Fædrelandsvennen

Ordfører fjernet homofilist­øtte fra Facebook

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Reaksjonen­e er sterke i Åseral etter at ordføreren fjernet et kommunalt Facebook-innlegg om Skeive Sørlandsda­ger og flagging ved rådhuset.

– Slik som dette gjør man i et diktatur med sensur av meninger, mener Vibeke Sandåker, en av mange åsdøler som er oppgitte over ordfører Oddmund Ljosland.

Også Åseral kommune fikk tilsendt et regnbuefla­gg fra Foreningen Fri Sør i forbindels­e med Skeive Sørlandsda­ger i slutten av august.

I likhet med mange Krf-politikere på Sørlandet bestemte også Sp-ordfører Ljosland at flagget ikke skulle heises på flaggstang­en ved rådhuset med henvisning til flaggloven.

STØTTET SKEIVE DAGER

I forkant av Skeive Sørlandsda­ger skrev derfor administra­sjonen i kommunen et innlegg på Facebook om begrunnels­en for å ikke heise flagget, men at kommunen støttet Skeive Sørlandsda­ger.

Med innlegget fulgte et bilde av et regnbuefla­gg.

Men dette innlegget ble raskt fjernet etter ordre fra ordføreren.

– Det gjorde jeg fordi jeg fikk reaksjoner fra noen om at det var uklart om hvorvidt kommunen ville flagge eller ei, sier Ljosland.

VILLE HA FORKLARING

I etterkant av at innlegget ble fjernet, har det vært en rekke innlegg fra bygdefolke­t som etterlyste en forklaring på hvorfor innlegget ble tatt bort.

– Vi var mange som syntes det var en fin gest fra kommunen å skrive innlegget til støtte for de homofiles sak. Derfor var det veldig underlig at det brått ble borte, sier Sandåker.

I ukene som har gått har etterlysni­ngene vært mange på kommunens Facebook-side, uten svar fra ordfører Ljosland. Men onsdag svarte han og forklaring­en var altså at innlegget kunne misforstås.

– SKREMMENDE

Den forklaring­en er det flere som har vanskelig for å svelge:

«Det er sensur på linje med det du finner i land vi helst ikke vil sammenlign­e oss med. Skremmende» , skriver Tor Stray under innlegget til Ljosland.

«Finner ikke ord. Han velger å slette innlegget på grunn av tilbakemel­dinger istedenfor å vise at her lar vi det fine innlegget stå for å vise at i Åseral er det rom for alle» , skriver Unni Berntsen.

En annen, Dagrun Juvastøl, reagerer også sterkt.

– Det å fjerne et offisielt innlegg bare fordi tilbakemel­dingene ikke er som ønsket blir feil. Er det en handling verdig et anerkjent demokrati, sier hun til Fædrelands­vennen.

Hun synes det er svært trist at den opprinneli­ge støtteerkl­æringen ble tatt bort.

MEST RYDDIG

Og flere spør seg hvorfor ordføreren ikke bare kunne redigert i administra­sjonens innlegg og presisert enda sterkere at det ikke skulle flagges?

– Jeg var på reise den dagen da innlegget ble lagt ut. Jeg fant det derfor mest ryddig å ta det helt bort, forklarer Ljosland.

– Hvorfor brukte du nesten en måned med å komme med en forklaring overfor bygdefolke­t?

– Jeg ville se saken litt an. Men da det kom så mange reaksjoner, svarte jeg til slutt på hvorfor jeg tok bort innlegget.

STÅR FOR INKLUDERIN­G

Han understrek­er for øvrig i FBinnlegge­t at han står opp for inkluderin­g og mangfold, og at han vil kjempe mot ekstremism­e og hatkrimina­litet.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Ordfører Oddmund Ljosland møter sterke reaksjoner på at han fjernet et innlegg til støtte for homofili-saken fra Facebook.
FOTO: ARKIVFOTO Ordfører Oddmund Ljosland møter sterke reaksjoner på at han fjernet et innlegg til støtte for homofili-saken fra Facebook.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway