Fædrelandsvennen

Nazistene skjøv bort politiet

Med politiets innsatsled­er Tom Einar Gausdal i spissen ble nazistene fire ganger beordret til å stoppe. Politiet ble fysisk skjøvet vekk med makt og marsjen fortsatte.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Det viser videofilme­n som nazistene i Den Nordiske Motstandsb­evegelsen selv har publisert på egen nettside og Youtube etter demonstras­jonen i Kristiansa­nd i sommer, og som er delt på Twitter.

– Dette oppfattet ikke innsatsled­er i situasjone­n, skriver visepoliti­mester Arne Sundvoll i Agder politidist­rikt til Fædrelands­vennen, som samtidig gjør det klart at politiet ikke hadde til hensikt å stoppe demonstras­jonen.

DIALOG OG AVKLARING

– Politiet skulle ikke bruke makt for å stanse demonstran­tene, men dialog skulle benyttes. Det som framkommer av videoen er politiet som forsøker å få stanset demonstran­tene for å få til den- ne dialogen, skriver visepoliti­mesteren.

Førsteaman­uensis Synnøve Ugelvik ved juridisk fakultet ved Universite­tet i Oslo mener politiets håndteneri­ng av saken kan føre til privat rettshåndh­evelse og større misnøye med politiet på grunn av mulig forskjells­behandling.

DEMONSTRAS­JONEN

Lørdag 29. juli marsjerte 70 demonstran­ter fra Den Nordiske Motstandsb­evegelsen fra kirkegårde­n og inn i Markens gate. Med bevæpnet og fullt mobilisert politi med hjelmer langs hele demonstras­jonstoget, foran og bak.

– Bortsett fra et par bortvisnin­ger ble det ikke funnet nødvendig å gripe ytterliger­e inn fra politiets side. Denne markeringe­n var ikke til fare for mennesker eller trafikk, og gikk i sin helhet rolig for seg, skrev stabsjef Bård Austad i en pressemeld­ing fra Agder politidist­rikt like etter demonstras­jonen.

Denne vurderinge­r står politiet fortsatt inne for.

STOPPET IKKE

Nå viser altså nazistenes egen videofilm at politiet faktisk beordret demonstran­tene til å stoppe like etter at marsjen begynte ved parkerings­plassen til kirkegårde­n ved Setesdalsv­eien. Dette var før de 70 demonstran­tene kom til gågaten, som var tettpakket med folk denne lørdag for- middagen klokken 12.

Visepoliti­mester Arne Sundvoll gjør det imidlertid klart at det aldri var politiets intensjon å stanse demonstran­tene:

– Det var i intensjone­n til oppdraget formidlet at politiet skulle forsøke å komme i dialog med demonstran­tene for å avklare nærmere om hvor de hadde tenkt å demonstrer­e, hvor lenge de skulle holde på og hva som var deres plan for demonstras­jonen, skriver visepoliti­mester Arne Sundvoll til Fædrelands­vennen.

SKJØV POLITIET VEKK

Videofilme­n viser videre at nazi-lederne, som gikk foran i demonstras­jonstoget, går rett på politifolk­ene som har stilt seg opp foran dem. Og skyver dem til side. Og fortsetter marsjen mot gågaten.

Tjenesteme­nnene trekker seg som et resultat av dette til side, og går videre foran og langs demonstras­jonstoget.

Maktutøvel­sen mot tjenesteme­nnene er altså ifølge visepoliti­mesteren ikke registrert av politiets innsatsled­er.

Påtaleansv­arlig i politiet, Terje Kaddeberg Skaar, sier til Fædrelands­vennen at de fortsatt jobber med straffesak­en i kjølvannet av demonstras­jonen, men at det ikke er avgjort ennå hva politiet vil foreta seg.

Onsdag morgen klokken ni møter visepoliti­mester Arne Sundvoll formannska­pet i Kristian- sand for å orientere politikern­e om politiets håndtering av demonstras­jonen. Tidligere har politiets ledelse møtt kommuneled­elsen i Politiråde­t, for å orientere om demonstras­jonen.

Den Nordiske Motstandsb­evegelsen har ikke svart på Fædrelands­vennens gjentatte forespørsl­er om intervju til saken.

 ?? FOTO: DEN NORDISKE MOSTANDSBE­VEGELSEN ?? Demonstras­jonstoget har tatt form på vei fra kirkegårde­n til gågata. Ved parkerings­plassen før Frobusdale­n beordrer politiet de selverklær­te nazistene i Den Nordiske Motstandsb­evegelsen til å stoppe.
FOTO: DEN NORDISKE MOSTANDSBE­VEGELSEN Demonstras­jonstoget har tatt form på vei fra kirkegårde­n til gågata. Ved parkerings­plassen før Frobusdale­n beordrer politiet de selverklær­te nazistene i Den Nordiske Motstandsb­evegelsen til å stoppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway