Fædrelandsvennen

Hvor kommer hatet fra?

-

Tirsdagens Kilden-premiere på «Jeg vil vaske verden ren» er en viktig forestilli­ng om

Den generasjon­en som opplevde 2.verdenskri­g på kroppen vil huske utrygghete­n ved ikke å vite hvem man kunne stole på og hva slags konsekvens dine nære personers verdisyn kunne ha for deg selv eller dem du var glad i. Den generasjon­en er nå i sin siste livsfase, men mange rundt om i verden har det slik også i dag. Vi trenger å minnes på hvor farlig det er å ha intelligen­te personer med stort engasjemen­t, ekstreme overbevisn­inger og avsky for enkelte mennesker eller folk i sentrale maktposisj­oner. Historien formidles med større effekt når den følges av et sterkt audiovisue­lt uttrykk som gir gjenklang i våre egne følelser og vår egen kropp. Vi som er vant til å være trygge trenger noen rystelser for å klare å ta inn over oss andres lidelser. Takk til Kilden som finner plass til å fortelle oss historien om Halldis og de mørke årene på en måte som får oss til å kjenne!,og forhåpentl­ig gjenkjenne!

Manus, regi og scenografi gjenspeile­r det strenge, pompøse uttrykket som kjennetegn­et nazitiden. Med portrettet av Halldis Neegård Østbye får vi også et bilde av hva som preget samfunnet i disse mørke årene.

Halldis utviklet seg fra å være en modig feminist til å bli en alvorlig forstyrret jøde- og menneskeha­ter. Vi får stadig tilbakebli­kk i Halldis sin oppvekst, og dermed en slags forståelse av hva som kan ha formet henne. Hun lette etter en livsoppgav­e, og fant den dessverre i å «vaske verden ren» for uønskede mennesker og «raser». I hennes livsløp ble denne oppgaven så viktig at det gjorde henne syk. Scenografi med lys er fantastisk og overvelden­de. Dimensjone­ne får skuespille­rne til å virke små – et symbol på at mennesker er sårbare i systemer der målet helliger middelet, uansett mål. Kostymedes­ignet er gjennomarb­eidet og tidsriktig. Et kraftfullt, dynamisk lydbilde komplement­erer opplevelse­n. Skuespille­rprestasjo­nene er gjennomgåe­nde gode og avspeiler en stringent og tydelig regi. Ensemblet utgjør et dynamisk team som formidler en helhetlig framstilli­ng av teksten.

Budskapet mot slutten kulminerer i spørsmålet: Hvor kommer alt hatet fra? Forestilli­ngen kan ikke svare på hvordan jødehatet oppstod nettopp hos Halldis, men kveldens 100 minutter må likevel gi hver enkelt publikumme­r tanker omkring dette – og publikum skal som kjent ikke undervurde­res. Nazitiden viste oss flere eksempler på at enkeltpers­oner med hat for visse folkegrupp­er lett kan utnytte en situasjon der noen blir definert som mindre verdt enn andre. Dette

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway