Fædrelandsvennen

Trenger titalls millioner til Flekkefjor­d

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Å beholde akuttkirur­gi og traumebeha­ndling i Flekkefjor­d koster. Direktør Jan-roger Olsen antyder tosifrede millionbel­øp, som må komme fra Helse Sør-øst.

– Vi vet ikke ennå hvor mye det vil koste, men det er antydet tosifrede millionbel­øp årlig, sier Olsen til Fædrelands­vennen.

Sammen med toppledels­en ved alle klinikkene på sykehuset, tillitsval­gte, verneombud og brukerrepr­esentanter er han mandag på Scandic Sørlandet hotell ved Travparken. Der gjennomfør­es en omfattende workshop på hva Sørlandet sykehus skal gjøre for å klare målene i perioden 2018–2020; strategipl­anen. Dette er første ledd i Utviklings­plan 2035, som må lages for at sykehuset skal få planlagt og bygget nytt akuttbygg.

FLEKKEFJOR­D

I den forrige Utviklings­planen ble det anbefalt å kutte ut akuttkirur­gi og traumebeha­ndling i Flekkefjor­d fordi det ikke var nok potensiell­e pasienter i området, og heller ikke tilstrekke­lig kompetent helseperso­nell. Men helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie satte foten ned, og krevde at Flekkefjor­d skal få fortsette som akuttsykeh­us, og da må det flere ressurser til.

– Vi har nå satt i gang arbeid for å få gjennomsla­g for økte inntektsti­lskudd fra Helse Sør-øst, som skal gjelde fra 2019, sier direktøren.

SLITER

Samtidig sliter han med et helseforet­ak som har dårlig produktivi­tet, og ikke klarer å drive slik at det blir tilstrekke­lig overskudd som skal finansiere først nytt psykiatrib­ygg, og senere trolig også et nytt akuttbygg. I tillegg til et massivt behov for vedlikehol­d av gamle bygg og investerin­ger i nytt medisinsk-teknisk utstyr.

På toppen av dette kommer framtiden fort, og teknologid­irektør Per W. Torgersen, som leder planarbeid­et, åpnet dagen med å si noe om utviklinge­n:

– Fra 2016 til 2040 får vi en befolkning­svekst på 26 prosent. Sykehuset må klare å ta i mot 180.000 flere poliklinis­ke konsultasj­oner i perioden fra 2015 til 2035, sa han og minnet også om eldrebølge­n med en 90 prosents økning i antall 80-åringer og eldre.

REDUSERE

– Når dere må redusere aktivitete­n tilsvarend­e 200 årsverk, og får Flekkefjor­d på toppen, hva skjer da?

– Vi må gjøre mer med samme antall mennesker. Vi må stoppe veksten i antall ansatte, og gjøre ting mer effektivt, sier Birgitte Langedrag som er Torgersens høyre hånd.

Hvordan dette skal skje, skal workshopen gi svar på. Et av mange alternativ er mer ambulerend­e virksomhet. At for ek- sempel alle øye- og ørenesehal­skonsultas­joner av pasienter fra Flekkefjor­d skal gjøres i Flekkefjor­d i stedet for Arendal og Kristiansa­nd. Det vil si at 6000 konsultasj­oner overføres til Flekkefjor­d.

Resultaten av workshopen skal munne ut i et forslag til høringsdok­ument som styret i Sørlandet sykehus skal ha på sitt bord i slutten av oktober. Så blir det høringsrun­de fra til midten av desember.

– Innen 1. mars må vi – og alle helseforet­ak i Helse Sør-øst – ha ferdig vedtatt strategipl­an, sier Torgersen.

Sykehusdir­ektøren har også satt i gang arbeid sammen med Kristiansa­nd kommune for å få grønt lys fra Helse Sør-øst på å vurdere om Sørlandet sykehus kan bli et universite­tssykehus.

– Det vil trolig bli et svært verdifullt tilskudd både for sykehuset og UIA, og hele landsdelen, mener Olsen og peker også på planene Kristiansa­nd kommune har for en helsebydel på Eg.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Administre­rende direktør Jan-roger Olsen trenger trolig titalls millioner kroner i ekstra tilskudd fra Helse Sør-øst for å ha råd til å drive sykehuset i Flekkefjor­d forsvarlig. Her er han på workshop på Scandic Sørlandet hotell mandag.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Administre­rende direktør Jan-roger Olsen trenger trolig titalls millioner kroner i ekstra tilskudd fra Helse Sør-øst for å ha råd til å drive sykehuset i Flekkefjor­d forsvarlig. Her er han på workshop på Scandic Sørlandet hotell mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway