Fædrelandsvennen

❞ De yngste er dårligst på å sjekke seg

Færrest tilfeller av livmorhals­kreft i Vest-agder.

- TEKST: JULIE SØRENSEN MOLVIK julie@krsby.no

Thea Steens engasjemen­t rundt livmorhals­kreft blant unge kvinner har gjort at andelen unge kvinner som sjekker seg har økt.

Steen døde i fjor, men arbeidet hun startet på, lever videre.

#sjekkdeg-kampanjen oppfordrer kvinner over 25 år til å ta celleprøve hvert tredje år for å kunne oppdage eventuell kreft på et tidlig stadium.

– Tall fra i vår viser at det på landsbasis er 34.000 flere som har testet seg etter at Thea Steen begynte å blogge om sykdommen, komenterer Elisabeth Jakobsen, kommunikas­jonsrådgiv­er hos Kreftregis­teret, til KRSby.

FÆRREST TILFELLER

Mandag 18. september var den årlige #sjekkdeg-dagen, hvor blant annet Sørlandet sykehus deltok aktivt.

– Vi hadde tre assistente­r, fire sykepleier­e og fire leger som jobbet dugnad denne dagen. Vi hadde 36 timer, og det var 31 som møtte, forteller Randi Andersen, avdelingsl­eder ved kvinneklin­ikken på Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd.

Tall fra kreftregis­teret viser at Vest-agder ligger i teten på landsbasis, kun slått av Rogaland, når det gjelder hvor stor andel som følger screeningp­rogrammet som anbefalt. Det vil si at man sjekker seg for livmorhals­kreft hvert tredje år.

Vest-agder er også det fylket hvor andelen som ikke har sjekket seg i løpet av de siste ti årene, er lavest.

– At Vest-agder-kvinner er flinke til å sjekke seg, betaler seg i form av en av landets aller laves- te rater for livmorhals­kreft, skriver Jakobsen.

I Vest-agder ligger den på 9,5 per 100.000 personer, hvor kun Rogaland har lavere forekomst med 8,7 per 100.000. Landsgjenn­omsnittet er 12,8, og Vestfold har den høyeste forekomste­n med 15,5.

– I «ekte» tall utgjør dette åtte krefttilfe­ller per år i Vest-agder.

7500 IKKE SJEKKET

– Og som i resten av landet, så er det også i Vest-agder slik at de yngste er dem som er dårligst på å sjekke seg, skriver hun.

Tall fra 2015 viser at blant dem mellom 25 og 29 år i landet, har 59,9 prosent sjekket seg i løpet av de siste 3,5 årene. Til sammenlign­ing har 73,9 prosent av dem mellom 45 og 49 år sjekket seg de siste 3,5 årene.

– Aldersgrup­pa som i størst grad sjekker seg som anbefalt, er dem mellom 45 og 49 – noe som på sett og vis er litt paradoksal­t, siden livmorhals­kreft opptrer hyppigst blant dem mellom 35 og 45.

Dekningsgr­aden for hele landet, ligger på 67 prosent. Her ligger Rogaland og Vest-agder på delt førsteplas­s, med dekningsgr­ad på 70 prosent.

– Det er fortsatt 7500 kvinner i Vest-agder som ikke har sjekket seg de siste ti årene, eventuelt etter at de fylte 25 år – og dette tallet burde det jo være mulig å få banket ned litt mer, skriver Jakobsen.

 ?? FOTO. NTB SCANPIX ?? Tall fra 2015 viser at blant dem mellom 25 og 29 år i landet, har 59,9 prosent sjekket seg for livmorhals­kreft i løpet av de siste 3,5 årene.
FOTO. NTB SCANPIX Tall fra 2015 viser at blant dem mellom 25 og 29 år i landet, har 59,9 prosent sjekket seg for livmorhals­kreft i løpet av de siste 3,5 årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway