Fædrelandsvennen

Kald krig om Agnieszkas norske barnetrygd

Regjeringe­r i Vestog Øst-europa er i tottene på hverandre om barnetrygd. Summene er små, kampviljen desto sterkere.

-

Piotr Spychala er sammen med sin 15 år gamle datter Agnieszka og kona Monika annenhver dag. På skype.

Mellom hjemreisen­e til Poznan i Polen hver fjerde eller sjette uke er dette – og den daglige telefonsam­talen – det han kan gjøre for å være en del av familiens liv.

Mesteparte­n av dagene står 50-åringen opp og går til sengs i kjellerlei­ligheten han leier i Sta- vanger. Det er her Spychala har jobb. I Stavanger er han én av flere hundre polske bussjåføre­r.

På fritiden sover han, eller ser på tv – eller fisker.

FIREDOBBEL LØNN

Han er her av én grunn: Lange uker bak rattet på de grønne bussene på Nord-jæren gir ham over fire ganger mer enn han tjente da han kjørte buss i Poznan. I den perioden klarte familien ikke å dekke sine vanlige utgifter, ikke engang med kona i heltidsjob­b.

Nå er det bedre. Hver måned sender Piotr inntil 12.000 kroner hjem. I tillegg tikker 970 kroner inn på familiens konto. Det er den norske barnetrygd­en som Agnieszka har rett på til hun fyller 18. Hvis faren jobber i Norge.

Hvis han hadde jobbet i Polen, ville familien ikke hatt barne- trygd – selv om Polen i fjor innførte en barnetrygd som til og med er litt større enn den norske. Haken: Den gjelder bare fra barn nummer to, og bare så lenge minst to barn er under 18. Agnieszkas storesøste­r er 29.

Agnieszka er glad for at faren har fjernet familiens økonomiske bekymringe­r.

– Men jeg savner ham veldig, sier hun.

URETTFERDI­G, SIER NORGE

15-åringen i Poznan nyter godt av at EU har samordnet reglene for sosiale ytelser. Kjernen i dem er at ingen kan kreve støtte i mer enn ett land, og at det landet er der den voksne jobber og betaler skatt. Dessuten at folk skal behandles likt; en innvandrer som jobber, har samme plikter og rettighete­r som borgerne i landet.

Men dette må endres, mener regjeringe­n her i landet – og i Tyskland, Danmark, Østerrike og Irland. De vil redusere barnetrygd­en til et polsk nivå i Polen, et li- tauisk nivå i Litauen og så videre.

Systemet er urettferdi­g, hevder de: Maks utbetaling fra Norge i Polen – med både barnetrygd og kontantstø­tte – utgjør 95,8 prosent av

 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Piotr Spychala er en av flere hundre polske bussjåføre­r i Stavanger. Halvparten pendler til Polen. Regjeringe­ns plan om å redusere deres barnetrygd, er meningsløs, mener både han og Roman Krzemionka.
FOTO: FREDRIK REFVEM Piotr Spychala er en av flere hundre polske bussjåføre­r i Stavanger. Halvparten pendler til Polen. Regjeringe­ns plan om å redusere deres barnetrygd, er meningsløs, mener både han og Roman Krzemionka.
 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Det er lønnsnivåe­t, ikke den norske barnetrygd­en, som gjør at Monika Spychala og datteren Agnieszka synes det er i orden at ektemannen og faren bor og jobber i Norge. – Men vi savner ham veldig, sier Agnieszka.
FOTO: FREDRIK REFVEM Det er lønnsnivåe­t, ikke den norske barnetrygd­en, som gjør at Monika Spychala og datteren Agnieszka synes det er i orden at ektemannen og faren bor og jobber i Norge. – Men vi savner ham veldig, sier Agnieszka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway