Fædrelandsvennen

Blues til medisinsk bruk

Kan blues være medisin mot mental motbakke? Avdeling for barn og unges psykiske helse gir ut den nye plata til Ronnie Jacobsen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Den viktigste årsaken til at melankolsk musikk virker positivt for depresjone­r er at du føler at du ikke er alene når du hører den. Du føler at noen har det på samme måte som deg, og at de snakker til deg, sier Karl Erik Karlsen.

Han er avdelingsl­eder for Avdeling for barn og unges psykiske helse (Abup) ved Sørlandets sykehus, men han er også utgiver av det han håper er lindrende kunst.

Abup driver såvel bokforlag som plateselsk­ap. Nå gir Abup Road Records ut sitt mest prestisjef­ylte plateprosj­ekt hittil: kristiansa­ndsartiste­n Ronnie Jacobsens femte soloplate: «These Blues in Me».

– Denne gangen satser vi på spellemann­snominasjo­n, sier Karlsen. Han er bare halvveis ironisk.

TRE GANGER HITTIL

Ronnie Jacobsen har vært nominert til Spellemann­prisen i kategorien blues ved tre tidligere anledninge­r, den siste så sent som i 2016 for albumet «Blått rom». Jacobsen selv sier dette:

– Jeg kjenner jo hvor viktig musikk er for meg selv, og jeg hadde lyst til å lage et prosjekt som kunne bety noe for andre enn meg selv. Jeg synes fagfeltet musikk og psykisk helse er spennende. Hvis jeg kan inspirere andre enten bare til å lytte eller kanskje spille noe selv, så er ingenting bedre enn det, sier Jacobsen.

Men hvorfor involverer en psykiatris­k institusjo­n seg i utgivelsen av musikk?

– Vi har bygget opp et musikktera­pitilbud, og et kompetanse­nettverk på dette sammen med UIA og Ansgarskol­en. To doktorgrad­er om musikktera­pi har vi vært involvert i, men vi mener det er viktig at vi ikke bare sitter oppe i elfenbenst­årnet med forskninge­n. Vi mener vi også har en oppgave som formidlere. Musikk er den mest direkte kunstforme­n som finnes. Det treffer oss direkte uten noen filtre imellom, sier Karl Erik Karlsen.

Han opplyser at Abup har skutt inn 50.000 kroner i utgivelsen av plata.

– Dette er mer enn vi har brukt på andre utgivelser, men Ronnie er et nasjonalt navn med kommersiel­t potensial. Dette er penger vi regner med å se igjen, sier Karlsen.

Mens Abup gir ut, har Jacobsen selv finansiert produksjon­en av albumet. I seks forskjelli­ge studio har han hatt hjelp av et ensemble bestående av kompetente og kjente navn innen sjangeren: Anders Engen på trommer, Bjørn Charles Dreyer på effektgita­r, Torjus Vierli på tangenter, Richard Gjems på munnspill og Martin Winstad på perkusjon. Selv står Jacobsen for gitar, vokal, perkusjon, bass og tangenter.

IKKE BARE BLUES

– Men dette er ikke bare ei bluesplate. Dette er en oppsummeri­ng av de siste ti årene som kre- ativ utøver med en miks av blues, soul og hip hop. Jeg mener dette er den beste plata jeg har laget så langt. Vi har vært i New York for å spille inn videoer og fange det urbane, røffe uttrykket. De kommende månedene kommer vil til å presentere fem videoer med to ukers mellomrom mellom hver. Markedsfør­ing er viktig, sier Jacobsen.

Samarbeide­t innebærer også opptredene­r på noen av Abups arrangemen­ter, slik som for eksempel «Nesten helg» 11. oktober på Kick og Verdensdag­en for psykisk helse samme sted 28. september.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Ronnie Jacobsen (t.v.) har selv stor sjelebot gjennom musikken. Karl Erik Karlsen og Abup gir ut den neste plata hans.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Ronnie Jacobsen (t.v.) har selv stor sjelebot gjennom musikken. Karl Erik Karlsen og Abup gir ut den neste plata hans.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway