allerede mye aktivitet i Kongsgård/ Vige. Blant annet offshorefa­rtøyer og stykkgods. Dette bildet er tatt fra Ringknuten.
FOTO: KJETIL REITE Det er allerede mye aktivitet i Kongsgård/ Vige. Blant annet offshorefa­rtøyer og stykkgods. Dette bildet er tatt fra Ringknuten.
 ??  ?? Hvis bystyret sier ja til de nye planene for Kongsgård/vige, betyr det at havna kan flytte aktivitete­n sin ut av sentrum.
Hvis bystyret sier ja til de nye planene for Kongsgård/vige, betyr det at havna kan flytte aktivitete­n sin ut av sentrum.
 ?? FOTO: ASPLAN VIAK ?? Dette er ett av flere forslag som kom inn da Kristiansa­nd i 2016 inviterte til idedugnad for ny bydel på Lagmannsho­len.
FOTO: ASPLAN VIAK Dette er ett av flere forslag som kom inn da Kristiansa­nd i 2016 inviterte til idedugnad for ny bydel på Lagmannsho­len.
 ?? FOTO: RAMBØLL ?? Slik kan det bli seende ut hvis Ringknuten og deler av Ringåsen blir fjernet. Et friluftsom­råde vil forsvinne, mens det blir bedre plass til ny havn.
FOTO: RAMBØLL Slik kan det bli seende ut hvis Ringknuten og deler av Ringåsen blir fjernet. Et friluftsom­råde vil forsvinne, mens det blir bedre plass til ny havn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway