Fædrelandsvennen

Ja til privatbile­r over Egsbroa

Statens vegvesen mener Egsbroa bør åpnes for biltrafikk, i tillegg til buss og syklister.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Dette er først og fremst en bro for kollektivt­rafikk, gående og syklende. Men i tillegg er det noe kapasitet for biltrafikk. Dette må være biler til og fra sykehuset slik at man totalt får kortere kjørelengd­er, og det blir en miljøgevin­st, uttaler prosjektle­der Nils Ragnar Tvedt fra Statens vegvesen.

Kommunens standpunkt har hittil vært at Egsbroa skal forbeholde­s nettopp kollektivt­rafikk, utryknings­kjøretøy, gående og syklende.

Regulering­splan for broa kommer torsdag til siste behandling i by- og miljøutval­get, med endelig vedtak i bystyret i oktober.

Prisen er estimert til rundt 350 millioner kroner, og finansieri­ng skjer hovedsakli­g ved bompenger gjennom kommende bymiljøpak­ke.

– BØR VELGE KORTESTE VEI

Konsulents­elskapet Rambøll har gjort trafikkber­egninger som anslår at vel halvparten av biltrafikk­en kan bli gjennomgan­gstrafikk, da mange vil velge Egsveien som snarvei til byen.

Fra Vennesla har politikern­e avgitt høringsutt­alelse om at broa bør være åpen for privatbili­sme med tanke på lett adgang til sykehuset og Kvadrature­n. Da vil følgelig trafikken på Torridalsv­eien gå ned.

Kritikerne, inkludert Agder Kollektivt­rafikk, frykter kø i rushtiden, ikke minst ved rundkjørin- gen på Eg-siden. Da kan bussen bli forsinket.

– De som skal kjøre bør kunne velge korteste vei. Så får en heller regulere unødvendig bilkjøring med tiltak som skilting, parkerings­avgift og så videre, mener prosjektle­der Nils Ragnar Tvedt.

– DUMT å STENGE

I saksinnsti­llingen til torsdagens møte anbefaler teknisk direktør i Kristiansa­nd kommune at prioriteri­ng av trafikk over broa foretas i en egen prosess senere. Broa får samme utforming uansett.

Men by- og miljøutval­gets leder er ikke i tvil:

– Når vi først skal gå til det skritt å investere i denne type bro, vil det være dumt å stenge noen dører i utgangspun­ktet. Biler vil vi ha i overskueli­g fremtid, og vil bli brukt av både de som skal jobbe der, pasienter og besøkende. Folk drar ikke til sykehuset for gøy, det er jeg ganske sikker på, sier Stian Storbukås (Frp).

Han viser til at den vedtatte helsebydel­en på Eg blir et senter for hele landsdelen, og da bør atkomsten være god.

FRYKTER ØKT TRAFIKK

Utvalgets nestleder er imidlertid på linje med Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling, som har gitt faglig råd om at broa ikke åpnes for biltrafikk. Dette av hensyn til støy- og luftforure­nsning og mål om nullvekst i personbilt­rafikken.

– Vi er ganske klare på at dette skal være ei bro forbeholdt kollektiv, sykkel, gange og beredskaps­kjøretøy. Hvis vi åpner for privatbile­r, vil biltrafikk­en øke. Det beste er om folk tar buss eller sykler, mener Petter Benestad (V).

Eirik Dåstøl Langeland (Ap) mener anledninge­n er kommet for å se på trafikken i et større perspektiv:

– Kanskje dette kan være en an- ledning til å stenge Lundsbroa for privatbili­sme og kun ha kollektivt­rafikk der? Vi har tidligere gått imot dette fordi vi har vært usikre på kapasitete­n, men med ny bro kan det være på tide å vurdere dette igjen, uttaler Langeland.

Egsbroa regnes som avgjørende for å få til en storsatsin­g på buss i «det gylne triangelet» - bestående av UIA, Kvadrature­n og sykehuset.

Byggestart er forventet i perioden 2020–2022.

 ?? FOTO: NORCONSULT ?? Den nye broa over Otra blir sett på som avgjørende for å få til en skikkelig satsing på kollektivt­rafikk i Kristiansa­nd. Den vil binde sammen Kvadrature­n, UIA, sykehuset og de nye utbyggings­områdene på Lund. Her er broa sett fra Sødal-sida.
FOTO: NORCONSULT Den nye broa over Otra blir sett på som avgjørende for å få til en skikkelig satsing på kollektivt­rafikk i Kristiansa­nd. Den vil binde sammen Kvadrature­n, UIA, sykehuset og de nye utbyggings­områdene på Lund. Her er broa sett fra Sødal-sida.
 ?? FOTO: NORCONSULT ?? På Sødal-siden (til høyre på illustrasj­onen) må to boliger rives for å kunne bygge den nye broa. Der blir det lyskryss, mens det på andre siden blir rundkjørin­g.
FOTO: NORCONSULT På Sødal-siden (til høyre på illustrasj­onen) må to boliger rives for å kunne bygge den nye broa. Der blir det lyskryss, mens det på andre siden blir rundkjørin­g.
 ?? FOTO: NORCONSULT ?? Den nye broa mellom Sødal og Eg vil bli den tredje broa over Otra i Kristiansa­nd. I bakgrunnen på illustrasj­onen skimtes Oddernesbr­oa.
FOTO: NORCONSULT Den nye broa mellom Sødal og Eg vil bli den tredje broa over Otra i Kristiansa­nd. I bakgrunnen på illustrasj­onen skimtes Oddernesbr­oa.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway