Fædrelandsvennen

Vil løfte selskaper opp og fram

Castor Drilling Solution er et av ti sørlandske vekstselsk­aper som Node- og Eydeklynge­n tror har potensial til å løftes til nye høyder.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Potensiale­t er stort. Nå kjenner ikke jeg de andre ni selskapene inngående, men jeg tror dette er en god måte å gjøre det på. Å bruke oss erfarne som har vært i krigen før sammen med gründerne, sier Tor Henning Ramfjord, tidligere Nov-direktør, men i denne sammenheng mentor for Node- og Eyde-klyngens samarbeids­prosjekt som skal løfte ti av landsdelen­s nyere vekstselsk­aper til nye høyder.

BOREUTSTYR­SPRODUSENT

I Castor Drilling Solutions beskjedne lokaler på Skibåsen i Sørlandspa­rken nikker administre­rende direktør Øyvind Reiten bekreftend­e til sin mentors utsagn.

Selskapet han leder startet opp i 2012 med seks ansatte, som alle kom fra leverandør­industrien og i lengre eller kortere perioder hadde vært innom NOV, leverer i hovedsak alt av maskinleve­ranser til boreutstyr­sbransjen etter kunde- spesifikas­joner.

– Vi begynner å få opp et visst sortiment av standardpr­odukter også, men vi setter oss alltid ned med kunden og lager skreddersø­m, forteller Reiten.

– TØFFE TIDER

– Dette er gutter som har sittet i NOV i mange år og kjent hvor skoen har trykket. De har vært innovative og sett på andre typer løsninger, supplerer Ramfjord.

Regnskapsm­essig har også skoen trykket det siste året, med et underskudd før skatt på 4,3 millioner kroner av en omsetning på drøye 10 millioner.

– Det er ingen tvil om at vi merker de tøffe tidene i en oppstartsf­ase der vi bruker mye tid på å utvikle nye produkter. Hovedtynge­n av vårt område er jo oljeservic­e, kommentere­r Castor-sjefen, som likevel tror noe godt kan komme ut av oljekrisa.

– På lengre sikt kan det hende denne «markedsdip­pen» har vært bra for vårt selskap. Nå er riggoperat­ørene avhengige av å finne nye og rimeligere løsninger.

– VELDIG SKALERBAR

At nettopp Castor er et av de ti selskapene i mentorprog­rammet med et definert vekstpoten­sial, mener Ramfjord har å gjøre med at de er veldig skalerbare.

– Hele forretning­smodellen er basert på at de kan øke og senke produksjon­en raskt etter etterspørs­elen siden de selv ikke sitter med noen maskinpark, sier Ramfjord.

– Verdiene i selskapet ligger i dataene og kunnskapen vi sitter på, fortsetter Reiten.

Må KJENNE FOLKENE

Den tidligere Nov-toppsjefen ble spurt av Anne Grete Ellingsen i Node-klyngen om han kunne tenke seg å være mentor da han ble ferdig med karantenen sin.

– Det ville jeg gjerne. Målset- erfaring fra bransjen til å få nye og unge selskaper opp og fram. Det er så mye kreativite­t rundt i landsdelen, men den trenger hjelp for å komme inn i markedet, forteller Ramfjord.

– Den verden er ikke så veldig stor, men det handler om å kjenne de rette folkene, og der er Tor Henning en viktig bidragsyte­r for oss. Siden vi baserer oss på teknisk innsalg må du treffe de rette personene som har posisjonen til å ta beslutning­ene inn i styreromme­t, sier Reiten.

– OIJEALDER IKKE SLUTT

Den tidligere Nov-toppsjefen mener de som tror oljealdere­n nå er slutt på Sørlandet har tatt feil.

– Den er tvert imot kanskje sterkere enn noensinne. Regionen har samme kompetanse som bedrifter og områder. Der kreative folk før tegnet en løsning og fikk det til å virke, har vi nå fundamente­rt kunnskapen på UIA og MIL (Sørlandsla­ben, journ.anm.).

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Tidligere Nov-toppsjef Tor Henning Ramfjord (til høyre) bruker tidligere kontakter og erfaringer på å hjelpe Castor Drilling Solution, represente­rt ved adm.dir. Øyvind Reiten, ut i verden.
FOTO: RICHARD NODELAND Tidligere Nov-toppsjef Tor Henning Ramfjord (til høyre) bruker tidligere kontakter og erfaringer på å hjelpe Castor Drilling Solution, represente­rt ved adm.dir. Øyvind Reiten, ut i verden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway