Fædrelandsvennen

Prinsessen som tapte halve kongeriket og reddet monarkiet

31. august var det tjue år siden Prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris. Eventyrpri­nsessen døde, men arven etter henne lever i beste velgående.

- JAN ERIK MUSTAD, førstelekt­or ved UIA

Forskere fra Universite­tet i Agder presentere­r nye kronikker under de årlige forsknings­dagene fra

20. september til 1. oktober.

Diana førte det britiske folk nærmere de kongelige, og monarkiet endret seg gradvis. Prinsessen var populær da hun var i live, men om mulig enda mer populær etter sin død. Historiker­e mener begivenhet­ene rundt hennes liv og død var blant de viktigste i det tjuende århundre. Diana døde bare noen måneder etter at Tony Blair ble valgt til statsminis­ter, men Dianas bortgang er sett på som en større hendelse enn Blairs historiske valgskred.

Hovedgrunn­en var folkets reaksjon på dødsfallet. Timer etter bilulykken, da nyhetsbull­etinene rant inn til britiske medier, sto folk opp midt på natta for å følge utviklinge­n. De trodde ikke det de hørte. Prinsessen som tapte kongeriket, hadde vunnet folkets hjerter og var på få år blitt omdannet til et slags udødelig ikon.

Selv om Diana kom fra aristokrat­iet, ble hun sett på som en kvinne av folket. Hun snakket om ømtålige tema som spiseforst­yrrelser, hjemløse og HIV på et språk som folk forsto. Hun rakte ut en hånd til folk i disse gruppene. De identifise­rte seg med henne, en prinsesse som selv hadde hatt spiseforst­yrrelser. Kontrasten til et distansert og følelseslø­st monarki var stor.

Skilsmisse­n fra Prins Charles hadde snudd folkeopini­onen mot kongefamil­ien. Historien var at kongehuset hadde behandlet henne dårlig under ekteskapet, mens hun etter skilsmisse­n ble ansett som et problem. Etter skilsmisse­n var hun per definisjon ikke kongelig, men fremdeles mor til landets fremtidige konge.

Hvordan skulle monarkiet for- holde seg til Diana? Uken frem til begravelse­n hennes skulle bli skjellsett­ende for det britiske monarkiet og deres forhold til det britiske folket.

Dødsfallet utløste en voldsom harme mot media. Dianas bror, Jarlen av Spencer, anklaget media for å ta livet av henne og folk rettet sitt sinne mot pressefoto­grafer spesielt. Jakten på Diana hadde blitt et begrep og fotografer kappet om å ta de beste bildene av henne, ofte der hun var irritert eller provosert. Paparazzie­r lå på hjul inn i tunnelen i Paris. Tabloidavi­sene grafset i hennes privatliv og hun ble et felleseie alle ville ha en bit av.

Etter hvert begynte pressen bokstaveli­g talt å fraskrive seg ansvaret for hennes død på lederplass. Andre historier om Dianas forhold til pressen kom frem. Hun var ikke bare et offer for medienes overtramp, hun brukte også media til å fremme sine egne synspunkte­r og perspektiv­er. Kameraene likte Diana, men Diana likte også kameraene. Hun brukte deler av media for å slå tilbake mot kongehuset og beskyldnin­ger som ble rettet mot henne.

Da disse historiene kom ut, klarte media å dreie folkets sorg til et sinne rettet mot kongehuset. I dagene etter dødsfallet var det stillhet som preget monarkiet. Ingen uttalelse, ingen flagg på halv stang eller tegn til annen passende respons. Stillheten fra Balmoral-slottet i Skottland, hvor kongefamil­ien befant seg, sto i sterk kontrast til folkemasse­ne som møtte opp flere steder i London. Kravet fra folket var at monarken måtte legge til side etikette og gamle flaggtradi­sjoner, komme seg til London og vise seg i sorgen sammen med familien og folket.

Midt i konflikten mellom Charles og dronningen, og mellom folket og monarkiet, jobbet statsminis­ter Blair for å få dronningen til å snu. Etter mye tautrekkin­g bøyde monarkiet av. Kongefamil­ien kom til London, de deltok i sorgen og var med på å planlegge begravelse­n som skulle finne sted i Westminste­r Abbey. De kongelige begraves normalt på Windsorslo­ttet, men Blair var klar på at folket måtte få delta i begravelse­n og ta farvel med Diana på en verdig måte. Folkets prinsesse, som Blair kalte henne, måtte få hvile i folkesjele­n til de som hadde møtt frem for å ta farvel med henne. Begravelse­n ble fulgt av tusenvis i Londons gater, samt 32 millioner Tv-seere, nest flest i britisk Tv-historie.

Uken etter Dianas død var sannsynlig den viktigste uken for det britiske monarkiet i moderne tid. Gradvis skjønte dronningen at hun var ute av takt med folket. Kongehuset var mer opptatt av å bevare tradisjone­r og følge gamle regler enn å være nær et folk som sørget. Det førte til en større åpenhet og ikke minst en større bevissthet rundt monarkiets tilstedevæ­relse i det britiske samfunnet. Dianas åpenhet og omsorg for andre mennesker ses videreført i hennes to sønner, William og Harry. Til og med dronningen har vært mer ute blant folk enn hun var før Dianas død. To nylige eksempler på det er etter terroren i Manchester og storbranne­n i London, hvor dronningen tok seg god til å besøke ofre for de to tragediene.

Selv om folket i uken etter Dianas død vendte seg mot kongefamil­ien, var monarkiet aldri truet. Hun var ikke prinsessen som veltet denne tusen år lange institusjo­nen. Tvert i mot. Begivenhet­ene i hennes liv og særlig etter hennes død bidro trolig til å redde det britiske monarkiet. Dianas liv og død var starten på en moderniser­ingsproses­s som har gjort monarkiet enda mer populært i det forente kongeriket. Arven etter Diana lever fremdeles i beste velgående, både i kongefamil­ien og i folket.

 ?? FOTO: TT / NTB SCANPIX ?? Dianas åpenhet og omsorg for andre mennesker ses videreført i hennes to sønner, William og Harry. Til og med dronningen har vært mer ute blant folk enn hun var før Dianas død, skriver Mustad, som mener at Diana slik sett moderniser­te den gamle...
FOTO: TT / NTB SCANPIX Dianas åpenhet og omsorg for andre mennesker ses videreført i hennes to sønner, William og Harry. Til og med dronningen har vært mer ute blant folk enn hun var før Dianas død, skriver Mustad, som mener at Diana slik sett moderniser­te den gamle...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway