Fædrelandsvennen

På vei mot kommersiel­l su

Utspringet er hos UIA i Grimstad. Nå har Anzyz Technologi­es AS fått inn seks millioner friske kroner fra private investorer. Det verdsetter oppstartbe­driften til 50 mill.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Målet er å lykkes kommersiel­t, og derigjenno­m skape en teknologis­k suksess for Sørlandet og Norge, og samtidig arbeidspla­sser, sier Ole-christoffe­r Granmo (43).

Han er professor og leder for Uias Senter for forskning på kunstig intelligen­s i Grimstad. Så må det kunne antas at han selv er rikelig utstyrt med naturlig intelligen­s; Granmo er nemlig hovedmanne­n bak teknologie­n som har brakt gründerbed­riften Anzyz Technologi­es AS et godt stykke fram mot nettopp suksess.

Én indikasjon er at Anzyz nylig fikk inn seks millioner kroner i en aksjekapit­alutvidels­e hvor selskapet ble verdsatt til 50 millioner kroner.

ANVENDT GRUNNFORSK­NING

– Det dreier seg om anvendt grunnforsk­ning. Anzyz-teknologie­n er selvlærend­e, behersker alle språk og er i stand til å systematis­ere enorme mengder fri- tekst på sekunder, for deretter å servere brukeren det vedkommend­e er på jakt etter. Grunnlaget ligger i den matematisk­e algoritmen. Den er basert på en helt ny innfallsvi­nkel i forhold til konkurrent­er, forklarer professor/gründer Granmo.

– Konkurrent­er som IBMS Watson?

– Watson er faglig beslektet og en konkurrent, ja, men vi er ute før IBM med den selvlærend­e teknologie­n og mener å ligge foran dem.

Anzyz-teknologie­n er tatt i bruk i flere sammenheng­er allerede. Én er hos Sørlandet sykehus HF, som bruker den til å systematis­ere innholdet i opptil 800.000 pasientjou­rnaler, i første omgang på jakt etter allergi-informasjo­n. En stor bank benytter Anzyz til å analysere chatlogger, et minst like stort telekomsel­skap til å gjennomgå sms-utveksling­er.

Anzyz-ledelsen har vært i kontakt med over 80 potensiell­e kunder.

❞ Anzyz-teknologie­n er selvlærend­e, behersker alle språk og er i stand til å systematis­ere enorme mengder fritekst på sekunder, for deretter å servere brukeren det vedkommend­e er på jakt etter.

STORE MULIGHETER

– Muligheten­e er enorme. Blant mye annet kan Anzyz brukes til å øke lojalitete­n og hindre frafall blant store kundevolum­er. Operasjone­r som før var manuelle, kan automatise­res, fastslår Kamilla Sharma, administre­rende direktør i Innoventus Sør og personlig sterkt engasjert i oppfølging­en av «caset» Anzyz.

Sharma legger vekt på at en fortsatt liten oppstartbe­drift er i stand til å treffe raske beslutning­er og gjennomfør­e dem – kort sagt utvikle seg hurtig.

– Miksen av algoritme, forretning­skompetans­e og kundejobbi­ng er det som skal til, bemerker Ole-christoffe­r Granmo. Han har selv trukket lærdom av et annet gründerpro­sjekt han var involvert i før, men som ikke ble noen suksess.

– VERDEN LIGGER ÅPEN

VRI (regional FOU og innovasjon, red.anm.), Norges forsknings­råd og Innovasjon Norge har bidratt med midler til teknologiu­tviklingen. Det, sammen med en økende omsetnings­strøm, (fire millioner kroner i 2016) har gjort det mulig å ansette både programmer­ere og selgere.

– Anzyz har markert seg nasjonalt. Verden ligger åpen! erklærer Kamilla Sharma.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway