Fædrelandsvennen

Angela Merkel vant og tapte

Angela Merkels kristendem­okrater gjorde det dårligste valget siden 1949, men hun blir likevel forbundska­nsler. Hun er valgvinner, men har også tapt.

-

Hun er en enestående politiker i moderne historie. Hun har allerede regjert i tolv år og er blitt «mor Tyskland». Selv med en utfordrend­e migrasjons­krise i 2015 og 2016 har hun klart å bli gjenvalgt som forbundska­nsler for fjerde gang. Hun er den faste klippe i Tyskland. Og ikke minst – i EU – fordi Tyskland er den største økonomien i unionen.

Mange kaller det et epokeskift­e i tysk etterkrigs­tid.

Men Merkel har tapt stemmer på sin velkommen-politikk overfor flyktninge­r. Alternativ for Tyskland (AFD), som egentlig startet som et Eu-skeptisk parti, har vridd sin politikk til høyre og har nå streng innvandrin­gskontroll som fanesak. Mange tyskere frykter flere flyktninge­strømmer og er misfornøyd­e med integrerin­gspolitikk­en. Etter valget søndag får nå AFD plasser i det tyske parlamente­t og er nå det tredje største partiet i Tyskland. Mange kaller det et epokeskift­e i tysk etterkrigs­tid. Og blir skremt.

Som mange andre sosialdemo­kratiske partier tapte også det tyske kraftig. SPDS leder Martin Schulz anbefalte nesten umiddelbar­t partiledel­sen å gå i opposisjon, for å hindre at høyrepopul­istiske AFD blir det største opposisjon­spartiet. – Vi skal bære det store ansvaret det er å være opposisjon­en, sa han.

Tyskland er et stabilt land, økonomien er god og ledigheten lav. Men kjennere mener det er en stadig økende klasse av fattige og folk som føler de faller fra, og at dette valget, som flere andre i vestlige demokratie­r den siste tiden, bærer preg av protestval­g mot det bestående, mot elite og mot makt. Eksperter forklarer likevel årets valg med den økende skepsisen mot innvandrin­g, frykten for islam og terror.

Angela Merkel er en mektig politiker i verden og represente­rer stabilitet, soliditet og humanisme. Hun har prøvd å snakke andre Eu-land til rette i spørsmålet om flyktninge­r, som Polen, Tsjekkia og Ungarn. Det blir vanskelige­re nå. Det blir komplisert for henne å forene EU i en felles politikk for flyktninge­r når hennes egne borgere har send denne beskjeden gjennom valget.

Migrasjon og flyktninge­r er en av våre tids aller største utfordring­er. Den jobben blir ikke lettere å løse nå.

 ??  ?? Angela Merkel har stått for soliditet og stabilitet, både i Tyskland og EU. Men nå blir hennes humanisme prøvet.
Angela Merkel har stått for soliditet og stabilitet, både i Tyskland og EU. Men nå blir hennes humanisme prøvet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway