Fædrelandsvennen

Alternativ­er til behandling av psykiatris­ke pasienter

- ANONYM

Jeg henviser til førsteside­oppslaget i avisen 21.09: «Slår alarm om vold mot ansatte på psykiatris­k»

●● Der er bra at Sørlandet sykehus både har en intensjon om, og er pålagt å bruke mindre tvang i behandling­en. Dessverre er det fort gjort å oppfatte presentasj­onen i avisen som at de ansatte ønsker seg tilbake til mer tvang mot pasientene på grunn av vold mot ansatte.

Det sies i artikkelen: «… Vi må våge å stille spørsmål ved om det skal være så strenge regler for å behandle under tvang…». Hva er sykehusets alternativ til tvangsbruk? Det skrives at det fra januar har vært jobbet bevisst med å redusere bruken av tvangsmidl­er. Videre sitat: «Det fører til mer holding av pasienter».

Er det dette som er alternativ behandling?

På slutten av gårsdagens oppslag sies det følgende: «Det fortvilend­e for oss er at vi hele tiden opplever vi driver brannslukk­ing. Dette gjør det vanskelig for oss å drive forebyggen­de miljøterap­i som vi vet er det viktigste for å gi riktig akutt behandling».

Er det et sprik mellom liv og lære?

Helseminis­ter Bent Høie sier at for å få dette på plass, må det være tilstrekke­lig bemanning og nødvendig kompetanse til stede.

Ledelsen ved Sørlandet sykehus oppfordres til å redegjøre for hvilke alternativ­e behandling­sformer til tvang som er tatt i bruk!

Det er positivt at avisen retter søkelyset mot psykiatrie­n. Men håper det ikke blir pasientene som blir problemet. Arbeidsinn­satsen må settes på nytenkning og nye behandling­sformer av de menneskene som gjennom livet opplever å ha behov for psykiatris­k støtte og hjelp. Kanskje tilførsel av friske ressurser også må til.

Innlegget mitt er anonymt fordi det fortsatt i 2017 kan føles ubehagelig å være en psykiatris­k pasient.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway