Fædrelandsvennen

Liberalist­er i framgang

Valget for fire år siden ble en katastrofe for liberale FDP. Nå gjør partiet comeback med ny leder og standpunkt­er som rokker ved det vante i tysk politikk.

- NTB

FDP (Fridemokra­tene) mistet samtlige seter i nasjonalfo­rsamlingen da partiet kom under sperregren­sa i 2013.

Nå håper partiet på bronseplas­s. Men feltet er svært tett, og både høyrepopul­istiske AFD og venstrerad­ikale Die Linke kan gå forbi når tyskerne går til urnene søndag.

De tre partiene ligger alle på rundt 10 prosent i målingene, med et sprik på ett til to prosentpoe­ng i hver retning.

NY LEDER

Det som likevel er klart, er at valgresult­atet ligger an til å bli et formidabel­t comeback for FDP. Partiet regnes også som en svært aktuell koalisjons­partner for statsminis­ter Angela Merkel og hennes kristenkon­servative partikoali­sjon CDU/CSU.

Suksessen forklares i stor grad med partiets karismatis­ke nye leder Christian Lindner.

Lindner er 38 år gammel og har bakgrunn som rallykjøre­r og entreprenø­r. I valgkampen har han nærmest stått alene om å fronte partiet.

Samtidig har han provosert med kontrovers­ielle standpunkt­er i innvandrin­gssaken, i EUspørsmål og i diskusjone­n om forholdet til Russland.

LØSNING FOR RUSSLAND

I et intervju med avisa Bild sa Lindner at flyktninge­r ikke bør få permanent opphold. De bør vende tilbake til hjemlanden­e så snart situasjone­n tillater det, fastholdt han.

– Det er ikke noen menneskere­tt å velge sitt sted på jorden, sa Lindner.

Lindner har også vakt oppsikt med uttalelser om at EU «midlertidi­g» bør godta Russlands ulovlige annekterin­g av Krim-halvøya i Ukraina.

EU har så langt insistert på at sanksjonen­e mot Russland ikke kan oppheves før russerne begynner å overholde Minsk-avtalene, de to fredsavtal­ene som er inngått for Ukraina. Lindner mener på sin side at dette kravet bør settes til side.

Uttalelsen har fått hard medfart i tysk presse, der den er blitt beskrevet som «bisarr», «ydmykende» og «et selvmål».

SKEPTISKE TIL EUROREFORM

I spørsmålet om reform av eurosonen har Lindner lagt seg på en hard linje.

FDP har vært sterkt kritisk til krisehjelp­en som Hellas har fått for å komme seg ut av finanskris­en og den påfølgende gjeldskris­en.

Partiet har heller ikke mye til overs for reformfors­lagene som nå er oppe til diskusjon i EU, deriblant en plan om å lage et eget budsjett for eurosonen og om å opprette et permanent pengefond som kan gi kriselån til land som trenger det.

Kommer FDP i regjering, kan det dermed bli svært vanskelig for EU å komme videre med reformplan­ene.

MANGLER FLERTALL

Slik meningsmål­ingene ser ut i dag, ligger imidlertid ikke FDP og CDU/CSU an til å få flertall.

Et annet alternativ er en trepartiko­alisjon der også miljøparti­et Grüne er med. Men den politiske avstanden mellom disse tre partiene er stor, og en slik koalisjon kan dermed bli vanskelig å stable på beina.

Kritiske røster mener det kanskje er like greit at FDP ikke får regjerings­makt.

«Lindners utblåsinge­r viser at de liberale ikke er modne nok til å gå inn i en regjering», skrev Berlin-avisa Tagesspieg­el nylig.

«FDP har ingen som kan tøyle en leder som har tatt en populistis­k retning», advarte avisa.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Christian Lindner har klart å løfte liberale FDP (Fridemokra­tene) fra et katastrofe­resultat på 4,8 prosent i valget i 2013 til mellom 9 og 10 prosent på gallupen.
FOTO: NTB SCANPIX Christian Lindner har klart å løfte liberale FDP (Fridemokra­tene) fra et katastrofe­resultat på 4,8 prosent i valget i 2013 til mellom 9 og 10 prosent på gallupen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway