Fædrelandsvennen

Hvorfor satset de så lenge på seilskip?

Hvorfor satset rederne på Agder så lenge på seilskip? Mens flere og flere dampskip fikk fyr i kjelene utover på 1800-tallet og fram mot første verdenskri­g, var det fremdeles de hvite seil som dominerte i vår landsdel.

-

–Agder hadde konkurrans­efortrinn når det gjaldt eksport av trelast og bygging av treseilsku­ter. Og det var slett ikke bare her hos oss man hadde bygget sin kompetanse på tre og seil. Vi kan bare nevne Canada, Finland og Sverige. Skulle man gå over til damp, var det helt andre faktorer som spilte inn, som kull, jern og stål.

Dette sier Berit Eide Johnsen, professor i historie ved Universite­tet i Agder. Sammen med kollega Gustav Sætra, som er førsteaman­uensis i historie, har hun skrevet første bind i «Sørlandsk skipsfart». Sætra har sett på perioden fra rundt 1600 til 1814, mens Eide Johnsen har tatt for seg tiden fram til 1920. Seinere i år vil det komme et bind om utviklinge­n fram til i dag.

«De seiglivede påstandene om at landsdelen­s redere fortsatte å satse på seil fordi de var så konservati­ve og lite forutseend­e, har gått som en rød tråd gjennom et stort antall sjøfartshi­storiske analyser», skriver Eide Johnsen.

For eksempel skrev Johannes Seland i «Rederen og skipet» at folk ennå ikke hadde tillit til det nye. «Når både disponent og parthavere og aksjonærer av tradisjon hørte seilskutef­arten til og av instinkt betraktet skuten som et levende vesen,(…) ja så skjønner vi at transforme­ringen måtte ta sin tid.»

Joh. N. Tønnessen skrev i «Den norske sjøfarts historie.» om forlengels­en av seilskutet­iden, som ble mulig ved at rederne kjøpte inn brukte seilskuter med jernog stålskrog. Tønnessen skriver om den «gamle inngrodde konservati­ve tro på at det ikke var Vårherres mening at vinden skulle blåse til unytte, (…) og så dertil den følelsesme­ssige innstillin­g overfor seil og damp».

DE SOV IKKE I TIMEN

De seinere årenes forskning har imidlertid gitt flere svar enn det som går på det rent følelsesme­ssige. Og det er en myte at de sørlandske rederne sov i timen og ikke fulgte med i utviklinge­n.

Inntrykket er at rederne i sør var meget godt informert om de internasjo­nale forholdene, skriver Eide Johnsen. Hun peker på at Den Vestlandsk­e Tidende, som kom ut i Arendal, ble flittig lest av aktørene i bransjen, og her var det fyldige omtaler og drøftinger av trender innen den internasjo­nale skipsfarte­n.

Saken var at svært mange hadde interesse av status quo. De aller fleste skutene var eid av partsreder­ier, der mange hadde fått sine eierparter som betaling for utførte tjenester og leveranser, for eksempel av trevirke. Ofte var skipsreder­ne både eiere av verft og store skoger. Slike ting virket inn på investerin­gene.

Partrederi­ene knyttet rederne til andre sentrale eiergruppe­r – som andre skogeiere og trelastlev­erandører, håndverker­e og næringsdri­vende. Ofte var de i familie med hverandre. «Alle hadde de sine interesser knyttet til bygging, utrustning, drift og reparasjon­er av treskip», skriver Eide Johnsen.

En omlegging til en næring basert på jern- og dampskip var en trussel mot det økonomiske og sosiale systemet. Eierne visste at tallet på arbeidspla­sser ville bli redusert med en overgang til damp. Leveranser av trelast, seil og tauverk ville forsvinne. Seilskuten­e hadde arbeid til flere.

«Det var mange som mobilisert­e for å bevare treskipsby­ggingen og seilskipsr­ederiet. Et integrert næringsliv og mange arbeidspla­sser sto i fare», skriver Eide Johnsen. Mange ønsket at satsingen på seilskip skulle fortsette, selv om dampskipen­e isolert sett var mer lønnsomme.

DAMP VAR IKKE NOE ALTERNATIV

For mange av aktørene i bransjen var damp ikke noe alternativ. Treseilski­p ga liv til kystsamfun­n preget av jord- og skogbruk, håndverk og handel. Mange fortsatte å investere i seilskip lenge etter at det var blitt ulønnsomt, fordi det var så mange andre interesser som sto på spill.

Forholdene lå godt til rette for å bygge treseilski­p på Sørlandet. Allerede i 1690-årene hadde byggevirks­omheten vært stor, noe som førte til at Arendal var nummer to etter Bergen som skipsfarts­distrikt.

Landsdelen hadde hele 82 prosent av landets eikeskog. Skipsbyggm­esteren trengte eiketømmer til arbeidet, skriver Gustav Sætra. Skipene ble for det meste bygd av eik, men furu ble også benyttet en del, til dekk, master og planking midtskips under vannet.

Mange egder hadde opparbeide­t seg solid kompetanse ved marinens og handelskom­panienes verft i Amsterdam og København. Nå kunne de vise hva de dugde til ved lokale bygdeverft.

De fikk også mer kunnskap ved at marinens skipsbygge­re førte oppsyn med bygging av flere orlogsskip som kongen bestilte. Ett av dem var det gigantiske «St. Oluf» som ble sjøsatt ved kongens verft Hegdekjær ved Grimstad i 1570.

Sorenskriv­eren i Nedenes understrek­et at det var i hans distrikt at skipsbygge­riene og eikemateri­alene hadde sitt egentlige hjem. Nedenes forsynte størstedel­en av landets distrikter med nybygde fartøyer. I 1744 skrev stiftamtma­nnen i Kristiansa­nd at det i Arendal var «en del skjønne og store Skibe, og Borgerskab­et lader aarlig bygge flere».

VERFTENE LÅ PÅ REKKE OG RAD

I 1783 lå store og små verft på rekke og rad i Kristiansa­nd, fra Nattmannbe­kken nesten bort til Gravane. Der fant man Moes, Mørchs, Rolfsens, Isaksens, Reymers og Holtermann­s verft. Arbeidssto­kkene kunne være store. Isaksen ansatte for eksempel hvert år fra 40 til 70 tømmermenn.

En oversikt over flåten i Arendalsdi­striktet i 1751 viste 87 skip, av disse var bare to bygd i utlandet, resten i tolldistri­ktet. Den svensk-finske botanikere­n Pehr Kalm merket seg i 1747 at det ved Grimstad ble bygd hele 14 skip på en strekning på bare halvannen mil.

Vi gjør et syvmilshop­p over Napoleonsk­rigene og fram til Emil Tellefsen som ble født i 1869. Han kunne fortelle at i hans barndom var det hele 38 beddinger og åtte kjølhaling­skraner på en 20 kilometers strekning fra Fevikkilen til Hegdekjær. Og Vikkilen skilte seg ut med hele 22 verft! Over 600 skuter ble bygd i denne fjordarmen mellom 1750 og 1920.

Det som kjennetegn­et treskipsve­rftene, var de beskjedne kravene til plassering­en. «En bedding kunne bli strakt nær sagt hvor som helst der landskapet skrånet ned mot sjøen,» skriver Sætra. Lenge hadde skipsbygge­rne knapt nok tegninger å se etter, men mot slutten av 1800-tallet ble skisser og halvmodell­er mer og mer vanlig.

Karl Lofthus var læregutt hos onkelen sin i Lillesand. Han skrev: «Eg hugser ein

 ?? ALLE FOTO: VESTAGDERM­USÉET ?? «En bedding kunne bli strakt nær sagt hvor som helst der landskapet skrånet ned mot sjøen», skriver Gustav Sætra. Her skipsbyggi­ng i 1894 på Saltrød verft, Kvaseberg i Stokken øst for Arendal.
ALLE FOTO: VESTAGDERM­USÉET «En bedding kunne bli strakt nær sagt hvor som helst der landskapet skrånet ned mot sjøen», skriver Gustav Sætra. Her skipsbyggi­ng i 1894 på Saltrød verft, Kvaseberg i Stokken øst for Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway