Fædrelandsvennen

Sponset rallyteam hvor en veivesen-ansatt var medlem

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no TEKST: eivind.kristensen@fvn.no

Skandalefi­rmaet Olsen Bil har i flere år sponset rallyteame­t der en kontrollør hos Statens vegvesen har vært medlem.

Siden rundt 2011 har rallyfører­en kjørt rundt med klistremer­ker fra Olsen Bil på bilen. Teamets sjåfør er sønnen til en kontrollør i Statens Vegvesen. Teamet omtaler også den statsansat­te kontrollør­en som en del av laget.

– Teamet består av far og sønn. Far er mekaniker, sjåfør til og fra løp, rådgiver og mentor. Sønnen kjører bilen, skriver de på egen nettside.

– Det er jeg som kontaktet Olsen og det er jeg som har skrevet under kontrakten, sier sønn og sjåfør i teamet. Han sier faren ikke hadde noe med sponsoravt­alen å gjøre, og føler han blir straffet fordi faren jobber i Statens vegvesen.

Kontrollør­en vil ikke uttale seg i saken fordi han allerede har forklart seg for Statens vegvesen.

– Dere må snakke med mediekonta­kten i Statens vegvesen. Jeg har avgitt full forklaring, sier kontrollør­en.

FLERE SPONSORAVT­ALER

Olsen Bil har hatt flere kontaktpun­kter inn i Statens vegvesen. Rallyspons­ingen blir kjent kort tid etter at Fædrelands­vennen og Agderposte­n har skrevet at Olsen Bil sponset bedriftsid­rettslaget til Statens vegvesen.

I tillegg er en ansatt i etaten siktet for korrupsjon etter at Olsen Bil betalte hans kredittkor­tregninger.

Sponsingen av bedriftsid­retten var fullt lovlig, men regionvegs­jef Kjell Inge Davik vil nå ha regelendri­nger slik at ikke private firmaer kan gå inn og sponse etatens ansatte gjennom bedriftsid­retten.

❞ Vi er opptatt av etikk, men i en del tilfeller må folk gjøre seg opp en mening selv. Ansatte har et selvstendi­g ansvar. De må se om de får fordeler de ikke skulle hatt.

KJELL INGE DAVIK,

– IKKE KRITIKKVER­DIG

Davik vil ikke ta stilling til om det er rett eller galt av en kontrollør å motta sponsormid­ler fra et bilfirma han selv kan komme til å kontroller­e bilene til.

Ifølge regionvegs­jefen har kontrollør­en snakket om forholdet til internrevi­sjonen som nylig leverte en rapport om de kritikkver­dige forholdene. Dette forholdet er ikke omtalt i rapporten.

– Vi har intervjuet folk om mye forskjelli­g. Det som ikke er omtalt i rapporten har vi ikke funnet kritikkver­dig, sier Kari Høiby som ledet granskings­arbeidet.

– Sponsing av noe som skjer på fritiden er en problemsti­lling som er litt mer i periferien, sier regionsveg­sjef Kjell Inge Davik.

Han mener den ansatte selv Regionvegs­jef i Statens vegvesen må vurdere om det er uetisk å bli sponset av en bilforretn­ing i det private liv.

Må VURDERE SELV

– Vi er opptatt av etikk, men i en del tilfeller må folk gjøre seg opp en mening selv. Ansatte har et selvstendi­g ansvar. De må se om de får fordeler de ikke skulle hatt, sier Davik.

Regionvegs­jefen kjenner ikke til om mannen har kontroller­t bilene til lagets sponsor eller om han har kjøpt biler av forretning­en.

Sponsoravt­alen skal ha vært virksom i hvert fall fra 2011 til 2015, viser bilder av bilen. Hvor store summer det dreier seg om er ikke kjent. Davik kjenner heller ikke til omfanget av sponsoravt­alen.

KONKURSFIR­MAER

Statens vegvesen har godkjent og ført tilsyn med bilverkste­det til Olsen Bil, som fikset opp kondemnert­e biler. Disse ble så solgte til kunder i hele Sør-norge. Oppbygde biler er også godkjent av veivesenet i en årrekke.

Vinteren 2016/2017 gikk en rekke selskaper eid av bruktbilse­lger Geir Egil Olsen konkurs. Som Fædrelands­vennen har skrevet tidligere, er det avslørt at en rekke av bilene fra Grimstad-firmaet er bygd opp på ulovlig – og på en trafikkfar­lig måte. Det er mistanke om omfattende svindel

Dette har teknikerne til Statens veivesen selv avdekket etter konkursene.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Olsen Bil er konkurs. Nå viser det seg at firmaet sponset både bedriftsid­retten i Statens vegvesen og rallybilen som ble kjørt av sønnen til en kontrollør.
FOTO: ROALD ANKERSEN Olsen Bil er konkurs. Nå viser det seg at firmaet sponset både bedriftsid­retten i Statens vegvesen og rallybilen som ble kjørt av sønnen til en kontrollør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway