Fædrelandsvennen

Hvem skal eie barnehagen­e?

Spørsmålet om muligheten til å gjøre seg rike på drift av private barnehager ble det enste utdannings­politiske spørsmålet med en viss oppmerksom­het i valgkampen.

- DAG ØYSTEIN NOME universite­tslektor i pedagogikk, UIA

Det lett forståelig­e budskapet fra venstresid­en er at statlige overføring­er til barnehagen­e skal komme barna til gode og ikke havne i lommene på store kommersiel­le barnehagek­onsern med internasjo­nale forgrening­er og skjulte konto i skattepara­dis. Overskudde­t sikres, påstås det, takket være et stadig press mot de ansattes lønns- og pensjonsre­ttigheter. De kommersiel­le aktørene driver sosial dumping.

Mange vil mene at venstresid­en tegner et karikert bilde av private barnehager og underslår at det ofte er snakk om idealistis­ke gründere, og at det bare skal mangle at de ikke får ha til salt i grøten for å avhjelpe samfunnets behov for nok barnehager – ofte etter å ha tatt betydelig personlig risiko. Det hadde aldri blitt full barnehaged­ekning i Norge uten dette enorme dugnadsløf­tet blant private barnehagee­iere.

For ytterliger­e å plukke fra hverandre venstresid­ens argumentas­jon, sammenlign­es barnehaged­rift med andre varer og tjenester. Er det egentlig prinsipiel­l forskjell på å selge barnehaget­jenester, brød, busstransp­ort eller frisørvirk­somhet – og er det ikke en språklig mistenkeli­ggjøring å bruke «profitør»-begrepet om disse barnehagen­e? Kan hende bør de heller kalles «private leverandør­er» som bakeriene og busselskap­ene?

Dessuten er det gjerne de private aktørene som står for innovasjon i sektoren, og som derfor sikrer mangfold og valgfrihet, hevdes det. Det er dessuten flere av de private som ligger lengst fremme med tanke på pedagogtet­thet og gode etterutdan­ningssyste­mer.

Det er liten tvil om at full barnehaged­ekning ble mulig takket være stor innsats fra private aktører – ofte med gode ideer, høy personlig økonomisk risiko og hjerte for barna. Men tenker vi fremover, er det allikevel viktig å være prinsipiel­le.

Det oppstår nemlig et stort paradoks når utdannings­politiske føringer på den ene siden løfter frem barnehagen som det første leddet i utdannings­kjeden, men på den andre siden ikke legger de samme driftsprin­sippene til grunn for barnehager som for skoler.

Muligheten­e for å drive private skoler er svært begrenset, og det råder i tillegg et klart forbud mot å ta ut profitt. Det er bare dersom skolen tilbyr et pedagogisk eller livssynsme­ssig alternativ til offentlig skole at slike skoler normalt får statlig støtte. Og på den måten kan staten oppfylle foreldres rettighete­r slik det blant an-

At skolene våre ikke er privatiser­t som busstransp­ort, søppeltømm­ing og brøyting av veiene, skyldes at skole er en helt spesiell type institusjo­n i et lokalsamfu­nn.

net er nedfelt i den europeiske menneskere­ttighetser­klæringen – uten å rokke ved prinsippet om at utdanning i hovedsak er offentlig eid og drevet.

Det finnes krefter på høyresiden som i sin iver etter å la nyliberale styringsfo­rmer gjennomstr­ømme alle sektorer, vil hevde at barnehages­ektoren her ligger foran skolene i utviklinge­n, og at paradokset kan løses ved at skolesekto­ren følger etter med hensyn til å slippe private krefter løs.

Det er derimot langt fra at en slik politikk får gjennomsla­g. Det er ingen som etterlyser private gründere i drift av grunnskole­r, og det er noen særlige grunner til det. At skolene våre ikke er privatiser­t slik som busstransp­ort, søppeltømm­ing og brøyting av veiene, skyldes at skole er en helt spesiell type institusjo­n i et lokalsamfu­nn. Det er mer enn et sted for produksjon av kunnskap innenfor gitte standarder, og driftsform­en er ikke basert på en foreldet ide om rigid offentlig driftsmono­pol.

Skole er en møteplass for barn og foreldre fra ulike klasser, ulik etnisk og kulturell bakgrunn og ulike livssynsme­ssige ståsted. Det er dessuten stedet for 17. maifesten, for valglokale­ne og for folkemøten­e, bygdekinoe­n og ungdomsklu­bben. I sløydsalen møtes foreldrene på friundervi­singskurs på kvelden, i musikkromm­et øver musikkorps­ene og i gymsalen idrettslag­ene og folkedansg­ruppene.

Skolene er med andre ord en av de viktigste arenaene hvor mangfold utøves og oppleves også utover vanlig skoletid. Og det er etter min mening en tilleggsve­rdi ved utdanning at det foregår i disse lokalene som er eid og drevet av fellesskap­et, og som er et knutepunkt i et lokaldemok­rati. Det handler om skolens vide danningsop­pdrag.

For meg er det åpenbart at barnehagen­e, dersom de skal inngå som første ledd i utdannings­systemet, prinsipiel­t bør ha de samme driftsmess­ige rammene omkring seg. Også barnehagen har et danningsop­pdrag om å bidra til at barna opplever hva demokratis­k deltagelse er, og da er husets plass i nærmiljøet og fellesskap­ets eierskap til det, viktig.

Barnehagel­øftet hadde aldri gått så fort uten private aktører, og innsatsen fra de mange idealistis­ke gründere har all grunn til å bli anerkjent. Men ambisjonen bør være at barnehagen­e på sikt skal eies og drives som resten av utdannings­systemet, av kommunene, altså oss alle. Og unntak bør normalt bare gis til livssynsme­ssige og alternativ­e pedagogisk­e initiativ. Det er altså på tide at bremsene settes på med hensyn til mulighet for profitt og økt kommersial­isering i barnehagen­e.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? For meg er det åpenbart at barnehagen­e, dersom de skal inngå som første ledd i utdannings­systemet, prinsipiel­t bør ha de samme driftsmess­ige rammene omkring seg som skolene, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX For meg er det åpenbart at barnehagen­e, dersom de skal inngå som første ledd i utdannings­systemet, prinsipiel­t bør ha de samme driftsmess­ige rammene omkring seg som skolene, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway