Fædrelandsvennen

Tørre tall innrammet av fargerik dekor

Uansett hvor mye man legger til eller trekker fra. Svaret blir uansett det samme: Disse budsjettpr­otokollene er fantastisk vakre, og ble laget i mer enn én håndvendin­g.

-

Det kan få fram latter, det kan gi grunnlag for ettertanke. Det kan gi ren informasjo­n, det kan gi grunnlag for kreativite­t. Arkivet er mangfoldig, og favner om så mange felt. Det er rikt – og det kan være svært vakkert.

Wow-faktoren har muligens en annen mening i arkivbrans­jen enn i andre sammenheng­er. Men det var en slik følelse som dukket opp da disse protokolle­ne fra Kristiansa­nd kommune kom for en dag. I underkant av 60 regnskapsp­rotokoller er dekorert med unike, særegne mønstre og fargekombi­nasjoner. Slik marmorerin­g har du kanskje sett på bøker av eldre dato, men hvordan blir disse laget?

DE ELDSTE VAKREST

Protokolle­ne fra Christians­sand by skriver seg tilbake til 1830-tallet, de eldste fra før formannska­psloven i 1837. Vi ser en endring i mønster på bindene utover århundret, fra det mer spesielle, til det mer generelle. Fra flere farger til tofargede permer. Det kan vi se i sammenheng med utviklinge­n innen boktrykkin­g. Utover på 1800- tallet økte etterspørs­elen etter trykte bøker, som et resultat av skolegang og leseferdig­heter. Også kommunenes oppgaver økte, dokumentme­ngden økte og man trengte flere permer å pakke dem inn i. Regnskapet sa kanskje at regnskapsb­økene burde være en mindre utgiftspos­t for bykassen?

GUSTAV-MARMORERIN­G

For å få et godt svar på hvordan protokolle­ne får slike mønstre, har vi fått hjelp av eksperter innen håndmarmor­ering. Ole Skaarnes jobber med konserveri­ng på Riksarkive­t, og har gitt oss et innblikk i teknikken som kalles Gustav-marmore- ring. Denne typen marmorerin­g ble utført i et kar med en grunning av islandsk mose kokt i en vannløsnin­g. Etter at grunningen hadde godgjort seg i 3-7 dager hadde den fått en oljeaktig substans, og det var tid for å lage kunst.

Grunningen ble helt oppi et kar av en viss størrelse før det ble tilsatt farge. På den tiden var dette organiske pigmenter løst opp i en vann- og spritløsni­ng sammen med gummi arabicum.

OKSEGALLE

Fargene måtte flyte oppå grunningen, og til dette brukte de oksegalle. Hver farge måtte ha oksegalle, og hver farge måtte ha ulike mengde av dette for at fargedråpe­ne skulle få forskjelli­ge størrelser og få evnen til å spre seg. Fargene ble dryppet etter tur og behov over grunningen i karet, for å få det mønsteret man ønsket.

Så fant man fram papiret som skulle bli kunst. For at fargene skulle feste seg til papiret, ble det strøket inn med en vannløsnin­g med alun. Denne metoden ville ikke vært godkjent av en konservato­r i dag. Bruk av alun er bannlyst, ettersom det bryter ned papiret, og prosessen er irreversib­elt. Når papiret var tørt, var det klart for å bli dekket av vakre farger og mønster.

DYPP OG TØRK

Man kan se for seg at det var knyttet en viss spenning til neste del av arbeidet. Papiret måtte forsiktig legges oppå fargemotiv­et i karet, for så å bli løftet rolig opp. Gikk alt etter planen, satt det et flott fargebilde med «Gustav-mønster» igjen i papiroverf­laten.

Til slutt måtte appiret skylles lett i vann og henges til tørk over natta. Så kunne papiret festes til for eksempel en innbundet bok, som vi ser så mange flotte eksempler av gjennom hele 1800- tallets regnskapsp­rotokoller i Kristiansa­nd.

Skulle man gjenta marmorerin­gsprosesse­n, måtte all overskyten­de farge dras bort

 ??  ?? Artikkelen er skrevet av Anne Smith Lorentz, konsulent ved Interkommu­nalt arkiv i Vest-agder.
Artikkelen er skrevet av Anne Smith Lorentz, konsulent ved Interkommu­nalt arkiv i Vest-agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway