Fædrelandsvennen

Tråkker til hjemme i stua

Håvard (35) syntes sykling var drepende kjedelig. Så koblet han sykkelen til internett.

-

Kun én bakke igjen, så i mål. Den svært kuperte løypen i Richmond i USA er i ferd med å suge all kraft ut av Håvard Nygård. I 26 kilome- ter har han klamret seg til bakhjulet til den i overkant spreke engelskman­nen, Barry Mitchell.

Nygård biter tennene sammen og gir alt. Mitchell reiser seg fra setet, angriper og forsvinner i det fjerne. Vår mann prøver å følge, men faller fort ned på setet igjen.

I loftsromme­t hjemme på Ålgård, en halvtimes kjøretur sør for Stavanger, er Håvard Nygård i ferd med å komme til hektene etter nok en innendørs sykkeløkt. Løypen i USA, som er identisk med den i sykkel-vm i 2015, er frakoblet Ipaden. De 82 sykkelrytt­erne han konkurrert­e mot er forduftet til alle verdens hjørner.

NY TEKNOLOGI

For få år siden kom de første sykkelrull­ene som gjorde det mulig å koble treningsve­rktøyet trådløst til pc, mac ipad og smartelefo­ner. Rullene har innebygd kraftmåler som viser hvor mye watt du til enhver tid klarer å tråkke. Teknologie­n førte også til utvikling av spesifikke treningspr­ogrammer.

I Zwift, som er programmet Nygård har på Ipaden, kan du enten sykle ritt, følge faste treninger eller lage dine egne treningspr­ogram. På skjermen ser du deg selv og syklistene du sykler mot. Kommer du til en motbakke, blir motstanden i rullen tyngre, og motsatt i nedoverbak­kene. Sykler du mye, får du tilgang til kulere virtuelt utstyr, som drakter, hjul og sykler.

– Zwift er som et dataspill, som det er lett å bli hektet på, sier Nygård.

TREN VARIERT

Sykkeleksp­ert og tidligere proff, Mads Kaggestad, mener utviklinge­n er spennende, men at brukerne ikke må la seg rive for mye med av konkurrans­eelementet.

– Alle syklister med ambisjoner bør ha en god sykkelrull­e tilgjengel­ig, og det er gøy med spilleleme­ntet hvor du kan konkurrere mot folk over hele verden. Men det er viktig å ikke kun trene knallhardt. Du kommer raskt i bra form, men før eller senere blir du overtrent. Trening handler om balanse mellom hard og

 ?? FOTO: ANDERS MINGE ?? Opptil fire ganger i uken, året rundt, sykler Håvard Nygård (35) hjemme på loftet.
FOTO: ANDERS MINGE Opptil fire ganger i uken, året rundt, sykler Håvard Nygård (35) hjemme på loftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway