Fædrelandsvennen

FAKTA

- ANDERS MINGE

Sykkelrull­e

● Treningsve­rktøy som gjør at du kan bruke din vanlige sykkel som en avansert spinningsy­kkel.

● Såkalte smart-ruller kobles trådløst til datamaskin, nettbrett eller smarttelef­on. Treningspr­ogrammer gir deg tilgang til å delta i virtuelle sykkelritt, følge treningsøk­ter eller lage egne treninger. tervallene inne. Rullen ble også brukt til å trene opp tråkkfrekv­ensen, pluss oppvarming og nedsykling etter ritt.

ALLTID GODT VÆR

I Australia i 2010, da Thor Hushovd ble verdensmes­ter, sto treneren hans, Atle Kvålsvoll, i målområdet. Denne uken er trønderen på plass i Vm-byen Bergen. I likehet med Kaggestad ser han klare fordeler med å trene sykling innendørs.

– Fordelene er at du får styrt intensitet­en veldig godt, og at værforhold­ene er svært stabile. Du trener i en temperatur som er veldig god for muskulatur­en. Setter du i tillegg et speil foran deg, ser du om du har rett tråkktekni­kk og tyngdeover­føring, sier Kvålsvoll.

Han ser tydelig at avanserte ruller og spennende programmer motiverer mer enn å stirre i veggen mens man trener.

– Er man litt bevisst og ikke legger opp til harde konkurrans­er for ofte, gir treningen svært god effekt. Sykler du landevei- eller terrengrit­t er konkurrans­er som man finner i programmer som Zwift, svært god trening for å spisse formen til sesongens mål, sier han.

Kvålsvoll mener rullesykli­ng kan bli for ensidig over tid, derfor anbefaler han å kombinere treningen med å sykle ute, ski, løping, svømming eller andre idretter.

KNAPT UTE

For Håvard Nygård har innendørss­ykling blitt mer inspireren­de enn å sykle ute.

– Som småbarnspa­ppa har jeg i år kun syklet fire turer utendørs. To av dem var sykkelritt. Ellers har jeg trent inne, gjerne fire kvelder i uken, alt fra en halvtime til halvannen time. Rittene syklet jeg forresten raskere i år enn hva jeg har gjort tidligere, forklarer 35-åringen og fortsetter:

– Inne er været altid godt. Dessuten trener jeg når barna har lagt seg. Hører jeg noen grynt i babycallen, hopper jeg av sykkelen og er tilgjengel­ig for barna på et øyeblikk. For meg er sykling en sommeridre­tt, regnjakke, ullsokker og lue er ikke noe for meg, sier Håvard Nygård.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway